hirdetés
hirdetés

A kiváló vezető hozzávalói

Így változtatta meg a vezetői profilokat a járványhelyzet

Létezik-e egyetlen jó vezetői profil? Mik ennek a hozzávalói? Szükséges-e újragondolni a jó vezető képét a mai világban? Ezekre a kérdésekre fókuszált Füzér Gábor, az Assessment Systems Hungary ügyvezetője a Vezetés és pszichológia online szakmai randi keretében.

Alapvetően a „jó vezető” kérdéskörében három uralkodó megközelítés létezik. Az első szerint egy jó vezető leírható bizonyos személyiségjegyek, kompetenciák és jellemzők segítségével. Ide tartozhat az ambíció, a magabiztosság, a nyitottság és az elmúlt időben a barátságosság és a kedvesség is nagyobb hangsúlyt kapott – hiszen egy vezető mégiscsak embereket vezet, ami miatt a törődés és az odafigyelés elengedhetetlen összetevő.

A második megközelítés szerint egy jó vezető képes arra, hogy a kontextusból kiolvassa, mi a megfelelő vezetői viselkedés és annak megfelelően rugalmasan képes azt megválasztani. A harmadik – legfrissebb – megközelítés szerint pedig egy jó vezető ismérve, hogy mentes bizonyos túlzásoktól, vagy legalábbis képes azokat kontrollálni.

Mely vezetői tendenciát erősítette fel a járványhelyzet?

Úgy tűnik, a 2020-as járványhelyzet az utolsó megközelítést domborította ki, ugyanis jelen helyzetben számos reakció és viselkedésforma jelenhet meg túlzott mértékben, legyen szó a stresszkezelésről, vezetői kontrollgyakorlásról (mikromenedzselésről) vagy érzelemszabályozásról (pl. düh, frusztráció, pánik megjelenése). Így ezeknek a „túlpörgéseknek” jobban útjába kell állni.

A jelenlegi helyzet azonban mindegyik vezetői megközelítést változásra sarkallta. Azoknak, akik abban hisznek, hogy egy jó vezető a személyiségvonásai és a jellemzői alapján írható le, sokkal rugalmasabb profilt kell kialakítaniuk. Akik a kontextushoz való alkalmazkodásban vélik felfedni a jó vezetőt, azoknak tudatosítaniuk kell, hogy a virtuális térbe költözött munkavégzés során sokkal nagyobb kihívást jelent a munkatársak monitorozása, motivációs szintjük megállapítása, a kollégák közötti kapcsolatok megértése vagy az esetleges konfliktusok felismerése. 

Rajtad áll, kifőzöd-e magadból a jó vezetőt 

El kell fogadnunk, hogy a változások és a kihívást jelentő helyzetek – mint amilyen a vírushelyzet is – hatnak ránk vezetőként. A nyomás alatti működés az új normális, s ebben kell kialakítanunk saját, sikert hozó vezetői profilunkat, működésmódunkat. A változás velejárója, hogy számos jól bevált módszer, vagy akár (eddig) előnyösnek bizonyult tulajdonság és kompetencia szerepe átalakul, azaz érdemes folyamatosan felülvizsgálni erősségeinket, mert előfordulhat, hogy egy bizonyos helyzetben az lesz a gyenge pontunk.

Ám a jó hír az, hogy kellő rugalmassággal, önreflexióval, nyitottsággal és tudatossággal felvértezve csakis rajtad áll, hogy kifőzöd-e magadból a jó vezetőt!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés