hirdetés
hirdetés

Kapcsolj ki!

Miért ne dolgozz szabi alatt?

A szervezetek óriási pénzeket költenek cégkultúra-építésre, ami lassan és nehezen épül ki, míg romba dönteni gyorsan lehet. Például a szabadságunk alatt küldözgetett emailekkel. 

A szervezetek óriási pénzeket, energiákat költenek kultúraépítésre, az értékeiknek meghatározására, az irodáik átalakítására, bulik megrendezésére, önkéntes programokra, és mindeközben sok vezető észre sem veszi, hogy míg ennyire nehéz kiépíteni egy kultúrát, pillanatok alatt lehet romba dönteni azt. Mégpedig két apró lépéssel.

  1. lépés: menj szabadságra!
  2. lépés: folytasd a munkát a szabi alatt is!

Népszerű e két lépés az amerikai vezetők körében. A Harvard Business Review kutatása alapján a vezetőknek csak 14 százaléka tud valóban kikapcsolni és szabadságra menni a pihenő idejükben. Magasabb vezetői szinteken már csak hét százalék, aki valóban szabadságon van ilyenkor. A többség pedig legalább egyszer bejelentkezik a kollegáknál munkával kapcsolatban.

Nyugi, nem maradsz le semmiről

Ilyenkor persze az hajtja a vezetőket, hogy attól tartanak, hogy valami nagyon fontos ügyből maradnak ki, vagy az, hogy ha kimaradnak, nem fogják tudni felvenni a fonalat. De még mielőtt megnyomod a „küldés” gombot, gondolkozz! Minden egyes email, amit a szabadságod alatt küldesz, az egy lépés a céges kultúra erodálása felé, ugyanis ez egy jelzés a többi munkavállaló felé, hogy „nyugodtan dolgozz a szabadságod alatt!”, vagy „Nem bízom bennetek annyira, hogy teljes felügyelet nélkül maradjatok.” De azt is üzeni, hogy „Nem vagyok elég összeszedett ahhoz, hogy lezárjam a dolgaimat egy nyaralás előtt.”

Márpedig a self-PR és a cégkultúra pont ilyen apró dolgoktól épül, vagy épül le. Azok a cégek, melyek nem támogatják a kikapcsolódást, sokkal kevésbé elhivatott dolgozókkal rendelkeznek. Azoknál a cégeknél, ahol erős a cégkultúra, a biztonság, és megengedhetik maguknak a dolgozók, és a vezető is, hogy valóban kikapcsolódjanak, sokkal elkötelezettebb emberek dolgoznak, akik kevesebb eséllyel fognak más állás után nézni. Ott, ahol nem lehet szabadságra menni, nem csupán az állandó stressz okoz diszkomfort érzést a munkavállalónak, hanem a feléjük kimutatott bizalmatlanság is.  

A vezető mindig is az elsőszámú influenszere a cégnek és a legnagyobb mértékben a vezető határozza meg egy beosztott munkaidejét. (Jobban, mint a család.) Nagyon fontos, hogy milyen példát mutat. Merjen az a dolgozó teljesen eltűnni, akinek a főnöke ezt sosem teszi meg. A szabadság alatt dolgozó vezető igenis nyomást helyez a beosztottakra.

A valódi nyaralás előnyei

Azon kívül, hogy nincs jó hatással a cégkultúrára és a stresszszintre, ha nem tudjuk teljesen elengedni a munkát, más ok is van arra, hogy hagyjuk kikapcsolódni a munkatársakat. Még pedig az, hogy ez igenis jár nekik. A valódi kikapcsolódás ugyanolyan juttatás, mint az egészségbiztosítás vagy a bónusz.

Jim Moffatt a Deloitte CEO-jának komoly megvilágosodása volt egyszer, amikor nyaralása közben írt munka-emailjére azt a választ kapta a kollegájától, hogy: bízzon magában, hogy jó embereket vett fel és jó stratégiát adott a kezükbe. Ha ez nem így van, úgysem fogja megmenteni a helyzetet 1-2 email. Azóta Jim is a „megtértek” közt van, és így összegez: „Meg fogsz lepődni azon, hogy mi mindent lehet csinálni a teljesen kikapcsolt állapotban, és mennyire jó érzés, amikor a kollegák kézben tudják tartani a helyzetet. Ez pedig a vezetőt erősíti.”

Akkor fussunk neki újra a fenti két lépésnek. Tehát mi a helyes teendő?

  1. Menj szabadságra!
  2. És valóban kapcsolódj ki, bízva az alkalmazottjaidban!

Mindenki jól fog járni ezzel. 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés