hirdetés
hirdetés

A vezetővé válás útján

Mindannyian tudunk vezetni, ha úgy döntünk, akarunk

Vezetőnek születni kell. Sokan vélik, hogy ez az állítás megállja a helyét. Vagy azért, mert felismerték saját adottságaikat és ezekre alapozva vállaltak vezetői szerepet. Vagy azért, mert azt érzik, hogy ez nem nekik való pálya. Az igazság az, hogy ahhoz, hogy vezetők lehessünk, valóban meg kellett születni. De a többi már csak rajtunk múlik. Csikós Tamás szervezetfejlesztő, tréner, coach írása a Legacy Kft. blogján.

Az előbbiek, vagyis akik született vezetőként tekintenek magukra, könnyen esnek abba a hibába, hogy ezt elegendőnek tartják. Megelégszenek azzal, ahogy ösztönösen betöltik a vezetői szerepüket és nem érzik szükségét annak, hogy vezetőként fejlődjenek. Ennek eredménye gyakran a régimódi, felülről vezérelt szervezet, ami korlátozza és nem pedig felszabadítja a csapatokban rejlő erőt.

Az utóbbiak viszont, akik a vezetői szerepet nem érzik maguk számára vonzónak, ritkán ismerik fel, hogy ezt nem tudják elkerülni. Vezetőnek lenni annyit tesz, mint emberekre hatással lenni. Ez megvalósul a munkahelyen, a sportklubban, a családban és a baráti körben egyaránt. Vezetni, hatással lenni lehet jó és rossz irányba is. Ha a vezetői szerepet elkerülni szeretnénk, akkor nagy eséllyel a rossz irányba leszünk hatással a környezetünkben, családunkban élő emberekre.

A vezetés nehéz, de nem bonyolult - állítja Chris Hirst, aki Havas Creative globális multicég ügyvezetőjeként szerzett évtizedes gyakorlati tapasztalatait foglalja össze a Bullsh*t mentes vezetés c. könyvében (Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019). Hirst szerint két feltétele van annak, hogy (jó) vezető lehess. Az első

A felhatalmazás

Egy külső tényező, ami azt jelenti, hogy lesznek, akik követnek, akiket vezetni tudsz, akikre hatással vagy. A felhatalmazás vállalása viszont belső döntés: vállalom a szerepet csoportvezetőként, fociedzőként, tanárként, szülőként. A döntéshez még nem szükséges a tudás, hogy hogyan fogom csinálni. De a döntéssel együtt jár az elköteleződés, hogy tanulni akarok, hogy minden nap jobb vezető lehessek, mint tegnap voltam. A vezetés nem egy picivel több feladat, hanem egy teljesen más feladat.

Személyes életemben nagyjából egy időben ért el a családfői és a munkahelyi vezető szerep betöltése. Míg apaként boldog voltam az új szerepemben, csoportvezetőként nem éreztem magam jól. Szívesen merültem el inkább egy-egy szakmai kérdésben, minthogy a csapatom szervezésével, motiválásával bíbelődjek. Ezt ők is érezhették, és emlékszem egy pillanatra, amikor bizonytalanságomban azt a megoldást találtam megfelelőnek, hogy magamnál tartom a legérdekesebb és legösszetettebb szakterületet, amiben én leszek majd a legjobb. Az volt a célom, hogy így vívom ki majd a csapatom elismerését és megbecsülését vezetőként, akik látva a szakértelmemet biztosan követni fognak. Nem működött. Az eredmény a saját túlterheltségem mellett egy elhanyagolt és unatkozó csapat lett, akik kihagyva érezték magukat a fontos és felelősségteljes feladatokból.

Nem így működik. Felismertem, hogy ahhoz, hogy megálljam a helyem csoportvezetőként elsősorban

A vezetést kell tanulnom.

A felismeréssel együtt pedig megnyílt a szemem számos lehetőségre, ami ebben segíthet, könyveken, podcast-eken, tréningeken vagy coaching-on keresztül. Ráadásul az így szerzett tudás a szakmai ismeretekkel ellentétben nem „évül el” és bármilyen más területen is hasznosítható lesz.

Az első fontos tanulság az volt, hogy nem kell nekem mindent tudnom és mindenhez értenem vezetőként. Előbb-utóbb ez egyébként is lehetetlenné válik. Vezetőként az a dolgom, hogy a csapatom tudása fejlődjön, hogy ők váljanak minél jobb szakemberré, akik közösen tudják megoldani a szakmai feladatokat és kihívásokat. Én pedig kérdezhetek tőlük, kikérhetem a véleményüket ahelyett, hogy mindenre én adnám a megoldást.

Ugyanakkor van valami, ami az enyém marad vezetőként:

A felelősség.

A felelősség vállalása a második feltétel a vezetői szerephez. Ez is belső döntés. Lehet, hogy sokszor nehéz, akár nyomasztó is lehet, de minél előrébb járok a tanulásban, minél inkább nyitott vagyok a csapatból jövő ötletekre, véleményekre és szakértelemre, annál könnyebben lesz vállalható. A vezetés nehéz, de nem bonyolult. Mindannyian tudunk vezetni, ha úgy döntünk, hogy akarunk. Meg tudjuk tanulni és a tanulás bőven megéri az erőfeszítést. Minden, amit ennek kapcsán tanultam, segített az élet minden területén magabiztosabb, felelősségteljesebb emberré válnom és a tanulás még közel sem ért véget.

Ha szeretnéd ezt elkezdeni vagy folytatni gyakorlatias, célirányos módon, akkor ajánlom az említett Bullsh*t mentes vezetés c. könyvet.

Csikós Tamás, szervezetfejlesztő, tréner, coach
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés