hirdetés
hirdetés
hirdetés

Elég bátor vagy magadba nézni? Önértékelő teszt

Vezetői vakfoltok: te hányat tudsz kipipálni?

Nézz őszintén magadba: vajon tisztában vagy vele, milyennek látnak mások? A körülötted lévők folyamatosan a saját bőrükön érzékelik, milyen hatást fejtesz ki rájuk vezetőként – és ezzel a hatással saját magad nem feltétlenül vagy tisztában. Michael Timms, az Avail Leadership vezetője ennek a lényeges vakfoltnak a kiküszöbölésére készített egy hasznos önértékelő tesztet, ezt mutatjuk meg az alábbiakban.

Vess egy pillantást saját magadra azoknak a szemszögéből, akiket vezetsz – és lásd meg, mi az, amit ideje lenne egy kicsit másként csinálnod! Ezt csak úgy tudod megtenni, ha brutálisan őszinte vagy magaddal.

A teszt készítője azt tanácsolja, hogy válaszd ki az alábbi listából azt a 3–5 viselkedésmódot, amit a leggyakrabban mutatsz, és amikről azt gondolod, hogy a legzavaróbbak lehetnek másoknak. Ezek után tudatosan figyelj oda, hogy észrevedd, mikor tanúsítasz ilyen viselkedést, és ha már megtanultad felismerni ezeket, kezdj el dolgozni a visszaszorításukon! Rendkívül fontos vezetői képesség, hogy képesek legyünk az alázatra, hogy fel tudjuk ismerni saját gyenge pontjainkat, és elkezdjünk dolgozni rajtuk.

A 15 nemkívánatos tulajdonságból, amelyekre a vezetők visszajelzések szerint a leggyakrabban hajlamosak (és az ezekből következő viselkedésekből), hányra ismersz saját magadban? (Megjegyzés: ha netán nem magadban, hanem a főnöködben ismertél rá ezekre a tendenciákra, akkor érdemes lehet ottfelejteni az asztalán a tesztet…) Egy kis biztatás: Steve Jobsra egy elemzés szerint például 13 volt igaz a 15 tulajdonságból… Ettől függetlenül fejlődni mindig lehet, és kell is! Lássuk tehát a tesztet:

Menedzseri vakfoltok – önértékelő teszt

 1. Mikromenedzselek.
 2. Azt gondolom, hogy mindent tudok.
 3. Egy igazi diktátor vagyok.
 4. Kerülöm a konfrontációt.
 5. Személytelen, távoli vagyok.
 6. Nem foglalkozom a többiek fejlődésével.
 7. Megbízhatatlan vagyok.
 8. Másokat hibáztatok.
 9. A sajátjaimként tüntetem fel mások érdemeit.
 10. Nem határozom meg világosan az irányt.
 11. Követelőző hajcsár vagyok.
 12. „Analízis-paralízistől” szenvedek.
 13. Szeszélyes vagyok.
 14. Nagyon negatív vagyok.
 15. Kivételezek.

Ha nem vagy biztos benne, hogy valamelyik pont igaz rád, akkor vess egy pillantást a részletes checklistre, amit Timms a teszt minden egyes pontjához mellékelt!

„Kutatások kimutatták, hogy az emberek ötször érzékenyebbek a vezetőjük tudattalan negatív cselekedeteire, mint a motiválásuk érdekében tett lépéseire. Más szóval: a legtöbb dolgot, amit a menedzserek a csapat motiválása érdekében tesznek, semlegesítik a meggondolatlan negatív cselekedeteik.” (Timms, 2016).

Ezért kulcsfontosságú, hogy tudatosítsuk ezeket a tudattalan negatív működéseinket – és amennyire csak lehet, változtassunk rajtuk.

(forrás: LinkedÍn, workplacepsychology.net, Avail Leadership)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés