hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Trónok harcától a Hivatalig

5 sorozat, ami többet tanít az üzletről, mint bármi más

Sokan éreznek bűntudatot amikor egy-egy hétvégét a laptopjuk kijelzőjének árnyékában töltenek, ledarálva jó néhány filmet és sorozatot. Pedig akad néhány olyan alkotás, amely többet taníthat az üzleti élet fortélyairól, mint némely könyv vagy konferencia.

Trónok harca

forrás: imdb.com

George R.R. Martin hírhedt könyvein alapuló fiktív sorozat az egyik legnépszerűbb tv műsorok közé tartozik napjainkban. A Hét Királyság Vastrónjáért folytatott harc azonban sokat tanít a vezetésről és a hatalom dinamikájáról. A sorozat egyik legnagyobb érdeme, hogy rávilágít, bármennyire is különbözünk az átlagtól (például Jon Snow esetében a törvénytelen gyermek karaktere, vagy Tyrion Lannister mint a nemkívánt törpe), az csak még erősebb vezetővé tehet. A gyengeségeinken felülkerekedve válhatunk hiteles vezetőkké.

Better Call Saul

forrás: imdb.com

A méltán híres Breaking Bad (Totál szívás) nevű sorozat spinoffjaként alkották meg a Better Call Saul nevű fekete komédiát. A sorozatban Jimmy McGill – később Saul – karrierének meghatározóbb állomásait követhetjük végig. Az utat, ahogyan egy ellenséges és akadályokkal teli környezetben próbál sikeres ügyvédi prakszist kiépíteni. A sorozatban persze Jimmy a törvény szolgájának legkevésbé sem nevezhető, hiszen ő maga is sokszor letér az erkölcs útjáról, az akaratereje és kreativitása minden vállalkozó számára példaértékű lehet: hiszen addig nem nyugszik, amíg sikerre nem viszi az elképzelését.

Archer

forrás: imdb.com

Az animációs sorozat sok esetben igencsak elrugaszkodik a valóság talajáról, már önmagában azzal, hogy egy szupertitkos nemzetközi kémszervezet korántsem átlagos hétköznapjait festi meg. A karakterek szinte mindig ott szabotálják egymást, ahol csak tudják, a főszereplőnek, Archernek pedig folyamatos hatalmi harcokat kell vívnia a szervezetet vezető édesanyjával. Többek között megtanulhatjuk, miért nem szerencsés, ha anyu egyben a főnök is vagy miért nem érdemes házinyúlra lőni…

Városfejlesztési osztály

forrás: imdb.com

A fiktív Pawnee városfejlesztési osztályának mindennapjai betekintést engednek a kisvárosi bürokrácia útvesztőibe. Az sorozat egyik legfontosabb karaktere Leslie Knope, aki minden helyzetbe pozitív attitűddel megy bele, amivel a kollégáit is képes inspirálni, annak ellenére, hogy a legtöbb próbálkozásuk és fejlesztési javaslatuk kudarcba fullad. Leslie megtestesíti az elszánt irodistát, akinek mindene a munka. Az önkormányzat falain belül azonban találunk olyan karaktereket is, akik a sztoicizmus és a szarkazmus megtestesítői, ezzel is színesítve az amúgyis parádés csapatot.

A hivatal

forrás: imdb.com

Az egyik legismertebb irodai sorozat, amely a gif- és mémkultúra gazdagításához is hozzájárult. Ez a sorozat egy kisvárosi papírértékesítési telephely hivatali életének mindennapjairól készített valóságos dokumentumfilm köntösébe bújtatva állít elénk görbe tükröt. A főszereplő David Brent, aki saját bevallása szerint „humoros” beszólásaival igyekszik mindig „vidám hangulatot” teremteni, a maga abszurd módján. A valóság azonban az, hogy a menedzser inkább hajaz egy tehetségtelen, egocentrikus, előítéletekkel teli főnökre, aki azonban szentül hiszi, hogy mindenki szereti őt.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés