hirdetés
hirdetés
hirdetés

Minél laposabb, annál jobb?

Egy munkahely, ahol nincs főnök

El tudnád képzelni, hogy olyan helyen dolgozz, ahol mindenki mindenkinek a főnöke, de igazából senki senkinek? Nincsen klasszikus hierarchia és munkakörök sem. Elsőre talán anarchisztikusan hangzik, de a ma működő startupok jó része bizonyítja, hogy a holakrácia működik.

A holakráciában nincs hierarchia. Nincsenek főnökök és beosztottak. Az elvégzendő munka köré szerveződnek a különféle teamek, akik egyenrangú helyet töltenek be a vállalat életében. Nincsenek klasszikus értelemben vett munkakörök, hanem meghatározott célú feladatokat osztanak ki.

Az együtt dolgozó csapatok sem fixek, jellemzően több, más-más funkciót betöltő körökben dolgoznak az emberek. A vállalat irányításába így mindenkinek nagyobb a beleszólása, és többet ér a dolgozók szava.

Mivel nincsenek klasszikus értelemben vett főnökök és vezetők, az empowerment a jellemző, vagyis a felhatalmazó vezetés. A dolgozókat az önállóságra és az önirányításra ösztönzik. A munkatársak tudásának, tapasztalatának, motivációjának a hierarchikus szervezet megkötöttségei alól való felszabadítására utal.

Engedd el a kezét!

Elsőre nehezen elképzelhető, hogy hogyan működhet sikeresen egy vállalat főnök nélkül, szabadon, azonban a holakrácia számos pozitív változást hozhat egy cég életébe.

  • Agilisabb szervezeti kultúra: rugalmasabb attitűd, amellyel gyorsabban és hatékonyabban képesek a piaci változásokra reagálni.
  • A szerepeket a munkára szabják, nem emberekre, így mindenki több szerepet tölt be
  • Közös döntéshozás.
  • Folyamatosan változó csapatok, amelyek önmagukat fejlesztik.
  • A szabályok transzparenciája: a szabályokkal jobban lehet azonosulni, ha azok nem felülről érkeznek, hanem mindenki részt vehet a kialakításában, valamint mindenkire azonos szabályok vonatkoznak.

Nem mindig lehet jó megoldás…

A holakrácia bár sok pozitív változást hozhat, csak bizonyos minimumfeltételek mellett működhet. Legtöbb esetben ezek a feltételek az újonnan induló stratupokra jellemzők, így főleg náluk alkalmazzák az újfajta szervezeti struktúrát.

  • Bizonyos cégméret: nagyvállalati környezetben, ahol már jól bejáratott hierarchikus szerveződés van, kevésbé vagy semennyire sem tud működni.
  • Nagyon tudatos kiválasztás: a holakráciában fokozottan kell támaszkodni a többiekre, így nagyon fontos, hogy az arra legalkalmasabb emberek kerüljenek a csapatba.
  • Erős szervezeti kultúra és értékek: annak érdekében, hogy a nagyfokú szabadság ne csapjon át teljesen káoszba és szervezetlenségbe, a szervezeti kultúrának erős lábakon kell állnia.
  • Nagyon tudatos kommunikáció és kommunikációs készségek:
  • „Érett személyiség”: a dolgozóknak saját magukért kell felelniük és vállalniuk a felelősséget, így ez a személyiség érettségének magasabb fokát követeli meg.
Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: www.holacracy.org)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

hirdetés