hirdetés
hirdetés

A pozitív érzelmek hatalma

A pozitív érzelmek első számú kutatójának üzenete, amit mindenkinek meg kellene fogadni

A pszichológia tudományában hosszú időkig mellékszereplőként kezelték a pozitív érzelmeket, miközben a negatív társaik élvezték a rivaldafényt. Azonban számos kutató fordított a helyzeten, így azóta már egész konferenciákat szentelnek a témának. A novemberben tartandó hazai IV. Pozitív Pszichológia Konferencia főelőadójának, Barbara Fredricksonnak gondolatait hoztuk el nektek, akivel a konferencia háziasszonya, Cser Alexandra készített villáminterjút.

A pszichológia tudományának rövid történelme alatt kizárólag a negatív érzelmek álltak a kutatások fókuszában. Olyanok, mint a szomorúság, félelem vagy akár az undor. Ezek megjelenésére kivétel nélkül nagyon jól kidolgozott válaszaink vannak, miközben arról, hogy miért ruházott fel minket a természetes szelekció pozitív érzelmekkel is már sokkal kevesebb. Professzor Fredricksont ez a kérdés foglalkoztatta, így vált a kezdeti intellektuális kíváncsisága végül hivatássá és küldetéssé, amelynek az életét szenteli.

Miért is élünk át pozitív érzelmeket?

Erre a kérdésre alkotta meg válaszul a kutató az építs-bővíts elméletet, amely során egy véget nem érő tanulási folyamat vette kezdetét arról, hogyan hatnak a pozitív érzelmek a biológiánkra, a gondolkodásunkra, a szociális kapcsolatainkra és alapvetően, hogyan formálják a jövőnket.

„A pozitív érzelmek a negatív érzelmek múltfókusza helyett egyfajta jövő irányultságú érzelmi állapotot tükröznek. Amikor először gondolunk rájuk inkább az itt és most élvezetét jelentik, de ahogy a pozitív érzelmek működésbe lépnek, ellenállóbbá válunk, több erőforrásunk lesz, jobban kapcsolódunk egymáshoz. A pozitív érzelmek olyan tartalékot jelentenek, amelyekkkel jobb közösségeket építhetünk, hogy idővel olyan világot teremtsünk, amelyet büszkén hagyunk hátra a gyerekeinknek és unokáinknak" – fejtette ki a kutató. 

Professzor Fredrickson a SkillToGo kérésére egy kifejezetten nekünk magyaroknak címzett örökérvényű üzenetet is megfogalmazott. „Bár kétségtelenül szükség van a hozzám hasonló kutatókra, akik igyekeznek feltárni a pozitív érzelmek világát, leginkább azokon van a felelősség egy jobb jövő megteremtésében, akik mindezeket az ismereteket a gyakorlatba is fordítják. Gondolok itt oktatókra, üzleti vezetőkre, akik ott alkalmazzák ezt a tudást, ahol a legjobban számít."

Végül a kutató kiemelte, hogy a pozitív érzelmek és a pozitív pszichológia egy olyan eszköztárat ad a kezünkbe, amellyel létrehozhatjuk azt a jövőt, amelyre mindannyiunknak a világ bármely pontján szükségünk van.

A videóinterjú itt nézhető végig.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés