hirdetés
hirdetés
hirdetés

Coaching esettanulmány

Hullámok a fej felett

Bedecs Andrea éveken keresztül közelről figyelte, tanulta a vezetői pozíciót. Elméletben már késznek érezte magát arra, hogy maga is döntéshozóként dolgozzon, de amikor megkapta az álomállást, coachot hívott segítségül.

Bedecs Andrea pályakezdőként került az olajipari vállalathoz. Nem voltak vezetői ambíciói, szerette alkalmazottként a munkáját. A vezetői pozícióra akkoriban csak, mint egy nagy felelősséggel és stresszel járó feladatkörre gondolt: nem vágyott rá különösebben. Később, minél jobb lett saját szakterületén, annál inkább került magasabb pozíciók közelébe, míg ki nem nevezték szakmai titkárrá a MOL felsővezetői mellé. „Ott tapasztaltam meg először a vezetők döntéshozatali felelősségének erejét, és azt a viszonylagos szabadságot, ami számomra vonzó volt.”

A vezető szereppel való ismerkedés ezután kezdődött Andrea életében, amikor Svájcban lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen egy vezetőképzésen. „A pénzügyi oktatásokon kívül lebilincselő volt számomra a magatartásunkkal kapcsolatos fejlesztés. Érdekes volt ez a tudatosság, hogy milyen sok apróságon is múlnak fontos dolgok: a megjelenéstől kezdve, a testtartáson, hanghordozáson keresztül az előadásmódig. A „trükköket” e téren egy színész oktatta nekünk. Például kicsi a különbség a határozottság és az arrogancia között, ezt pedig jó, ha tudjuk, és figyelünk erre. Ezt is meg kellett tanulni. Szintén elgondolkoztató volt az a felvetés, hogy merjünk szünetet tartani egy előadás vagy prezentáció közben.” – emelte ki Andrea a képzés számára legérdekesebb elemeit.

Andrea nem sokkal később egy kontrolling vezetői pozícióban találta magát, aminek nehézsége – az új munkakörön és szerepen kívül – abban volt, hogy igen nagy, csoport szintű felelősséget kapott. A kinevezés után erős volt benne a bizonyítási vágy, igazolni akarta, hogy felettesei megfelelő embert választottak. „Egy idő után azonban egyvalami kezdett gondot okozni: azon kaptam magam, hogy semmire nincs időm, mindig csak próbálom utolérni magam. Háromszor annyit dolgoztam, mint azelőtt, nem volt időm az új ötleteket megvalósítani, a magánéletemről nem is beszélve. Míg korábbi pozíciómban, a felsővezetők mellett nem ezt láttam, így sejtettem, hogy velem lehet a gond.” Amikor felmerült a probléma, még nem lehetett tudni, hogy mi okozza ezt a rossz időbeosztást, Andrea csak azt érzékelte, hogy ez a helyzet hosszú távon nem lesz fenntartható. Ekkor fordult coach-hoz.

Az első házi feladat az volt, hogy Andrea fél órákra lebontva írja össze, hogy pontosan mivel foglalkozik napközben. Ebből a jegyzetből kiderült, hogy a probléma gyökere a túl erős kontrollálási kényszer. A bent töltött tíz-tizenegy órából nagyságrendileg körülbelül hat óra csak azzal ment el, hogy a kollegáik munkáját ellenőrizte, javította. Ezen kívül rengeteget utazott, így nem csoda, hogy semmi másra nem jutott ideje a felsővezetőnek. A coaching folyamat első lépéseként Andrea megbízott valakit maga helyett, akit egy bizonyos külföldi projektre „kölcsönadott” az ottani kollegáknak, így mindenki jól járt. Második körben pedig – ami egy hosszabb folyamat volt – azt vizsgálták meg a coach-csal, hogy minek köszönhető, és hogyan változtatható meg ez a folyamatos kontroll-kényszer. „Érdekes, hogy később, amikor gyermekem született, visszaköszönt ez a probléma: ott is nehezen adtam ki a kezem közül a „munkát”, mígnem túl sok nem lett minden egyszerre. Mind a munkában, mind a magánéletben sokat segített a probléma tudatosítása, és a megoldáshoz vezető eszközök használata.”

A coaching folyamat azért volt hasznos Andrea számára, mert az elsőre megfoghatatlan problémát sikerült lebontani a hétköznapi cselekvés szintjére, és onnan megoldani. Ez akkor is, és később is nagyon hasznosnak bizonyult.

 

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Vedd kezedbe (akár magán, akár szervezeti) céljaidat és dolgozz velük! Vágyakból célok! Változásmenedzsment workshop Limpár Imrével május 14-én

Az MPRSZ tavaly negyedik alkalommal hirdette az Employer Branding Awardot. Május 14-én ezeket a díjnyertes megoldásokat ismerhetik meg a résztvevők.

Ne róluk, hanem velük beszélgessünk! Kékgallérosoktól , IT-soktól, Y-os tehetségektől, kismamáktól lehet kérdezni egy nyitott kerekasztal-beszélgetés keretében május 22-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

hirdetés