hirdetés
hirdetés
hirdetés

Workaholizmus

Használati útmutató a munkamániás főnökhöz

Soha véget nem érő e-mailek sora, folyamatos telefonhívások, irreális határidők, nonstop kontroll és irányítás. Ez csak néhány példa azok közül a kellemetlenségek közül, amiket egy olyan vezető okozhat, akinek mindene a munka. Adunk néhány jó tanácsot, ami útmutatóul szolgálhat a workaholic főnök kezeléséhez.

Munkamániás vezető alatt dolgozni, felér a magánélet meggyilkolásával és rengeteg túlórázással. Elfelejthetjük a munka-magánélet egyensúlyának fogalmát, mivel egy ilyen felettes számára a munka az élet. Természetesen ilyen nyomás alatt dolgozni egyenes utat jelent a kiégés felé. Ha már a főnöködet nem is változtathatod meg, néhány alapelvet szem előtt tartva, megkímélheted magadat a túlzásba vitt munka hátulütőitől.

Kerüld el a hírhedt munkahelyeket!

Az internet korában szerencsére rengeteg információt gyűjthetünk egy munkahelyről, még mielőtt állásinterjúra mennénk. Számos vállalatban a céges policy része a túlórázás és a dolgozók agyon dolgoztatása, így mindenképp érdemes egy kis kutatómunkát végezni egy ajánlat elfogadása előtt. „Találj egy olyan szervezetet, amelynek az értékei egybecsengenek az egyéni munka-magánéletre vonatkozó preferenciáiddal” – vallja Dana Brownlee, a Professionalism Matters alapítója. „Ha nem akarsz úszni a munkában, jobb messziről elkerülni az ilyen munkahelyeket, mivel te egyedül nem fogod tudni megváltoztatni az egész szervezetet.”

Állítsd fel a saját határaidat!

Ne félj attól, hogy megoszd a főnököddel a saját munkafilozófiádat, annak érdekében, hogy közösen tudjátok kialakítani a határokat és a kereteket. Ha úgy érzed túl nagy rajtad a nyomás, ami alatt lassan összeroppansz, hívj össze egy meetinget a főnökkel és oszd meg vele az aggályaidat. A legfontosabb pedig, hogy a megbeszélés során, asszertív módon próbáld érvényre juttatni az érdekeidet.

…és ragaszkodj is hozzájuk!

Ha sikerült leülni a vezetőddel, és átrágtátok magatokat a végtelennek tűnő teendők listáján és néhány elemet le is faragtatok róla, akkor érdemes ehhez tartani is magadat! Persze vannak olyan időszakok, amikor elkerülhetetlen a túlóra, vagy a hétvégén való munkavégzés, azonban még ha be is vállalod ezeket, mindenképp add a főnököd tudtára, hogy ez egy kivételes eset, nem pedig alapvető elvárás. „Fogalmazd meg a vezetődnek, hogy neked a hétvége általában szent, de mivel fontos ez a mostani projekt, kivételesen rááldozod a szabadnapokat” – mondja Brownlee. „Ne várd el másoktól, hogy tiszteletben tartsák a határaidat, ha te magad sem ragaszkodsz hozzájuk!”

Találd meg az egyensúlyt!

Ha be-becsúszik egy-egy munkával töltött hétvége, érdemes a munkát úgy beiktatni az időbeosztásba, hogy a családodtól ne vegyen el időt. Például csekkold az e-maileket, még mielőtt felkelne a család.

Összegezve, első körben érdemes kerülni az olyan munkahelyeket, amik látszólag nem passzolnak a saját életfelfogásodhoz és munkafilozófiádhoz, azonban, ha már belecsöppentünk egy munkamániás vezető csapatába, érdemes kiállni a saját nézeteink mellett. Ha pedig minden kötél szakad, a váltás is egy lehetőség… 

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: CNN Business)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés