hirdetés
hirdetés

A pozitív érzelmek hatalma

A pozitív érzelmek első számú kutatójának üzenete, amit mindenkinek meg kellene fogadni

A pszichológia tudományában hosszú időkig mellékszereplőként kezelték a pozitív érzelmeket, miközben a negatív társaik élvezték a rivaldafényt. Azonban számos kutató fordított a helyzeten, így azóta már egész konferenciákat szentelnek a témának. A novemberben tartandó hazai IV. Pozitív Pszichológia Konferencia főelőadójának, Barbara Fredricksonnak gondolatait hoztuk el nektek, akivel a konferencia háziasszonya, Cser Alexandra készített villáminterjút.

A pszichológia tudományának rövid történelme alatt kizárólag a negatív érzelmek álltak a kutatások fókuszában. Olyanok, mint a szomorúság, félelem vagy akár az undor. Ezek megjelenésére kivétel nélkül nagyon jól kidolgozott válaszaink vannak, miközben arról, hogy miért ruházott fel minket a természetes szelekció pozitív érzelmekkel is már sokkal kevesebb. Professzor Fredricksont ez a kérdés foglalkoztatta, így vált a kezdeti intellektuális kíváncsisága végül hivatássá és küldetéssé, amelynek az életét szenteli.

Miért is élünk át pozitív érzelmeket?

Erre a kérdésre alkotta meg válaszul a kutató az építs-bővíts elméletet, amely során egy véget nem érő tanulási folyamat vette kezdetét arról, hogyan hatnak a pozitív érzelmek a biológiánkra, a gondolkodásunkra, a szociális kapcsolatainkra és alapvetően, hogyan formálják a jövőnket.

„A pozitív érzelmek a negatív érzelmek múltfókusza helyett egyfajta jövő irányultságú érzelmi állapotot tükröznek. Amikor először gondolunk rájuk inkább az itt és most élvezetét jelentik, de ahogy a pozitív érzelmek működésbe lépnek, ellenállóbbá válunk, több erőforrásunk lesz, jobban kapcsolódunk egymáshoz. A pozitív érzelmek olyan tartalékot jelentenek, amelyekkkel jobb közösségeket építhetünk, hogy idővel olyan világot teremtsünk, amelyet büszkén hagyunk hátra a gyerekeinknek és unokáinknak" – fejtette ki a kutató. 

Professzor Fredrickson a SkillToGo kérésére egy kifejezetten nekünk magyaroknak címzett örökérvényű üzenetet is megfogalmazott. „Bár kétségtelenül szükség van a hozzám hasonló kutatókra, akik igyekeznek feltárni a pozitív érzelmek világát, leginkább azokon van a felelősség egy jobb jövő megteremtésében, akik mindezeket az ismereteket a gyakorlatba is fordítják. Gondolok itt oktatókra, üzleti vezetőkre, akik ott alkalmazzák ezt a tudást, ahol a legjobban számít."

Végül a kutató kiemelte, hogy a pozitív érzelmek és a pozitív pszichológia egy olyan eszköztárat ad a kezünkbe, amellyel létrehozhatjuk azt a jövőt, amelyre mindannyiunknak a világ bármely pontján szükségünk van.

A videóinterjú itt nézhető végig.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk augusztus 6-án online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdeti lehetőség, ingyen szövegezés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés