hirdetés
hirdetés
hirdetés

Elfogadás

Te képes vagy elfogadni a dicséretet?

Elsőre nagyon egyszerűnek tűnik a kérdés, de valójában egyáltalán nem az. Számtalan olyan vezető van, aki remekül teljesít, de ha a felsőbb vezetés, vagy akár egy hasonló pozícióban lévő ember dicséretet fogalmaz meg az irányába, akkor nem tud vele mit kezdeni. Mit tudsz tenni ilyen esetben? Hogyan lehet ezen változtatni? Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

Nemcsak a munkavállalóknak, de a vezetőknek, középvezetőknek, csapatvezetőknek is szüksége van arra, hogy időnként megdicsérjék őket, hiszen ezzel is kapnak egy visszajelzést a munkájukról. Igen ám, de sokan vannak, akik természetesnek veszik, hogy az adott feladatot meg tudják csinálni, és magát a dicséretet már meg sem hallják. Ez abból a szempontból is probléma lehet, hogy nem csak magukkal szemben, de a csapatukban lévő munkatársakkal szemben sem képesek dicséretet megfogalmazni. Ez az egész piramisszerűen omolhat össze, és az senkinek sem lesz jó. Mit tud tenni egy vezető annak érdekében, hogy megtanulja elfogadni a számára megfogalmazott dicséretet?

Egy egyszerű szó: Köszönöm

Hasonlóan nehéz, mint sok esetben nemet mondani, de ha valaki gyakorolja, akkor egész egyszerűen hozzá lehet szokni. Nem kell magyarázatot adni arra, ha valamit másképp oldottál meg, ha a végkimenetel pozitív lett, és a felsővezetés is elégedett, bátran mondhatod, hogy köszönöd a dicséretet. Nincs mögötte háttértartalom, nincs belemagyarázva semmi, egyszerűen elfogadod azt, hogy jó voltál. Ezután már Neked is könnyebb lesz a csapatod felé tolmácsolni a megfogalmazott dicséretet.

Min lehet még javítani?

A magyar munkakultúrában megszokott, hogy a pozitív dicséret után megkapjuk azt is, amiben esetleg fejlődnünk kellene. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy nem megy olyan egyszerűen a dicséretek befogadása. Természetesen, ha Neked vezetőként szükséged van arra, hogy igen is a kritikát is megfogalmazza Veled szemben a felsővezetés, nyugodtan kérd őket erre, de ha jelen esetben nem készültek kritikával, mert tényleg annyira szuperül ment a projekt, akkor törődj bele, hogy most nincs min javítani. Ha Te mégis úgy gondolod, hogy van, azt beszéld meg a csapatoddal, de hagyd ki belőle a menedzsment tagjait.

A folyamatos fejlődés segít

Akár egy team coaching, vagy egy egyéni coaching alkalom során is sok minden kiderül az adott csapat működéséről és a vezetőjükről is természetesen. Ne félj külső szakembert alkalmazni, ha azt látod, hogy a csapat nem teljesen elégedett a visszajelzésekkel, valamint ha a felsővezetés is elégedetlenkedik, mert nem látja a fejlődést. Senkinek sem fog gondot okozni, ha jobbá tud válni, és Neked sem lesz probléma, ha könnyebben fogadod be a dicséreteket.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

(forrás: Válts Pozitívan)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés