hirdetés
hirdetés
hirdetés

Leadership

Sikeres vezető szeretnél lenni? Akkor ezt az egy dolgot ne titkold el!

A Harvard Egyetem kutatói szerint egy dolgot mindenképp el kell kerülnünk, ha sikerre vágyunk. Ha nem osztjuk meg másokkal, hogyan szoktunk hibázni, és túl sokat beszélünk az eredményeinkről, ez sikerünk útjába állhat.

A hibák elrejtése és a parttalan dicsekvés „rosszindulatú irigységet” kelt a kutatók szerint. Az ilyen irigység diszfunkcionális viselkedést hoz létre, mivel az egy szinten lévő vezetők, sőt a közvetlen beosztottak arra törekszenek, hogy lerombolják és aláássák a sikeres vezető tekintélyét. Ez azt is eredményezi, hogy az alkalmazottak kevésbé lesznek együttműködőek, és megzavarják a csapatmunkát. 

A kutatás ezt most egyértelművé tette. Egy tanulmányban a résztvevők elolvastak egy részt a vezető sikereiről, és arról számoltak be, hogy nagy mennyiségű rosszindulatú irigységeket éreztek a vezető irányában. Egy másik csoport ugyanezt a bekezdést olvasta el, de ezúttal néhány további sorban azt ecsetelték, hogy az adott vezetőnek szép számmal voltak kudarcai és hibái is. Ez a csoport nem jelezte, hogy irigységet érez. 

A kutatás azt is kimutatta, hogy a vezető iránti elismerés nem csökken, ha a hibáit is megmutatják. Amikor a dolgozók a hibáiról hallják beszélni a vezetőt, „jóindulatú irigységet” érezhetnek, úgy gondolhatják, hogy a vezető megérdemli a sikert, és ez inspirálja őket saját teljesítményük javítására. 

A kutatás a vállalkozók számára is megmutatta a kudarcok megosztásának előnyeit. Azok a vállalkozók, akik elismerték, hogy néha nehezen boldogulnak, jóval támogatottabbak voltak a befektetők körében, mint azok, akik az eddigi sikereikre hívták fel a figyelmet. Úgy tűnt, hogy ha a vállalkozó keményen dolgozott az akadályok leküzdéséért, az fontos pozitív benyomást keltett a befektetőkben. 

A hibák takargatása helyett tehát van egy jobb út is, ahogy a kutatást vezető Wood Brooks fogalmaz: „Ha nagyon sikeres vagy, akkor az eredményeid nyilvánvalóak. Sokkal újszerűbb és inspirálóbb, hogy mások megismerjék hibáidat is. A csodálat elérésének egyik módja az, ha elismerjük a harcainkat vagy a hiányosságainkat.”

Ha kíváncsi vagy, hogyan érdemes feltárni mások előtt a hibáinkat és kudarcainkat, erre tovább!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre!

hirdetés