hirdetés
hirdetés
hirdetés

GLS Konferencia

Ezt gondolja a Google volt hr-igazgatója a jó vezetésről

Hogyan lehetnénk jobb vezetők? Hogyan gondolkodjon, miként viszonyuljon a munkatársakhoz, hogyan küzdjön a túlzott leterheltség ellen, és mivel növelje a teljesítményt a vezető? A GLS Nemzetközi Vezetői Konferencia szervezői és előadói szerint egy cég versenyképességét nagymértékben befolyásolja a vezető jelleme, valamint hogy mennyire tudnak a vezetők és a munkatársak együtt dolgozni, és hogy képesek-e megújulni. Konferencia-beszámolónk következik.

A világszerte megrendezett GLS (Global Leadership Summit) konferenciák célja "mindazok elérése, megszólítása a társadalmi, a gazdasági és az egyházi élet területén, akik hatással vannak környezetükre, így kialakítva vezetői felelősségüket és fejlesztve vezetői készségüket" – fogalmaztak a szervezők.
A legkülönbözőbb területekről érkezett vezetők a konferencián számos választ adtak arra a kérdésre, hogyan vezethetünk jobban. Ezek közül válogattuk ki a számunkra legérdekesebbeket.

A nyitottság fontosabb lenne, mint a kritika?

"Ne csak a kudarcokat boncoljuk fel, hanem a sikereket is!" – hangzott el Andy Stanley író, előadó és lelkész tanácsa, aki a zárt gondolkodás veszélyeiről beszélt előadásában. Az előadó elmondta, hogy természetes hajlamunk az ellenállás olyan dolgok irányában, amelyeket nem értünk, de vezetőként ezt le kell küzdenünk. Fontos, hogy a felismerésre rendezkedjünk be, és ne az ellenállásra: vagyis ha olyasmivel találkozunk, amit még nem ismerünk és nem értünk, azt ne kritizáljuk élből, hanem ismerjük fel, ha az egyik kolléga felfedezett valami újat. Ha nem ezt tesszük, akkor az innovatív embereink máshová viszik majd az ötleteiket.
Azt tanácsolja, vezetőként tegyük fel a kérdést: "Mikor fordult elő utoljára, hogy a szervezetem olyan döntést fogadott el, egy olyan igazi nagy ötletet, ami nem az enyém volt?" Fontosnak tartja, hogy tanuljunk a környezetükben lévőktől és a hierarchiában alattunk állóktól is. "Ha nem növekedünk, és nem tanulunk többé, akkor valószínűleg már nem is vezetünk" – fogalmazott az előadó.

Kép forrása: GLS Nemzetközi Vezetői Konferencia Facebook-oldala

Az "okos" küldetés és a Google-titok

"Vezetőként az a legfontosabb, visszatérő feladatunk, hogy tudatosítsuk embereinkben a munkájuk értelmét" – osztotta meg a hallgatósággal Laszlo Bock, a Google korábbi, hr-ügyekért felelős alelnöke és A Google titok című bestseller szerzője. Ha "okos" küldetést adunk, azaz ha azt érzik, hogy a világ jobbításáért tevékenykedhetnek, ez különböző felmérések alapján is működőképesebb, mint ha csak a versenytársak megelőzését tűzzük ki eléjük fő célként. Egy általa idézett harvardi kutatás szerint az emberek 1/3-a küldetésből, 1/3-uk a megélhetésért, 1/3-uk pedig a versengéstől hajtva dolgozik, és meglepő módon minden területen ez a helyzet: az orvosoknál és tanároknál éppúgy, mint a vállalatvezetőknél. Épp ezért nagyon fontos újra és újra tudatosítani az emberekben a munkájuk értelmét, ugyanis a küldetés mint motiváció mérhetően emeli a termelékenységet. A Google-nél minden munkavállalónak van pontosan megfogalmazott célja, és ez mindenki számára átlátható, vagyis a cég összes dolgozója megismerheti az összes többi munkatárs célkitűzését.

Az is fontos a Google volt hr-igazgatója szerint, hogy az embereinket szabadsággal és autonómiával hatalmazzuk fel. "Mi, vezetők adjunk mindig egy kicsivel több szabadságot, mint amennyi komfortos nekünk" – fogalmazta meg az egykori Google-vezető Andy Stanley tanácsával egybehangzó következtetését. Ezt akár fokozatosan is bevezethetjük, először például ötletládát helyezünk ki, majd a következő szinten már a dolgozók dönthetnek arról, hogy melyik ötletet valósítsák meg, és ehhez mi már csak a büdzsét adjuk nekik.

Túl leterheltek vagyunk ahhoz, hogy a leterheltség ellen küzdjünk

Az üresjáratok beépítésének fontosságáról beszélt Juliet Funt, a Whitespace at Work ("Munakhelyi üresjárat") nevű cég alapítója és vezetője. A szervezetek 80%-a gondolja úgy, hogy az emberei túlterheltek, ezzel szemben csupán 8%-uknak van valamilyen létező programja ez ellen. "Túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy tegyünk valamit az elfoglaltság ellen" – fogalmazott az előadó. A titkos összetevő szerinte az üresjárat lehet, vagyis egy, két tevékenység közé beiktatott stratégiai szünet, ami nem meditáció, nem elkalandozás és nem is mindfulness. Az üresjáratnak nincsenek szabályai vagy célja, ez "az a határtalan szabadság, amikor az agyunk szabadon játszhat, és eljuthat a problémáink megoldásához" – fejtette ki. Ez lehet 3 perc vagy félóra is, a lényege az, hogy az agyunk ellazult állapotba kerüljön, és ezt tanítsuk meg kollégáinknak, alkalmazottainknak is. Az ellazuláshoz pedig nem kevesebb, mint 33 stresszforrástól kell mentesíteni az agyunkat az előadó által idézett kutatások szerint.

Teljesítménynövelés beszélgetéssel: minden héten, négyszemközt, értékelés nélkül

"A sok rossz adat együtt még nem lesz jó adat" – mondta el a teljesítményértékelések buktatóival kapcsolatban Marcus Buckingham üzleti tanácsadó, bestsellerszerző, a The Marcus Buckingham Company nevű, teljesítménymenedzsment-tanácsadással foglalkozó cég alapítója. A kérdés valójában nem az, kellenek-e a számok, hiszen egyértelmű, hogy kellenek, hanem hogy jó vagy rossz adatokkal dolgozunk. Jó adatokat akkor nyerhetünk, ha a másik helyett saját magunkat, a minket hozzá fűző érzéseket, saját ítéleteinket értékeljük, például: "Ha csak lehet, vele akarok-e együtt dolgozni?"
"Minden héten beszélnünk kellene a dolgozóinkkal a közeljövő munkáiról" – emelte ki az előadó, az év elején kitűzött célok ugyanis már 3 hét múlva feledésbe merülnek. Ehelyett azt tanácsolja, hogy egy négyszemközti beszélgetésen üljünk le velük, és kérdezzük meg tőlük: "A jövő héten mik a prioritásaid (legfeljebb 2–3 dolog), és én miben segíthetek?" Ilyenkor ne adjunk visszajelzést, a mentori figyelem sokkal fontosabb. Ha ez nem megy hetente, az azt jelenti, hogy túl sok az emberünk. "Az ideális irányítási méret azoknak az embereknek a száma, akikkel hetente beszélni tudok" – fogalmazott. "A beszélgetés nem a vezetés járuléka, hanem maga a vezetés" – zárta gondolatait az előadó.

(A borítóképen a magyar konferencia szervezői láthatók.)

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés