hirdetés
hirdetés

A fejlődés örökzöld

3 ok, amiért sikeres vezetőként is érdemes dolgoznod az eszköztáradon

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak a szerepe betöltésével: kinevezéskor vagy ha csak egyszerűen nem jól működik. Pedig ennél sokkal több van a dologban! Íme 3 ok, amiért sikeres vezetőként is érdemes dolgoznod az eszköztárad bővítésén! Nyíri Gabriella, szervezetfejlesztő, tréner, coach írása.

Vezetőfejlesztéssel foglalkozó szakemberként egészen ritkán találkozom azzal, hogy valaki tudatos felkészülést követően lépne vezetői szerepbe. Az általános történet szerint a karrierje egy pontján az addigi teljesítménye alapján észreveszik benne a lehetőséget, és kinevezik. Ennél kevésbé szerencsés eset az, amikor nem annyira csillog az a bizonyos vezetői tehetség, de hát valakinek ezt is csinálnia kell...

A lényeg, hogy az illető belép a vezetői szerepbe felvértezve mindazzal, amit vezetői mintaként addig látott maga körül, meg amit esetleg önszorgalomból felszedett a témában, és igyekszik helytállni. Ha szerencséje van, ebben az időszakban coach vagy mentor támogatja. Aztán telik az idő, és két lehetőség adódik: nehézségek adódnak, így visszatér a kiemelt figyelem, vagy pont, hogy minden remekül megy, és senki nem gondol már a vezetői készségek fejlesztésére.

Ha te is abban a fázisban vagy, hogy eredményesen működsz a vezetői szerepedben, szeretném 3 okra felhívni a figyelmedet, ami miatt igenis érdemes foglalkoznod a vezetői eszköztárad bővítésével:

1. Jobban ki tudod aknázni azt, ami már most megvan! Mindenki működésében vannak természetes erősségek, illetve olyan dolgok, amiket az idők során jól elsajátított. Ezek tudatosításával, kiterjesztésével még magasabb minőségben tudsz működni. A minap egy fejlesztő központ (Development Center, DC) résztvevőjének fogalmaztuk meg például azt a visszajelzést, hogy szuper motiváló jövőképet fest a kollégáinak, ám ez még sokkal jobb lehetne, ha lenne eszköze rá, hogy pontosan felderítse az egyéni igényeket, vagyis érdemes lenne továbblépnie kérdezéstechnikában.

2. Valóban tudsz helyzetfüggően működni! Könnyebb ezt onnan megfogni, hogy mi van akkor, amikor nem működik. Erre mondjuk, hogy mindent szögnek néz az illető, mert van egy kalapácsa. Minden helyzetben ugyanazt próbálja üzemeltetni, függetlenül attól, hogy vajon tényleg az illik-e legjobban az adott helyzethez. Vajon jó vagy abban, hogy egyértelmű szabályokat fektetsz le? És mi újság az érzelmek kezelésével? Vagy remek légkört tudsz kialakítani a csapatban, de nehéz nemet mondani? Az erősségeid kiaknázása mellett fontos az is, hogy megerősödj azokban a dolgokban is, amik alapból nehezen mennek. Miért? Azért, hogy be tudd őket vetni akkor, amikor ezek visznek előre.

3. Példát mutatsz a csapatodnak! Az emberek a vezetőjükre néznek, amikor mintára van szükségük egy-egy helyzetben. Csak akkor várhatod, hogy ők lelkesen fejlesszék a szakmai vagy a személyközi (szoft) kompetenciáikat, ha azt látják, hogy te is ugyanezt teszed. Ha rólad tudják, hogy foglalkozol az önismereteddel, a működéseddel, jó eséllyel követni fogják a példádat, egyébként csak nekünk, fejlesztő szakembereknek mondják a programok során, hogy „igen, tök jó, hogy ezt mi megtanuljuk, de vajon a főnökeink is kapnak ugyanilyen képzést?”. 

Nyíri Gabriella, Szervezetfejlesztő, tréner, coach
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés