hirdetés
hirdetés

Érzelmileg intelligens főnökök

Innét tudhatod, hogy magas EQ-jú vezetővel dolgozol együtt

A lényeges vezetői kompetenciákat egészen a végtelenségig lehetne sorolni. Minden cégnél másképp kell reagálni egy adott szituációra, azonban van egy „tulajdonság”, ami minden munkavállaló és vezető esetén szinte elengedhetetlen, ez pedig az érzelmi intelligencia. Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

Az érzelmi intelligencia nemcsak annyit jelent, hogy képes vagy felismerni a saját érzéseidet, és adott esetben kontrollálni is tudod őket, hanem arra is vonatkozik, hogy a környezetedben élők, dolgozók érzéseit is felismerd, és adott esetben a megfelelő módon reagálj rájuk. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező munkavállalók sokkal motiváltabbak és eredményesebbek, mint társaik, ezáltal pedig könnyebben lépnek előre a ranglétrán, és rövidebb idő alatt válik belőlük elismert vezető.

Miben nyilvánul meg a magas érzelmi intelligencia?

Egy cégkultúrán belül rendkívül egyszerűen fel lehet ismerni, hogy ki az, aki magas érzelmi intelligenciával rendelkezik. Ehhez mindössze annyi a dolgunk, hogy megfigyeljük, hogyan viselkednek konfliktushelyzetben. A kiváló érzelmi intelligenciával ellátott vezetők azonnal próbálják megoldani a kérdéses helyzetet, feltérképezik a konfliktusban részt vevő felek érzéseit, és nyugalmukkal, stresszkezelési trükkjeikkel szinte pillanatokon belül megszüntetik a kialakult összetűzést.

Egy alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező vezető eleve gyenge konfliktuskezeléssel rendelkezik, így nem is biztos, hogy a megoldásra törekszik, próbálja minden úton-módon elkerülni azt, hogy neki egyáltalán bármelyik fél álláspontját meg kelljen erősítenie. Az is problémát jelent számára, ha az általa megfogalmazott tanácsot nem fogadják el a felek, és arrogáns, rugalmatlan módon ragaszkodnak az igazukhoz.

Hogyan tudod fejleszteni az érzelmi intelligenciát?

  • Az első és nagyon fontos lépés, hogy tisztában kell lenned önmagaddal. Ha rendelkezel mély önismerettel, tudod, hogy reagálsz bizonyos helyzetekben, akkor nagyon jó úton haladsz afelé, hogy mások érzéseit is megértsd.
  • Érdemes emellett egy önmotivációs stratégiát is kifejlesztened, amelyet a nehéz napokon tudsz használni.
  • Meg kell tanulnod kontrollálni az érzelmeidet. Nem szabad, hogy egy-egy meeting, interjú vagy válságmegbeszélés alkalmával csak azzal foglalkozz, hogy neked mi a jó. Ilyenkor a cég és a munkavállalók érdekeit kell előtérbe helyezned, amit jó emberismerettel könnyen elérhetsz. Ami számukra megfelelő, az valószínűleg a te érdekeidet is szolgálni fogja.
  • Mutass empátiát a csapatod, és a cég többi munkavállalója felé. Vedd észre, ha valamelyik kollégádnak rossz napja van, és beszélgess vele. Egy apró mosoly, pár biztató szó csodákra lehet képes.
  • Az érzelmi intelligencia alapja a jó kommunikációs és kapcsolatkialakítási képesség, ezek tudatában te mint vezető egyszerűbben és hatékonyabban tudsz reagálni. Vegyetek részt egy közös tréningen, vagy fejleszd a csapatod egy coach segítségével.

Mivel rendkívül gyorsan változnak a munkahelyi kihívások és a munkaerőpiaci feltételek, ezért érdemes ezzel a témával mélyrehatóan foglalkozni, és mihamarabb szert tenni a magas érzelmi intelligenciára.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

 

Te odafigyelsz a fizikai dolgozóidra? Biztosan tudod, mik a valódi problémáik?

Idén sem lett kisebb nálatok a fluktuáció? Gyere el szeptember 26-án „Kékgalléros HR-kihívások” című konferenciánkra, ha kíváncsi vagy néhány új gondolatra, tippre annak érdekében, hogy jövőre jobb számokkal találkozz. A fizikai dolgozók problémáit jól ismerő vezetők, tanácsadók és maguk a fizikai dolgozók mesélnek arról, hogy mitől vonzó számukra egy munkahely. Váltsd meg a jegyed még ma!

Előadóink lesznek:
 Barathi Tamás, Founder & CEO, Colibri HR Solutions és Co-founder, Blue Colibri App
 Czeczeli Tamás, „The milkman", árufeltöltő, volt Deichmann ügyvezető
 Csikós-Nagy Katalin, HR-Evolution Kft., fluktuációkezelő-szakértő
 Dr. Kovács Eszter, Skill to go, alapító és pszichológus tanácsadó
 Gábor Zoltán, Ex GE Healthcare, gyárigazgató
 Gazsi Zoltán, Eisberg Magyarország, ügyvezető igazgató
 Ivancsics Péter, Észak-magyarországi Termelés, MOL vezető
 Pajor Mariann, EGIS, belső kommunikációs vezető 
 Péter Dávid, ACCOR, Employer Branding Coordinator
 Sándor István, WORKANIA, account manager
 Sarkadyné Pápai Beatrix, Pannon-Work Zrt., kirendeltségvezető
 Somogyi Zsolt, EGIS, hatóanyaggyártó csoportvezető, az EGIS nagykövete
 Szabó Csaba, DEVELOR, vezérigazgató
 Varga Dorottya, Waberer’s-Szemerey, marketing manager
 Zvezdovics Anita, Brandfizz Alapító Partner & Chief Fizz Offizzer 

A részletes program ide kattintva olvasható. 

Részvételi díj:  
 Teljes árú részvételi díj augusztus 27-től: 43 900 Ft + áfa / fő
 Csoportos jelentkezés 3 főtől: 36 900 Ft + áfa / fő

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints a képre, majd kitöltve juttasd vissza a szervezőknek a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   e-mail címre!

Letöltöm a jelentkezési lapot 

Kapcsolat: 
 
Hasznos Nelly
 hasznos.nelly@pphmedia.hu
 +36 1 430 4527 

Hasznos információk:
 Időpont: 2019.09.26.
 Kapunyitás: 8.30
 Konferencia kezdete: 9.00
 Konferencia zárása: 16.00
 Helyszín: CEU, Auditorium B (1051 Budapest, Nádor utca 15.)  

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés