hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Trónok harcától a Hivatalig

5 sorozat, ami többet tanít az üzletről, mint bármi más

Sokan éreznek bűntudatot amikor egy-egy hétvégét a laptopjuk kijelzőjének árnyékában töltenek, ledarálva jó néhány filmet és sorozatot. Pedig akad néhány olyan alkotás, amely többet taníthat az üzleti élet fortélyairól, mint némely könyv vagy konferencia.

Trónok harca

forrás: imdb.com

George R.R. Martin hírhedt könyvein alapuló fiktív sorozat az egyik legnépszerűbb tv műsorok közé tartozik napjainkban. A Hét Királyság Vastrónjáért folytatott harc azonban sokat tanít a vezetésről és a hatalom dinamikájáról. A sorozat egyik legnagyobb érdeme, hogy rávilágít, bármennyire is különbözünk az átlagtól (például Jon Snow esetében a törvénytelen gyermek karaktere, vagy Tyrion Lannister mint a nemkívánt törpe), az csak még erősebb vezetővé tehet. A gyengeségeinken felülkerekedve válhatunk hiteles vezetőkké.

Better Call Saul

forrás: imdb.com

A méltán híres Breaking Bad (Totál szívás) nevű sorozat spinoffjaként alkották meg a Better Call Saul nevű fekete komédiát. A sorozatban Jimmy McGill – később Saul – karrierének meghatározóbb állomásait követhetjük végig. Az utat, ahogyan egy ellenséges és akadályokkal teli környezetben próbál sikeres ügyvédi prakszist kiépíteni. A sorozatban persze Jimmy a törvény szolgájának legkevésbé sem nevezhető, hiszen ő maga is sokszor letér az erkölcs útjáról, az akaratereje és kreativitása minden vállalkozó számára példaértékű lehet: hiszen addig nem nyugszik, amíg sikerre nem viszi az elképzelését.

Archer

forrás: imdb.com

Az animációs sorozat sok esetben igencsak elrugaszkodik a valóság talajáról, már önmagában azzal, hogy egy szupertitkos nemzetközi kémszervezet korántsem átlagos hétköznapjait festi meg. A karakterek szinte mindig ott szabotálják egymást, ahol csak tudják, a főszereplőnek, Archernek pedig folyamatos hatalmi harcokat kell vívnia a szervezetet vezető édesanyjával. Többek között megtanulhatjuk, miért nem szerencsés, ha anyu egyben a főnök is vagy miért nem érdemes házinyúlra lőni…

Városfejlesztési osztály

forrás: imdb.com

A fiktív Pawnee városfejlesztési osztályának mindennapjai betekintést engednek a kisvárosi bürokrácia útvesztőibe. Az sorozat egyik legfontosabb karaktere Leslie Knope, aki minden helyzetbe pozitív attitűddel megy bele, amivel a kollégáit is képes inspirálni, annak ellenére, hogy a legtöbb próbálkozásuk és fejlesztési javaslatuk kudarcba fullad. Leslie megtestesíti az elszánt irodistát, akinek mindene a munka. Az önkormányzat falain belül azonban találunk olyan karaktereket is, akik a sztoicizmus és a szarkazmus megtestesítői, ezzel is színesítve az amúgyis parádés csapatot.

A hivatal

forrás: imdb.com

Az egyik legismertebb irodai sorozat, amely a gif- és mémkultúra gazdagításához is hozzájárult. Ez a sorozat egy kisvárosi papírértékesítési telephely hivatali életének mindennapjairól készített valóságos dokumentumfilm köntösébe bújtatva állít elénk görbe tükröt. A főszereplő David Brent, aki saját bevallása szerint „humoros” beszólásaival igyekszik mindig „vidám hangulatot” teremteni, a maga abszurd módján. A valóság azonban az, hogy a menedzser inkább hajaz egy tehetségtelen, egocentrikus, előítéletekkel teli főnökre, aki azonban szentül hiszi, hogy mindenki szereti őt.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés