hirdetés
hirdetés
hirdetés

A hatalom 7 eszköze

Neked mi a vezetői szupererőd?

Vezetőként fontos döntésekben kell magunk mellé állítanunk az embereinket, hatni rájuk és ösztönözni őket. A hatalom elengedhetetlen eszköze a vállalat céljainak vagy a saját érdekeink érvényesítéséhez. A klasszikus hatalmi forrásokon túl most bemutatjuk a leghatékonyabban felhasználható motiváló erőket, mellyel sikeresen vezethetjük a csapatunkat.

Az ötvenes években John R. P. French és Tertram Raven öt klasszikus hatalmi forrást azonosított. Ezek azok a szerepkörök, amik gyakorlásával mások felett befolyást tudunk szerezni, és elérhetjük, hogy kövessenek minket. Azóta beemeltek még két típust a hatalomról alkotott elképzelésbe, azonban az alapötlet ugyanaz: a hatalmat különféle utakon érthetjük el.

1. Rangból származó hatalom

Ez a legitimációból fakadó formális hatalom. Azért gyakorolhatunk hatalmat bizonyos események és emberek felett, mert megszereztük rá a jogot, a hierachia csúcsán mi helyezkedünk el. Ugyanakkor, ha folyamatosan fel kell rá hívnunk a beosztottjaink figyelmét, hogy ki a főnök, a hatalmunk egyre csak csorbulhat.

2-3. A kényszerítés és a jutalmazás hatalma

A büntetés és a jutalmazás képessége is szolgálhat a hatalom forrásaként. Ha úgy próbálunk hatást gyakorolni, hogy valamilyen szankciót vetítünk előre pl. „Ha ezt nem csinálod meg, ki vagy rúgva”, akkor a büntetés erejét használjuk. Ha valamilyen pozitív, a beosztott számára jutalom értékű dolgot helyezünk kilátásba pl. „Ha elvégzed a feladatod, előléptetést kapsz”, akkor a jutalom hatalma van a kezünkben. Nem feltétlenül kapcsolódnak össze a formális hatalommal, de gyakran itt jelennek meg. Ráadásul van egy bizonyos határuk és csak bizonyos keretekig hatnak. Ezek mind külső motivációs források, tehát csak rövidtávon működhetnek hatékonyan.

4-5. A referencia és a kapcsolat hatalma

Ez a hatalomtípus arról szól, hogy milyen kapcsolati hálóval rendelkezünk, és abból milyen előnyünk származhat. A hatalom nem közvetlenül tőlünk származik, mégis a megfelelő emberek elérésével, hozzájuthatunk ahhoz, amihez akarunk.

6-7. Az információ és a szakértelem ereje

A hatalom hagyományos felfogásába a fenti öt típus tartozik. Ezekkel azonban az a baj, hogy nehéz őket megszerezni. Hosszú évek munkájának, és a ranglétrán való töretlen előmenetelnek az eredményei. Ugyanakkor léteznek másféle források is, amik a legjobbnak bizonyulnak. Az információból eredő hatalom arra utal, hogy valakinek olyasvalamiről van tudása, ami a többiek elől rejtve marad. Információs előnnyel rendelkezik a többiekhez képest. Ez magában foglalja a felkészültséget és a naprakészséget is.

A szakértelem ereje abban rejlik, hogy egy területen nagyobb gyakorlatot szereztünk másokhoz viszonyítva. Az információkat és a tapasztalatok sokkal könnyebb és gyorsabb a birtokunkba venni, mint a klasszikus hatalmi forrásokat.

Ez a két hatalmi forma a legkönnyebben megszerezhető. Körül vagyunk véve rengeteg információval, csak meg kell találnunk, hogy férhetünk hozzájuk. A mai információs társadalomban annál van a hatalom, aki a legtöbb információt birtokolja.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés