hirdetés
hirdetés
hirdetés

Élsportolók/top vezetők

5 dolog, ami nélkül nincs kimagasló teljesítmény

Egyre több volt sportoló, olimpikon tevékenykedik tanácsadóként, trénerként, vagy vezet sikeres üzleti vállalkozást. Sokan a saját tapasztalataikból, sportolói múltjukból táplálkoznak. Mit lehet ellesni egy sikeres sportolótól?

Az üzleti élet is egy versenypálya. Folyamatosan változnak a környezeti tényezők, a versenytársak, sok a bizonytalanság. Sokszor nagyon kevésen múlik, hogy lecsúszunk egy üzletről, ahogy egy ezredmásodpercen is múlhat a dobogó. Akkor is fel kell állni és tovább kell lépni. Ha egyszer nyertünk, nem biztos, hogy a következő alkalommal is sikerül nyerni, még ha ugyanolyan vagy nagyobb erőbedobással küzdünk is. Melyek azok a jellemzők, amelyek ebben az „arénában” vezetőként hasznunkra válhatnak? E cikk megírásában a Legfittebb Munkahely Díjátadóján hallott Csuri Ferenc paralimpikon, pekingi 7. és londoni 8. helyezett, 2011-ben 200m pillangón Európa-csúcsot úszó sportoló gondolatai inspiráltak.

1. Mentális szívósság

Sportpszichológusok szerint egy bizonyos szint felett már minden fejben dől el. Elengedhetetlen jellemvonásai a sikeres vezetőnek, ahogy a sikeres sportolónak is: a lelkierő, az akaraterő, a kitartás, a küzdeni tudás, az alázat és az elkötelezettség. Mind a vezetőkkel, mind a sportolókkal szemben elvárás, hogy folyamatosan nagy nyomás alatt teljesítsenek, amihez sokszor akár a külvilágot is ki kell zárniuk. Csak a lelkileg edzettek tudják toleránsan, jól kezelni a frusztráló feladatokat, kudarcokat. A teljesen elszántak képesek csak kilépni komfortzónájukból, és erőn felül energiát aktivizálni, fegyelmezetten mindig a feladatra koncentrálni.

Ami még meghatározó sajátossága az élsportolóknak, hogy kudarc esetén sem adják fel, hanem újabb tartalékokat mozgósítanak a siker érdekében.

Csuri Ferencet idézve: „A harcok beérnek.” Ugyanakkor a sikert is a helyén kell kezelni.

2. Belső motiváltság

Kutatások szerint azok a legsikeresebb sportolók és vezetők, akiknél belülről jön a motiváció, belülről fakad a sikeréhség, a versengés vagy a hatékonyság iránti vágy. Gyorsabban kiéghetnek azok, akik csak külső motivációból (pénz, csillogás) cselekszenek. Az eredmény nem mindig jön könnyen, a célokhoz vezető út sokszor hosszú és rögös, a mindennapok monotonok és kimerítőek, ezért hosszabb időn át fenn kell tudni tartani a lelkesedést és a belső motivációt.

3. Magabiztos célra tartás

A sportolóknak és a vezetőknek mindig van víziójuk, céljuk, és azt is látják, hogyan, milyen konkrét lebontott lépésekkel, taktikai elemekkel lesz ez megvalósítható. A siker egyik titka, ha minden körülmények között hisznek a célban, és tudnak arra koncentrálni, tudatosan, precízen, magabiztosan. A döntő pillanatban képesek minden idegszállal összpontosítani. Mindeközben végig hisznek önmagukban, a saját erejükben, képességeikben, felkészültségükben és szerencséjükben.

4. Kell egy csapat!

Szükség van olyan csapattagokra, „háttéremberekre”, specialistákra, akikre mindig lehet számítani, akik ugyanazért a célért küzdenek, és a saját területükön a legjobbak. Támogató team nélkül nincs eredmény, a csapat szerepe kiemelten fontos. Már inkább edzői, mint sportolói párhuzam, de mindenkinél meg kell találni, hogy mi motiválja, és segítsük elő az egyéni teljesítményeket is, hisz azok a csapat teljesítményét is meghatározzák.

5. Folyamatos fejlődés

Nelson Mandela mondta: "Soha nem veszítek: vagy győzök, vagy tanulok." Csuri Ferenc is hasonlót említett előadásában: soha nem kudarcként, hanem megoldandó feladatként tekintett a nehézségeire, amelyekből tanulhatott, amelyeknek köszönhetően fejlődhetett.

Ide kapcsolódik a rugalmasság is, az újra, a változásra nyitottság, a tudásra való éhség. Az új ötletek befogadása által maga a vezető és a szervezet is fejlődhet.

Végezetül ne feledkezzünk meg arról, hogy legyen elegendő idő pihenni, testileg-lelkileg felfrissülni, hogy képesek legyünk a fentieket megfontolva újabb és újabb harcokat megvívni és sikereket elérni.

dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; Legfittebb Munkahely Program külső szakértője
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés