hirdetés
hirdetés

Pszinapszis 2018

Tanulj konfliktuskezelést az űrhajósoktól!

Milyen szervezetpszichológiai alkalmazásai lehetnek az űrhajósoknak tartott tréningeknek? A 2018-as Pszinapszison Schlosser Károly pszichológus, kutató és mindfulness-oktató előadásában egy extrém helyzetekre felkészítő tréninget mutatott be, amelyet nemcsak a sivatagban, a Csomolungmán vagy az Antarktiszon, de vállalati közegben is érdemes lehet megtartani.

Az „Újgenerációs kognitív-viselkedéstréningek alkalmazása az űrkutatásban - Hogyan segítheti a kortárs pszichológia a közelgő Hold és Mars missziókat” címmel megtartott előadásból megtudhattuk, hogy az elfogadás- és elköteleződés-terápia (Acceptance and Commitment Therapy), valamint a tudatos jelenlét (mindfulness) hatékony módszereknek bizonyultak a magas teljesítmény fokozásában még az olyan rendkívül nehéz helyzetekben is, mint például felsővezetők esetében, az élsportban vagy az űrkutatásban. Az előadás rövid betekintést nyújtott az említett módszerekbe, valamint első kézből hallhattunk beszámolót a szimulációs űrállomásokon és az Európai Űrügynökséggel eltöltött kutatási munkáról.

Mindent maguknak és egymás közt kell megoldaniuk

Az űrutazásra, közelebbről a Mars-expedícióra készülő jelöltek a Grand Canyonban, magashegységben vagy éppen az Antarktiszon töltenek el egy pár héttől akár egy évig terjedő időszakot, ami alatt végig megfigyelés alatt állnak: a szakértők azt vizsgálják rajtuk, hogyan alkalmazkodnak a problémákhoz, szétesik-e a csoport és így tovább. Ebben a közegben tartott az előadó tréningeket az űrhajósoknak.

Az egy évig tartó szimuláció elsőre talán soknak tűnhet, de mivel elérhető közelségbe került a Mars-expedíció (például Elon Musk már a jövő évre tervezi), muszáj felkészíteni az űrhajósokat a hosszú távú, várhatóan több évig tartó izolált létezésre és közös munkára. Mivel a Marsra érve a kommunikációs távolság a két bolygó között már 15 perc, így fokozottan érvényes, hogy mindent saját maguknak és egymás közt kell megoldaniuk, hiszen azonnali reakcióra nem számíthatnak a Földről.

Az ACT

Megtudhattuk, hogy az űrhajósoknál számos mentális probléma lép fel például annak következtében, hogy a legénység elhatárolódik a földi legénységtől; de a testtudatuk is megváltozik, és rengeteg változás következik be szervezetükben a mikrogravitáció hatására. A fenti problémákat nem tudják rendesen szimulálni, ellenben a magányt és az izoláltságot igen. Az űrhajóstréningeken alkalmazott ACT, azaz elfogadás- és elköteleződés-terápia a társak felé irányuló pozitív viselkedést javítja azáltal, hogy a transzformatív vezetési stílust erősíti a tranzakciós vezetési stílus helyett, és a résztvevők pszichológiai rugalmasságát fejleszti. A két vezetési stílus különbségeiről itt írtunk korábban.

AZ ACT a mindfulnesst ötvözi a kontextuális kognitív viselkedésterápiával, és elsődleges célja a pszichológiai rugalmasság növelése. Eredményeként a résztvevők pszichológiai jólléte növekszik, és magasabb teljesítményre lesznek képesek.

Az ACT során egy olyan állapotba – a megnövekedett pszichológiai rugalmasság állapotába – jutnak el a résztvevők, amelyben a személy tudatosan van jelen, nyitott, és képes megfigyelni saját belső élményeinek áramlását oly módon, hogy azokkal összhangban vagy éppen ellentétesen képes működni saját értékei és céljai irányába. A múltbeli problémákon és a jövőn való rágódás és töprengés helyett, amelyek a nem-cselekvéshez vezethetnek el, megtanulja, hogyan legyen jelen a pillanatban. A személy pszichológiai flexibilitásának javításán keresztül az ACT javíthatja a mentális egészséget, a produktivitást, a társak felé irányuló pozitív viselkedést és az innovációt.

Mit tanulhatunk az űrhajóstréningből?

Ha valaki rosszul végzi a munkáját, azt gyakran a dolgok végének látjuk, és elküldjük, vagy legalábbis a csapaton belül kiközösítik a szóban forgó munkatársat. Az űrhajósoknál ez egyáltalán nem járható út, mivel az űrben nem lesz lehetőségük arra, hogy valakit elküldjenek, és ezért szükséges az adaptivitásukat növelni. Arra a hozzáállásra kell hangolni őket, hogy bár mindig elromlik valami, de ezt a legtöbb esetben még meg lehet javítani – és ha nem lehet, még akkor is muszáj mindent megtenni annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjanak a kialakult helyzethez és egymáshoz. Például az egyik űrhajóstréningen, amelyet az előadó tartott, a csoportformálás olyannyira jól sikerült, hogy a csoport a tréning végére kiállt amellett a tag mellett, akit eleve nem biztos, hogy be kellett volna engedniük, és aki az egész csapatnak okozott nehézségeket.

Az adaptivitásnövelés vállalati közegben is hasznos, hiszen még ha a vállalati dolgozóknak nem is kell olyan szélsőséges körülmények között dolgozniuk, és izoláltságuk sem akkora, de itt is hasznunkra lehet, ha konfliktus esetén nem végletes megoldásokban gondolkodunk, hiszen ez már csak anyagi szempontokból sem érheti meg a vállalatnak. Ha a munkatársak közti konfliktus eredménye egy kolléga kiközösítése, az szintén nem szerencsés kimenetel, hiszen ez előbb-utóbb megint csak megnövekedett fluktuációhoz vezethet el, de a kiközösítés miatt megromlott munkahelyi légkör is számos negatív kihatással – például a kooperáció és a csoportteljesítmény csökkenésével – jár, amint arról már korábban is írtunk, például itt.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés