hirdetés
hirdetés

Fitt munkahely

10 tipp a munkahelyi egészségért

A hiányzások, a táppénzkiadások, a presenteeism (kimerülten, betegen dolgozás), és a fluktuáció miatti költségek egyre nagyobb problémát jelentenek a vállalatoknak, ezért minden lehetséges módon igyekeznek ezeket csökkenteni. 

Kapcsolódó cikkek

Egyik lehetséges eszköz a hr-esek kezében a munkavállalók aktivitásának növelése, a vállalati sport bevezetése, fejlesztése. Az egészségesebb munkavállalók nem csak kevesebbet hiányoznak, hanem jobb fizikai és szellemi teljesítményre képesek, hatékonyabbak, elégedettebbek, motiváltabbak, kreatívabbak és lojálisabbak. Sokan nem is gondolnak rá, de munkaidőben is lehet lépcsőzni, álló meetingeket szervezni, a távolabbi nyomtatóhoz elsétálni, és közben meg lehet mozgatni az elgémberedett végtagokat, ezek nem kerülnek semmibe, mégis sokat számítanak ezek az apró lépések is.

Egyre több cégnél versenyeznek lépésszámlálókkal is, ehhez is jók az előbb felsorolt „praktikák”. Láttam példát arra, hogy egy kolléga tart tornaórákat a többieknek, de egy-egy ping-pong asztal, tollaslabda háló és ütő beszerzése sem horribilis összeg, és ezek is el tudták indítani a kollégákat a mozgás útján. Innovatív megoldások a gamification alapú programok, játékok. Egyik személyes kedvencem a Legfittebb Munkahely felmérés kétszeres nagyvállalati győztesének saját készítésű, 5 perces sportolásra ösztönző videója. Ha megvan a kellő szemlélet, az akarat, akkor a pénz és az időhiány nem lehet kifogás!

Egy verseny-regisztráció

Jellemző a hazai vállalati kultúrában a családi nap vagy sportnap megszervezése, ami azt jelenti, hogy évi 1 napon történik némi sportaktivitás, de a maradék 364 napon passzívak a munkavállalók. Az általam megalkotott vállalati mozgáspiramisnak ez a legalsó, nulladik szintje. A sportnap pozitívuma lehet, hogy a munkavállalók megismerhetnek, kipróbálhatnak sportokat, amelyekhez kedvet kaphatnak, és később esetleg rendszeresen űzhetnek.

Egy fokkal jobb megoldás az ingyenes vagy kedvezményes részvétel lehetőségének biztosítása a munkavállalók számára országos rendezvényeken, például sárkányhajó, futó- vagy kerékpáros versenyeken. Ezekre fel kell készülni, így a közös edzéssel két legyet üthetnek a munkavállalók egy csapásra: együtt vannak, igazi csapattá kovácsolódnak és rendszeresen sportolnak. Közösen könnyebb mozogni, kutatások szerint sokkal kevésbé mondjuk le az adott edzésalkalmat, vagy hagyjuk végleg abba a sportolást, ha mások is érintettek, ahhoz képest, mintha egyénileg sportolnának. Részt venni az Üzleti Liga valamelyik (foci, kosárlabda, kézilabda, röplabda, bowling) bajnokságának küzdelmeiben vagy a saját szervezésű céges bajnokságban, kupában szintén kiváló csapatépítő, ugyanakkor biztosítja a szükséges mennyiségű, rendszeres mozgást is.

Sokat segít egy zuhanyzó

A Bringázz a Munkába (BAM) kampány 2018-ban újra indul. Érdemes a kerékpárral való közlekedést könnyíteni kerékpártárolók építésével, céges kerékpárokkal, valamint öltözők, zuhanyzók létesítésével. A Legfittebb Munkahely felmérés kisvállalat kategóriájának 2013-as győztese mondta el, hogy amikor azt látják, hogy a tulajdonos mindenhová biciklivel megy, az nagyon ösztönző számukra, a munkavállalók nagy részét „megfertőzte” a bicikliző tulajdonos, már szinte mindenki biciklivel jár. Egy másik, háromszoros győztes középvállalat képviselője arról beszélt, hogy egy tollaslabda hálót venni nem olyan nagy összeg, és a házibajnokságban mindenki lelkesen részt vesz, senki nem akar kimaradni a „buliból”.  A munkavállalók egyébként nagyon ötletesek, egyik cégnél a BAM mintájára kitalálták a TAM (Túrázz a Munkából) programot, és rendszeresen együtt túráznak. Az alulról jövő kezdeményezések sokkal sikeresebbek, mint a felülről jövők.

A piramis csúcsa

A következő lépcsőfok, hogy vagy helyben van lehetőség rendszeresen sportolni, (mert van egy fitneszterem, egy sportszoba, vannak saját szervezésű órák, kijár jógaoktató, gyógytornász), vagy a vállalat sportszolgáltatókkal szerződik, ahol kedvezményesen sportolhatnak az alkalmazottaik. Kényelmes megoldás lehet a Sportkártya vagy az All You Can Move kártya. Ezek a szolgáltatók arra adnak lehetőséget, hogy a munkavállalók egyetlenegy kártyával számtalan sportlétesítménybe mehessenek el és rengeteg féle mozgásformát gyakorolhassanak. Ezzel a megoldással a hr-eseknek nem kell egyesével leszerződnie a szolgáltatókkal, egyezkednie a különböző fitnesztermekkel, uszodákkal, sportstúdiókkal.

A legjobb megoldás pedig, azaz a piramis csúcsa, ha a vállalatnál van egy hosszú távon működő mozgásprogram, a munkavállalókat laborvizsgálatokkal, testparaméterek mérésével, valamint online kérdőívekkel minden évben felmérik, majd egyénileg kiértékelik az adatokat, és minden munkavállalónak készítenek személyes fejlesztési tervet, egészségtervet. Az egyéni adatok összességéből építhető vállalati adatbázis, amiből jól körvonalazódik, hogy az adott vállalatnál az adott évben milyen programokra, mozgásformákra van igény, és ezt meg is valósítják.

A fentiekből látható, hogy számtalan módon elő lehet segíteni a munkavállalók mozgását. Ha csak egy tanácsom lehetne, akkor az a következő: kérdezzük meg a munkavállalóinkat, mire van igényük, mit szeretnének, és azon mozgásformákra biztosítunk erőforrásokat. Mindeközben tartsuk szem előtt, hogy a mozgásfejlesztés üzletileg is megtérülő befektetés.

Tehát összegezve:

1.      Apró lépések cégen belül (telefon helyett sétáljunk át a másik szobába, tegyük messzebbre a nyomtatót.)

2.      Egy kollega, vagy videó-oktató is tarthat tornaórát napi 10 percben a többieknek.

3.      Sporteszközök cégen belül, pihenésképp (ping-pong asztal, tollaslabda-háló)

4.      Nagyobb versenyekre céges regisztráció biztosítása (= mozgás + csapatépítés egyben.)

5.      Zuhanyzó, öltöző biztosítása cégen belül.

6.      Bringázz munkába!, Túrázz munkából! vagy hasonló kampányok meghirdetése.

7.      Sportkártya biztosítása a munkatársaknak külsős sportolási lehetőségekhez.  

8.      Edzőterem, vagy sporteszközökkel felszerelt szoba létesítése cégen belül.

9.      Hosszú távon működő mozgásprogram megtervezése, állapotfelméréssel egybekötve.

10.    És a legfontosabb: kérdezzük meg a munkavállalókat, hogy nekik mire lenne igényük!

dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; Legfittebb Munkahely Program külső szakértője
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés

kapcsolódó cikkek

ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés