hirdetés
hirdetés
hirdetés

Csíkszentmihályi Mihály-interjú

Néha repülő csészealjakat látunk

Minden tízéves gyerek elgondolkodik azon, hogy miért olyan furcsák a felnőttek. A kis Csíkszentmihályi Mihálynak is feltűnt, hogy a bombák sújtotta Budapesten van, aki nem is érzékeli a világégést – például neki is annyira elvonja a figyelmét a sakk, hogy elfelejt maga körül mindent. Pár évtizeddel, több országgal és 21 kötet Jung-könyvvel később ebből a felismerésből született meg a flow-elmélet, aminek köszönhetően a pszichológia a kanapén előadott nyomorúságok kezeléséből az emberek önkiteljesedésének tudományává (is) vált.

Professzor úr mikor a legboldogabb? Önnek mikor, mitől van flow-élménye?

Főleg akkor, amikor kutatok és próbálom megmagyarázni, hogy mit jelentenek az új adatok, és kiderül, hogy mit gondoltam jól, és mit rosszul.

Tulajdonképpen boldoggá teszi, amikor kiderül, hogy nincs igaza valamiben?

Igen, de csak akkor, ha előtte azért elég sokszor volt igazam… (nevet) Emellett egy egészen másfajta, de nagyon fontos örömforrás pedig a családom. Játszani, kirándulni, együtt lenni az unokáimmal.

A gyereknevelésben használták az Ön kutatási eredményeit?

Két fiam van, egészen eltérő karakterek. Mondjuk, ha az idősebbik velünk élt volna, amikor kitalálta, hogy otthagyja a Harvard matematika szakát, lehet, hogy lett volna egy-két szavam hozzá, de telefonon közölte velem, hogy lecseréli a matematikát az ősi kínai költészetre. Mit mondhattam erre? Neki kell tudnia. Aztán ki is derült, hogy neki száz százalékig ez a hivatása. Bármilyen régi kínai kéziratot találnak, őt keresik meg vele. A másik fiam egészen más, ő robotikával foglalkozik. Mind a ketten úgy élnek, ahogy akarnak élni, és mind a ketten sikeresek a saját maguk által választott hivatásukban.

Vagyis boldogok.

A legfontosabb, hogy megbecsülik a munkájukat. Ez nem elengedhetetlenül fontos a boldogsághoz, de nem baj, ha így van.

Járt már Csíkszentmihályon?

Nem, de nyáron tervezünk oda egy nagy családi találkozót. Az lesz az első alkalom.

Sosem akarták megváltoztatni a nevüket? Amerikában bonyolult lehet a kiejtése.

Amikor Márk fiam iskolába ment, elszontyolodva tért haza első nap az iskolából, ahol mindenkinek be kellett mutatkoznia, és megkérdezte, hogy lehetne-e más a neve. Mondtam, hogy persze, nyugodtan és megkérdeztem, hogy mire szeretné változtatni. Mire azt mondta, hogy ő nem szeretne többé Márk lenni, mivel az túl rövid, jobban örülne az Alexandernek, vagyis Sándornak. Az fel sem merült benne, hogy a Csíkszentmihályin változtasson.

Hogyan szokták kiejteni külföldön?

Többnyire rosszul. De azért próbálkoznak.

Elég sokan megtanulták azért, mint ahogy megtanulták a pozitív pszichológia és a flow kifejezést is. Annak idején honnan jött az ötlet, hogy a pszichológia több a lelki bajok orvoslásánál?

Én nem tudtam semmit a pszichológiáról. A második világháború után egyszer elmentem Genfbe síelni, de nem volt hó, moziba menni nem volt pénzem, így unalmamban kinéztem magamnak Carl Jung előadását. De nem azért, mert pszichológiáról volt szó, hanem mert ingyenes volt, és a program leírásában szerepeltek repülő csészealjak. Azt nem tudtam, kicsoda Jung, de a repülő csészealjak érdekeltek. Elmentem, és nagyon furcsa volt az előadás, mert nem a földönkívüliekről volt szó, hanem arról, hogy Európa értékrendszere megingott a háború alatt, senki sem tudja már, hogy mi jó, mi rossz, mi fontos, mi nem, és ez lelkileg megviseli az embereket. Mert mindenkinek a kollektív tudattalanjában van egy vízió arról, hogy a dolgoknak van értelmük, és a világ összefüggéseiben létezik. Ezt a hinduk már kétezer évvel ezelőtt ún. mandalák rajzolásával ábrázolták. Mi nem is tudjuk, hogy a teljességnek és a harmóniának van ilyen leképezése, de krízishelyzetben előtör az emberek tudattalanjából, és olyankor azért nő meg az ufóészlelések száma. Így vetítjük ki a félelmeinket – mondta Jung.

Tehát Jung szerint akkor látunk repülő csészealjakat, amikor meginog a biztonságérzetünk és a világ teljességébe vetett hitünk?

Igen. Ez nekem nagyon furcsa gondolat volt.

Gondolom, nem ezt várta…

Nem, én abban bíztam, arról mesél majd, hogy találkozott földönkívüliekkel, és milyenek a kicsi, zöld emberkék… (nevet)De miután végighallgattam az előadást, azt mondtam magamnak, hogy nem értem, miről beszélt ez az ember, de elkezdtem olvasni Jungot – 21 kötet volt…

Mondjuk, ha ott Proust adott volna elő, akkor mi most irodalomról beszélgetnénk?

Lehet. De Jung volt ott, és miatta határoztam el, hogy én is pszichológus leszek. Ez persze akkoriban Olaszországban lehetetlen volt, még érettségim sem volt, mert abba kellett hagynom a középiskolát. Gondoltam, Amerikában könnyebb lesz egyetemre menni. Amint megérkeztem Chicagóba, találtam egy munkát, ami éjjel 11-től reggel 7-ig tartott. Éjjel dolgoztam, reggel aludtam pár órát, és utána – nagyon álmosan – mentem az egyetemre. De valahogy letettem a szükséges vizsgákat. Három év után átmentem a Chicagói Egyetemre, ahol szerencsére hamar kiderült, hogy én elég kíváncsi vagyok, és ösztöndíjat kaptam. Ekkor kicsit többet aludhattam, amitől minden sokkal könnyebb lett. Ott találtam egy pár jó tanárt, akik megértettek, és segítettek a fejlődésemben.

... 

 

Ki a legboldogabb ember, akivel valaha találkozott?

Nem tudom, mert azt nem lehet látni. Egyszer készítettem egy interjút egy textilgyárossal. Több ezer ember dolgozott a gyárában, és a gyár köré felépült egy egész kis közösség, ott laktak a munkások. Aztán egyszer csak hirtelen leégett a gyár. Szerencsére volt biztosítása, de ő a biztosítótól kapott pénzt főleg arra használta, hogy tovább fizesse a munkásokat. Vagy két évig fizette őket, amíg újra felépítették a gyárat, és újraindult a termelés. Majdnem az összes megtakarítása és befektetése ráment, de azt mondta: „Ők is dolgoztak nekem, most rajtam a sor, hogy én segítsek nekik.” Ha nagyon kellene valakit mondanom, őt választanám.

A cikket teljes terjedelemben, a hiányzó részlettel kiegészítve az Üzlet és Pszichológia 2018. február-márciusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés