hirdetés
hirdetés

Kommunikáció hiánya

Miért a lámpaoszlop alatt keresed a kulcscsomódat, ha nem is ott vesztetted el?

A nehéz beszélgetések sebezhetőkké tesznek minket. A nehéz beszélgetések azt jelentik: hajlandóak vagyunk olyan területre merészkedni, ahol védteleneknek érezzük magunkat. Hiszen nem tudjuk, a másik ember mit reagál majd. Épp ezért gyakran hajlamosak vagyunk elkerülni a nehéz beszélgetéseket, csakhogy ezt nagyon nem jól tesszük – figyelmeztet Catherine Sherlock, a HigherMindfulness.com blogjának szerzője, üzleti tanácsadó, facilitátor, coach a LinkedIn-en közzétett friss bejegyzésében.

Belemenni a nehéz beszélgetésekbe azt jelenti: nyitottak vagyunk a lehetőségre, hogy olyasmit fedezzünk fel a másik emberben, vagy éppen saját magunkban, ami nem fog nekünk tetszeni, vagy ami kihívások elé állít minket.

Az emberek épp ezért minden lehetséges módon igyekeznek elkerülni a nehéz beszélgetéseket. Gyakran inkább valami másra terelik a szót, vagy másokkal beszélnek a problémáról, csak hogy ne kelljen a probléma lényegével (és az ahhoz kapcsolódó személyekkel) szembenézniük. Ez azonban nem oldja meg a problémát, helyette csak pletykákhoz vezet. Azt segíti elő, hogy elzárkózhassunk minden olyan információ elől, aminek a befogadása nehezebb lehet számunkra.

Az egész arra a viccre emlékeztet, amikor valaki egy lámpaoszlop alatt keresi a kulcscsomóját. Igaz ugyan, hogy valahol máshol veszítette el a kulcsait, de inkább itt keresi őket, mivel itt van világos. Igaz, hogy könnyebb a jobb megvilágításban keresgélni az elvesztett kulcsokat, de sajnos ettől még nem lesznek meg.

Ha másokkal kezdünk el megbeszélni egy problémát ahelyett, hogy a forrásnak címeznénk a kritikát, ez annak a figyelmeztető jele, hogy érdemes lenne alaposabban elmerülni a problémában, kielemezni a helyzetet, és megvizsgálni benne saját szerepünket.

A hatékony kommunikáció kulcsát nem fogjuk a lámpaoszlop alatt megtalálni. Muszáj késznek lennünk arra, hogy a sötétben is elkezdjük kutakodni.

A problémák – és a lehetőségek elvesztésének – egyik legfőbb oka az üzleti életben, csakúgy, mint a magánéletünkben, az őszinte kommunikáció hiánya. Végső soron arról van itt szó, hogy hajlamosak vagyunk elkerülni a nehéz beszélgetéseket. Számos vezetőre – és szervezetre – jellemző ez. Sokan úgy kerülik el rendszeresen a nehéz beszélgetéseket, hogy nincsenek is tudatában ennek. Ez a leggyorsabb útja annak, hogy vezetőként a fejlődés akadályává váljunk. A nehéz beszélgetésekhez hatalmas bátorságra van szükség, de megéri nem elkerülnünk őket – fogalmaz a szakember.

(forrás: LinkedIn Pulse)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés