hirdetés
hirdetés
hirdetés

Early retirement

„Találd ki, hogy miért tudsz rajongani!”

„Nyugdíjaskorodhoz képest jól nézel ki” – kapja meg gyakran Takács Szabolcs, úgynevezett harmincas nyugdíjas blogger, akinek a története mostanában szembejön az emberrel rádióban, interneten, konferenciákon. Szabolcs tizenkét évig melózott keményen ahhoz, hogy megspórolja a hátralévő életéhez szükséges pénzt, és annak hozamaiból éldegéljen békésen. Hozamokról, médiaszereplésről és cekkerekről beszélgettünk.  

Elolvastam, meghallgattam néhány veled készült interjút, és az volt az érzésem, hogy téged szétszed a média, szétszednek a blogolvasók, záporoznak feléd a kérdések. Mi lett a szépen eltervezett, nyugis nyugdíjas éveiddel? Van időd rá?

Hát igen, nem biztos, hogy átgondoltam én ezt a blogolást (nevet). Csak úgy belevágtam, és valóban elképesztő az érdeklődés. De hát akiben nincs semmiféle exhibicionizmus, az ne kezdjen blogot írni.

Takács Szabolcs
Szerinted miért találnak téged ilyen érdekesnek?

Jó kérdés, fogalmam sincs. A sejtésem az, hogy itthon ritka még ez a műfaj, az úgynevezett early retirement, azaz korai nyugdíjazás. Az Egyesült Államokban sok fiatal nyugdíjas él, akik blogolnak. Itthon is akad bőven, aki fiatalon visszavonul, de tudtommal csak én írok blogot erről.

Neked honnan jött az ötlet? Van esetleg valami külföldi példa, amit megirigyeltél?

Konkrét személy nincs, de valóban külföldi blogok olvasása után jutottam erre a döntésre. Például mindig szívesen olvastam Mr. Money Moustache cikkeit. Aztán kiszámoltam, hogy amit csinál, azt talán már Magyarországon is meg tudnám csinálni. Nem tudatosan építettem a hírverést magam körül, inkább belecsöppentem. Először a környezetemben kezdtem el beszélgetni a korai nyugdíjazási modellemről, és valaki ezt olyan érdekesnek találta, hogy egyből elhívott egy konferenciára előadónak. Az előadásom után két órán keresztül faggatott a közönség.

És tulajdonképpen mit akarnak tőled? Azaz mire kíváncsiak a leginkább a sztoridból? Utánozni akarják, irigykednek?

Számítottam a magyar sztereotípiára: az irigységre. Azt gondoltam, hogy az emberek kilencven százaléka elküld majd melegebb éghajlatra, és lesz tíz százalék, akivel érdemes beszélgetni, ehhez képest óriási meglepetés ért. Az olvasók és hallgatók nagy része teljesen pozitívan áll hozzám, kíváncsiak, érdeklődőek, és körülbelül négy-öt százaléknál érzek ellenségeskedést. Szóval ideje leszámolni ezzel a sztereotípiával. Akik kíváncsiak, azokat pedig leggyakrabban a befektetések működése érdekli. Pedig mindig hangsúlyozom, hogy a befektetési tevékenység szerintem csak harminc százalék körüli súlyt képvisel a sztoriban.

Mindenki tudni akarja, hogy milyen részvényt érdemes venni?

Igen. Pedig a történet nem itt kezdődik, hanem a mögötte lévő filozófiánál.

Értem. Azért elárulod, hogy műfaját tekintve mibe érdemes fektetni mostanában? És ha részvény, milyen jellegű részvény?

Manapság szinte minden eszköz túlárazott, nem most van az ideje nagy bevásárlást tartani. A legjobb befektetés is rosszra tud fordulni, ha drágán veszed meg. Akár részvény, akár ingatlan: a jó minőséget kell vásárolni, de csak akkor, amikor nagyon akciósan lehet hozzájutni. Persze azért megéri keresni a tűket a szénakazalban. Most két szektort látok, amiben különösen érdemes lehet részvények után kutatni: az autóipar és az amerikai kiskereskedelmi szektor. Mindkettővel kapcsolatban hatalmas a félelem, a divatos vélekedés szerint az előbbit a Tesla és az elektromos autózás, az utóbbit az Amazon és az internetes kereskedelem fogja eltüntetni a föld színéről. Szerintem vannak ebben a két szektorban minőségi cégek, amik a félelmek miatt most olcsók, de a kihívások ellenére érdemes lehet megvenni őket. Daimler-, Wal-Mart- és Target-részvényeim is vannak például.

Mennyi időt töltesz azzal, hogy követed a gazdasági híreket, befektetéseidet?

Heti két-három órát. Persze azért csak ennyit, mert korábban ezzel foglalkoztam, van rutinom. Akinek ehhez nincs kedve, az megbízhat egy profi befektetőt, csak az jó részét lecsippenti majd a haszonnak. A tudást meg kell fizetni.

Sokan akarnak téged megbízni?

Akarnak. Egyelőre visszautasítom a megkereséseket.

Miből lett eleged, amikor úgy döntöttél, hogy abbahagyod a munkát?

Nem a munkából, hanem a kötöttségből. Tizenkét évig dolgoztam, ebből tizet nagy lelkesedéssel tettem, az utolsó két évben már zavart, hogy annyit és úgy dolgoztam, ahogy a cégem akarta, és nem úgy, ahogy én.

Nem zavar, hogy mindenki a zsebedben turkál: mennyit kerestél akkor, mennyit takarítottál meg, mennyit költesz most?

Érthető ez az érdeklődés. Igyekszem minden írásomban utalni rá, hogy érdemes ugyan másoktól fogásokat ellesni, de gondolkodás nélkül másolni értelmetlen. Hoztam döntéseket, és bejártam egy utat, de mindenkinek másmilyenek a kiindulási pontjai, a lehetőségei és a megoldásai. Mindenkinek a saját útjára kell rátalálnia, kívülről senki nem tudja megmondani, hogy mi az ő útja. Például: a magas fizetés elérésének szerintem kulcsfontosságú pontja, hogy fel kell ismerni, miben vagy jó. Azt hajlandó a piac megfizetni, aki kimagasló minőségben állít elő valamit. Kimagasló minőséget pedig szerintem úgy tudsz létrehozni, ha szenvedélyesen szereted, amit csinálsz. Szóval találd ki, hogy miért tudsz rajongani, kiemelkedő minőséget alkotni. Kőkemény önismeret kell ehhez.

Nagyon profán kérdés, bocs, de te tényleg kiszámoltad egy excelben, hogy kb. meddig fogsz élni, és ahhoz mennyi pénz kell?

Igen. Végiggondoltam a családi genetikát, a demográfiai trendeket, a körülményeimet, és egy hosszú életre rendezkedtem be. Persze bármikor történhet bármi. A terv egy vázlat, muszáj rugalmasan kezelni, néha improvizálni.

Említetted, hogy elvállalsz projekteket, amikhez kedved van. Legutóbb miről állítottál ki számlát?

Legutóbb? Nnagy közönség előtt tartottam előadást, és annak a bevételét számláztam le.

Mr. Money Moustache és társai is dolgoznak nyugdíjasként, vagy ez egy sajátosan magyar, Takács Szabolcs-os út?

Nem ismerek mindenkit, de nekem úgy tűnik, hogy inkább az utóbbi. Az amerikai „kollégák” inkább pihennek, utazgatnak. Nekem fontos, hogy aktív maradjak. Ezért jógázom naponta, és vállalok el munkákat, amik örömet okoznak. Tanácsadói projektjeim vannak, néha kamionsofőrködöm, oktatok is jógát, tartok előadásokat. Fontos, hogy legyenek fizetett hobbijaim. Az ezekből származó bevétel erősíti annak a valószínűségét, hogy sikeres lesz a saját magamon végzett nyugdíjas emberkísérlet.

Mik a leggyakoribb poénok, amiket megkapsz?

„Azért vagy ilyen vékony, mert nincs pénzed kajára?” „Hol a kerekes szatyrod?” „Mikor van a piacnap?” „Nyugdíjaskorodhoz képest jól nézel ki.”

:)

 

Gábor Fanni, főszerkesztő, Üzlet és Pszichológia - hrpwr.hu
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés