hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tanulj a nagyoktól!

Ezeket kérdezi Elon Musk és 8 további sikeres vezető az állásinterjún

A legsikeresebb emberek sikerének titka többek közt a profi interjútechnikájukban rejlik. Ők nem pocsékolják azzal a drága idejüket, hogy oda nem illő kérdésekkel bombázzák szerencsétlen jelölteket. Legtöbbjüknek van egy kedvenc kérdése, amelyet rendszeresen feltesz, és ezzel az egy kérdéssel mindent kiderít a jelöltről, amit csak tudnia kell róla.

Íme 9 cseles és meglepő interjúkérdés, amelyeket a sikeres üzleti vezetők szeretnek feltenni a jelöltjeiknek:

1. A Tesla és a SpaceX CEO-ja, Elon Musk: „A Föld felszínén állsz. Elindulsz, mész egy mérföldet délre, egy mérföldet nyugatra, majd egy mérföldet északra. Végül pont ott lyukadsz ki, ahonnét elindultál. Hol vagy ekkor?

A kérdésre több helyes válasz is létezik, az egyik az Északi-sark.

Elon Musk

2. A Zappos internetáruház CEO-ja, Tony Hsieh: „Egy 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire vagy fura?”

Miután a Zappos vállalat egyik alapértéke a jó értelemben vett „furaság”, a CEO ezzel a kérdéssel igyekszik kideríteni, mennyire illik bele a jelölt a vállalatba. Azt mondja, nem a válaszul megadott szám a lényeg (bár ha valaki 1-et mond, akkor valószínűleg kicsit túl normális hozzájuk, aki pedig 10-essel válaszol, az egy kicsit túl pszichotikus), sokkal többet számít az, hogyan fogalmazzák meg a válaszukat.

3. Az Oracle technológiai vezetője, Larry Ellison: „Ön a legokosabb ember, akit ismer?”

Larry Ellison

Ha a jelölt igennel válaszol, felveszik. Ha nemmel felel a kérdésre, megkérdezik tőle: „Akkor ki az?”, és a válaszban megnevezett embert keresik meg egy állásajánlattal. Ellison és a hozzá hasonló „szuperfőnökök” vannak annyira magabiztosak, hogy nem félnek náluk is intelligensebb embert felvenni, mivel tudják, hogy a náluk okosabb alkalmazott csak motiválni fogja őket arra, hogy még jobb megoldásokkal és ötletekkel álljanak elő.

4. A Facebook hr-vezetője, Lori Goler: „Képzelje el a legeslegjobb munkanapját – azt a napot, amikor hazatér a munkából, és arra gondol: nekem van a legjobb munkám a világon! – és mesélje el, mit csinált ezen a munkanapon!”

Ezzel a kérdéssel a hr-vezető azt tárja fel, milyen tevékenységek azok, amelyeknek köszönhetően a jelölt bele tud lendülni a munkába, és aztán nagyszerű teljesítmény tud nyújtani.

5. A PayPal társalapítója, Peter Thiel: „Mondjon nekem valamit, ami igaz, és amiben szinte senki nem ért egyet Önnel!”

Peter Thiel

Peter Thiel az olyan embereket igyekszik kiszúrni, aki nem félnek kimondani azt, amit gondolnak. Ezzel a kérdéssel egyszerre méri le a jelölt gondolkodásának eredetiségét és azt, hogy egy stresszes interjúhelyzetben mennyire tud bátor és őszinte maradni.

6. A Virgin Group alapítója, Richard Branson: „Mi az, ami kimaradt az önéletrajzából?”

„Fontos a jó önéletrajz, de ha csak ez alapján vennénk fel az embereket, akkor minek is hívnánk be őket interjúra?” mondja Branson.

7. A Dropbox alapítója, Drew Houston: „Ki a legjobb a világon abban, amit Ön csinál?”

Drew Houston

Ezzel a kérdéssel a 35 éves milliárdos azt méri fel, hogy a jelölt elkötelezett-e a folyamatos fejlődés iránt.

8. A Paramore reklámcég alapítója, Hannah Paramore: "Mennyi idősen kapta az első fizetett munkáját?”

Ha középiskola vagy egyetem alatt részmunkaidőben dolgozott a jelölt, mert muszáj volt neki, és különösen ha ez valamilyen nehéz munka volt, ez a személyes felelősségvállalás magas szintjét mutatja, mondja Hannah Paramore.

9. A Jigsaw (a korábbi Google Ideas) kutatás-fejlesztési vezetője, Yasmin Green: „Hogyan keresne pénzt egy fagylaltstanddal a Central Parkban?”

Jasmin Green

Yasmin Green kreatív, független gondolkodókat szeretne felvenni, akik egyszerre képesek a józan mérlegelésre, és ugyanakkor a mókázás sem áll távol tőlük.

A cikkben szereplő képek és a címlapkép forrása: flickr.com.

(forrás: Business Insider)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

hirdetés