hirdetés
hirdetés

Csapat és siker

Mit tanulhatsz a musicalek és a videojátékok példájából vezetőként?

Mit tanulhat egy, az üzleti szférában működő csapat és annak vezetője, mondjuk egy Broadway-musical, vagy akár videojáték-fejlesztő teamek példájából? Az a helyzet, hogy nagyon is sokat. Ráadásul mindez tudományos alapokon nyugszik. Árváné Dr. Ványi Georgina szervezetfejlesztő, coach (Legacy Blog) gondolatai következnek.

Sok éve foglalkozom csapatokkal és csoportokkal a felsőoktatásban és az üzleti szférában egyaránt, és ezt a munkámat hivatásomnak is tekintem. Mindig érdekelt, hogy mi lehet a siker titka, mitől lesz sikeres egyik vagy másik aspiráns, és hogyan tudok én, mint fejlesztő szakember ehhez a lehető leghatékonyabban támogatást nyújtani.

Nagy izgalommal és érdeklődéssel vettem kézbe nemrég Barabási Albert-László Képlet című könyvét, mely „A siker egyetemes törvényei” alcímmel ismerteti annak legfontosabb összetevőit (a szerzővel készített interjúnk itt olvasható - szerk.). A szerző Brian Uzzit idézve mutatja be azt a kutatást, amely több száz musical útját vizsgálta meg, azonosítva a siker és a kudarc összetevőit. Hogy miért pont a musicaleket? Hiszen a musicalek kapcsán nagyon sokszor csak a sztárok nevét jegyezzük meg, ki volt a rendező, a zeneszerző, ki volt a színésznő/színész, aki játszott benne. Pedig ezek a sikerek egyáltalán nem a sztárokon múlnak, sokkal inkább azon a csapaton, aki mögöttük áll.

A kulcs: a megszokott és az új megfelelő "adagolása"

Brian Uzzi szerint a csapat sikerét az úgynevezett stratégiai egyensúly (sweet spot) határozza meg, ami múlik egyrészt a kulcsfontosságú szerepek betöltésén a csapatban, a „megszokott” és az „új”, vagyis a „konvenció és az innováció” megfelelő arányán mind a kapcsolatokban, mind az ötletekben és módszerekben.

Vedres Balázs, aki a CEU oktatója, kutatója is hasonló eredményekre jutott, amikor együtt játszó zenészek, majd videojáték-fejlesztő csapatok sikerének kulcsát kereste. Arra jutott, hogy a siker kulcsa a tagok közötti tapasztalatok egyezőségén és különbözőségén, valamint a kapcsolatok minőségén is múlik. Sokszor csak a szoros barátságok tudják a nagyon eltérő tapasztalati háttér okozta jelenségeket áthidalni, ez azonban időnként akár kockázati tényezője is lehet a belterjesség kialakulásának.

A sokféleség elengedhetetlen a sikerhez

Vedres Balázs szerint a „sokféleség, az újoncok és régi motorosok, a nagyon jó barátok és a felszínes ismerősök, akik most dolgoznak együtt először, mind kellenek ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen”.

Aztán amikor megvan a zseniális csapat, akkor a legfontosabb feladat onnantól a vezetőé, hiszen – és ez egyrészt evidenciának is tűnik – de James Bagrow közel 150 000 önszerveződő csapatot megvizsgálva, kutatásokkal is alátámasztható módon igazolta, hogy minél inkább szívén viseli a vezető a csapat sikerét, és minél dominánsabb szerepet játszik benne, az annál sikeresebbé válik.

A sikerhez a zseniális csapat sem elég...  ha a vezető nem teszi bele szívét-lelkét.

Fejlesztő szakemberként és vezetőként ezek szerint arra nagyon sok figyelmet kell fordítanunk, hogy a csoportok és csapatok

    1. megtartsák a régi motorosaikat,
    2. folyamatosan támogassák az innovációt és a kreativitást új tagok bevonásával, mindezek lehetőleg akár különböző generációk tagjai is legyenek, növelve a diverzitást,
    3. időnként akár külsősök bevonásával és az ő tapasztalatukkal és meglátásukkal gazdagítsák a csapat munkáját,
    4. ezeken túlmenően az együttműködés fejlesztése és hatékonysága érdekében tartsák fókuszban a tagok közötti kapcsolatok minőségét.

Ez a munka nem könnyű, mindehhez a vezetőknek számos, a csoportos fejlesztő szakemberek által birtokolt tudásra, módszertanra, eszközökre és kompetenciákra van szüksége.

Véleményünk szerint a jövő sikeres csapatainak eredményes vezetői számára elengedhetetlen, hogy

    – rendelkezzenek csoportvezetési alapokkal,
    – helyén legyen a szereptudatosságuk és a szakmai önismeretük,
    – felismerjék a csoportdinamikai jelenségeket, és tudjanak is vele mit kezdeni,
    – ismerjék a csoportfejlődés fázisait és azok speciális fejlesztési igényeit,
    – tudják, hogyan kezeljék az ellenállást,
    – azonosítani tudják, milyen fejlesztési eszközre van szükség az adott csoport és tagjai számára,
    – esetleg egy-egy tréninget ők is meg tudjanak tartani,
   – valamint magabiztosan tudjanak workshopokat, értekezleteket, meetingeket facilitálni kollégáik számára.

Árváné Dr. Ványi Georgina, Szervezetfejlesztő, tréner, coach
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés