hirdetés
hirdetés

4 figyelmeztető jel

A katasztrófa felé tart a vállalatod? Így derítsd ki, és így tegyél ellene!

A szervezetek halálát gyakran a csapnivaló vezetés jelenti. Kezdve a mérgező főnököktől (róluk részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz) a nem megfelelő készségekkel, képességekkel rendelkező menedzsereken át egészen a hanyag, nemtörődöm főnökökig sokféleképpen lehet rossz vezetéssel a szakadékba kormányozni a céget.

Honnét vehetjük észre, ha a vezetőnk éppen a katasztrófa felé kormányozza a vállalatot?

1. Az inkompetens vezető. A sikeres vezetéshez elengedhetetlen, hogy a vezető rendelkezzen bizonyos kulcskompetenciákkal. Gondoljunk csak a nagysikerű sorozat, a The Office legendás főnökére, Michael Scottra, aki a boldog tudatlanság állapotában él (ami a sitcom egyik folyamatos gegforrása volt): rossz döntéseket hoz, hiányzik belőle mindenfajta interperszonális készség, és gyakran még a jó és rossz közti különbséget is képtelen meglátni.

De vajon miért találkozni annyi inkompetens vezetővel? Ennek számos oka van. Sok vállalat egyszerűen nem jól választja ki a vezetőit. Ahelyett, hogy a kompetenciákra fókuszálnának, sokakat a lojalitásuk vagy a rangidősségük miatt választanak ki a pozícióra. Ez az elképzelés húzódik meg a Peter-elv hátterében is: ez annak a gondolata, hogy a hagyományos szervezetekben az emberek egészen addig a szintig haladnak előre, amíg már inkompetensek lesznek a pozíciójukban, mivel a szenioritásukért jutalmazzuk meg a munkavállalókat (emögött az a feltételezés áll, hogy a régóta a cégnél lévő munkatársak már elsajátították a vezetéshez szükséges skilleket).

Ellenszer: a szervezeteknek csak azokat kellene előléptetniük, akik már bebizonyították, hogy rendelkeznek vezetői skillekkel; emellett megfelelő képzést is fontos lenne biztosítani a vezetőknek.

2.A (jó) patkányok elhagyják a süllyedő hajót. A magas fluktuáció, különösen ha a távozó munkavállalók a tehetségesebb és tapasztaltabb dolgozóink közül kerülnek ki, egyértelmű jelzése annak, hogy a szervezetünk hanyatlik. A magas fluktuációnak számos oka lehet: mérgező szervezeti kultúra, rossz vezetés, nem versenyképes bérezés és egyéb tényezők is tartozhatnak ide.

Ellenszer: A vezetőknek fel kell ismerniük az intő jeleket, és rá kell jönniük, mivel van a probléma. Az első lépés az exit-interjúk szervezése, vagy (megfelelő időközönként) anonim munkavállalói kérdőívek kitöltetése lehet, hogy megértsük, miért hagynak el minket a jó dolgozóink. A következő lépésben pedig az így nyert információt arra kell felhasználni, hogy megtehessük a megfelelő korrekciós intézkedéseket.

3. A (rossz) patkányok kormányozzák a hajót. Mit értünk rossz patkányokon? Elég dehonesztálónak hathat a megnevezés, de ugyanakkor kifejező: azt a jelenséget kívánjuk leírni vele, amikor egy szervezet szabad folyást enged az abuzív felettesek és a zsarnokok tevékenységének. Miért tennének ilyet? Ez gyakran azért van így, mert vagy a „patkányok” kezében van valamiféle kontroll, vagy a felsőbb vezetés támogatását élvezik.

Ellenszer: A felsővezetőknek biztosítaniuk kell, hogy a szervezet még véletlenül se támogassa az abuzív főnököket. Minden szervezetben zéró toleranciát kell tanúsítani a mobbing, a zsarnokoskodás, a bántalmazó viselkedés iránt!

4.A vezetők folyamatosan tüzet oltanak. Amikor a vezetők folyamatosan fel-alá rohangálnak, hogy a lépten-nyomon felmerülő problémákra megoldást találjanak – különösen ha olyan problémákról van szó, amelyek megjelenését előre lehetett látni –, az a rossz vezetés és a szervezet hanyatlásának jele. A „Vezetés teljes kiterjedése” modellben (Full Range of Leadership Model) ezt „kivételek alapján történő passzív vezetésnek” (Passive Management-by-Exception) nevezik: ez azt jelenti, hogy a vezetők egészen a probléma felmerüléséig várnak, mielőtt cselekvésbe lendülnének, és megpróbálnák megoldani azt. Mire ténylegesen tennének valamit, gyakran már késő.

Ellenszer: A jó vezető proaktív. Stratégiai tervet készít, és másokat is bevon ebbe a folyamatba, hogy a vezetők és követőik céljai összehangolódjanak, a potenciálisan felmerülő problémák előrejelezhetőkké váljanak, és még azelőtt kezelni lehessen őket, hogy a dolgok kicsúsznának az irányításunk alól. A jó vezetők minden munkatárssal együtt dolgoznak azon, hogy a szervezet a jó irányba haladjon előre. A siker kulcsa itt ismét az, hogy mindenki a neki megfelelő helyet foglalja el a szervezetben: vezetők és munkavállalók egyaránt.

(forrás: Psychology Today)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés