hirdetés
hirdetés
hirdetés

3 elengedhetetlen tulajdonság

Se kezes bárány, se cápa: így legyél asszertív vezető!

Az asszertív kommunikáció hatalmas előnnyel bír egy vezető számára. Ugyanúgy megmarad a tekintélye, ugyanúgy tisztelhetik, azonban mégsem kell átesnie a ló túloldalára, és elővenni az agresszív oldalát. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy vezetőnek ahhoz, hogy asszertívan tudjon kommunikálnia munkavállalóival? Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

Az elején leszögezem: szerencsére minden tanulható. A világ legagresszívabb vezetőjéből is lehet kezesbárány, és a korábban három szót nem szóló menedzserből is lehet cápa. Az elsajátított tulajdonságok nagyban függenek a környezettől, az adott szituációtól, és attól is, hogy a partnered/munkatársad/felsővezetőd milyen módon kommunikál veled.

Milyennek kell lennie egy asszertív vezetőnek?

1. Határozott – Egy nem határozott vezető nagyon könnyen elbukhat egy-egy vita vagy megbeszélés során. Miért is? Tegyük fel, hogy a felsővezető olyan munkát kér tőled, aminek már a leírásakor megbizonyosodsz arról, hogy lehetetlen a teljesítése.

Ha mártírkodva elfogadod, akkor nem fogod teljesíteni, és a későbbiek során csak magadat fogod okolni azért, mert nem sikerült. Kivetíted a csapatodra is a kudarcot, akik szintén rosszul élik majd meg a helyzetet, és szinte azonnal a 0-ra csökken a lelkesedésük.

Ha zsarnokoskodva visszaszólsz, számon kéred a felsővezetőt, hogy ezt mégis hogy képzeli, nem fogadod el a véleményét, és mész a saját fejed után, az szintén nem sok jót szül. Lehet, hogy első alkalommal még megkapjátok a projektet, de második alkalommal már egy másik csapat lesz a kiválasztott.

Viszont ha határozottan tudatod a jelenlévőkkel, hogy ezekkel a feltételekkel nem lehet teljesíteni a feladatot, és megoldást kínálsz arra, hogy sikeres is legyen a projekt, valamint a csapatod se sérüljön, akkor a felsővezető/tulajdonos is elégedett lesz.

2. Nyugodt – Míg egy mártír azonnal magába roskadna, és mindent a saját hibájának titulálna, addig egy zsarnok megmutatná, hogy neki a legnagyobb a hangja a teremben, figyeljen rá mindenki. Egyik megnyilvánulás sem helyes. Míg előbbivel egyáltalán nem érne el semmit egy vezető, utóbbival pedig félelmet keltene, és egy életre megutáltatná magát a kollégákkal. A kulcs a nyugodtság: egy higgadt, kimért személy könnyedén el tudja mondani, hogy mi a probléma, és megalapozott érveivel szinte bármikor meggyőzi még azokat is, akik eleinte kételkedtek benne, vagy a csapatában.

3. Egyenes – Egy asszertív vezető tudja, hogy mit akar. Világosan összeállt a fejében a kép, hogy mi az, amit el szeretne érni, és ehhez milyen módszerek, milyen eszközök kellenek. Egy mártír a világtörténelmet is körbejárná, akkor sem mondaná el igazán, hogy mire akart kilyukadni, egy zsarnok pedig mindent kimond, ami eszébe jut, még azt is, ami nem illik oda, és nem tudja, hogy mikor kell csendben maradnia.

Nem biztos, hogy egy asszertív vezető minden helyzetre talál valamilyen megoldást. Inkább arra törekszik, hogy az adott szituációban szerinte mi lenne a legjobb, és ez alapján próbál a dolog végére jutni. Arra azonban mindenképpen figyel, hogy a másik fél érdekeit is tiszteletben tartsa, de mégis elérje azt a célt, amit már az elején kitűzött.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés