hirdetés
hirdetés

Egy rock sztár tudós

Yuval Noah Harari: A Facebook megtanította az emberiséget szellemileg ellustulni

Csütörtökön Budapesten, az Animus Kiadó által szervezett sajtótájékoztató vendége volt a világhírű történész, Yuval Noah Harari, a Sapiens, Homo Deus és a 21 lecke a 21. századra című könyvek szerzője. Ahogy kérdezőtársa, Faix Csaba is felkonferálta őt: egy valódi rock sztár érkezett hazánkba, akiért még Orbán Viktor is szívesen lemondta volna a programját. Több államelnök (Pl. Obama, Macron) és óriáscég (Pl. Facebook, Amazon) vezetője ült már le vele beszélgetni a „világ dolgairól”. Merthogy mondanivalója az van bőven.

Könnyű, és egyben nehéz is kérdéseket feltenni Hararinak, mert annyira széles spektrumon mozog a tudása, a felismerései, a megfogalmazott gondolatainak hatása, hogy szinte bármire tud releváns választ adni. A mai sajtótájékoztatón is sokféle témában faggatták őt, kérdezték például a nacionalizmusról, Orbán Viktorról, az arab-izraeli konfliktusról, de a homoszexualitás is szóba került.

Kezdjük is a végén, hiszen erre a kérdésre adott válasza olyan egyszerű, ugyanakkor nagyszerű volt, hogy az ember nem is érti, miért nem éri be ennyivel mindenki. „Arra a vádra, hogy a homoszexualitás a természet ellen ható dolog, csak azt tudom mondani, hogy hülyeség. Hogy lenne már a természet ellen, amikor ez maga a természet része. A természet szabályait nem lehet megtörni, ez a jelenség magában a természetben fordul elő” – válaszolta Harari.

Facebook és az időnk

Harari népszerűsége bizonyosan abban is rejlik, hogy mondanivalóját közérthetően képes megfogalmazni, és akár hétköznapi problémákra is tud reflektálni. Úgymint például a Facebook. A social media-val kapcsolatban, szintén telitalálat megállapítása, hogy most már ideje lenne azt stratégiailag, egy jó cél érdekében „hadrendbe állítani”, mert egyelőre inkább csak elveszi az emberiség fókuszát, és arra tanított meg minket, hogy hogyan lustuljunk el és hogyan töltsünk el mérhetetlenül sok időt teljesen haszontalan dolgokkal. Ez pedig óriási felelősség!

Yuval Noah Harari

Gyűlöletkeltés klímaváltozás helyett!

Ha pedig felelősség, akkor első helyen kell megemlíteni a politikai vezetőket, ahol szerte a világon alkalmazzák a jól bevált technikát: a (szavazatgenerátor) gyűlöletkeltést a valódi problémák (pl. klímaváltozás) elfedésére. Legyen szó Argentínáról, Oroszországról, vagy akár hazánkról. Ahelyett, hogy a valódi és égető kérdésekre keresnék a válaszokat a politikusok, inkább egy ellenségképet (pl. „migránsok”) építenek teljes erőbedobással.

Harari többször is hangsúlyozta, hogy nem szakértője az országunk történelmének, politikai helyzetének, azért felsorolta az összes nagyobb Magyarországot ért traumát, és azzal is tisztában volt, hogy ebből az országból többen vándorolnak ki, mint ahányan bevándorolni szeretnének, azaz teljes manipuláció folyik „migráns” ügyben.

Több magas labdát is kapott az újságíró közönségből, próbálták rávenni arra, hogy címkézze Orbán Viktor politikáját, vagy épp üzenjen neki valamit. Természetesen ezekbe az utcákba nem sétált be Harari, ám valahogy válaszképp rendre azt fejtette ki, hogy létezik pozitív és negatív nacionalizmus. A kettőt pedig az különbözteti meg egymástól, hogy míg a negatív nacionalizmus mások kirekesztése, gyűlölködése mentén fogja össze a nemzeti érzelmeket, addig a pozitív nacionalista vezető büszke a népére, és mindent megtesz annak boldogulásáért. Például nem engedi meg a korrupciót, kizárja az „urambátyám” helyzeteket és pozitív üzeneteket közvetít. Fontos, hogy egy népnek legyen „önismerete”, és belássa azt is, ha hibázott. A nemzeti traumákat pedig közösen fel tudja dolgozni.

Jó lenne lassítani a fejlődést

Természetesen a mesterséges intelligencia, technológiai fejlődés témája sem kerülhető meg, ha az emberiség sorsát alakító tényezőkről beszélünk. Ezzel kapcsolatban Harari egy érdekes aspektust említett. Szerinte a technológiai hadviselés (= az Amerika és Kína közti verseny) rossz döntésekbe hajszolja bele a világot. Bölcsebb lenne lassítani, alaposabban átgondolni ezeket a hihetetlen felelősséggel járó fejlesztéseket, és nem egymást másolni, de ezt egyik nagyhatalom sem engedheti meg magának. Európának fontos szerepe lehetne ebben a versenyben, mint egy harmadik erőnek.

Ritka, hogy egy történész ekkora népszerűségre és ismertségre tegyen szert világszinten. Hogy mi ezzel a célja? „Az, hogy megosszam a tudást az emberekkel. Felhívjam a népesség figyelmét arra, hogy mire (például a klímaváltozásra) érdemes fordítanunk a figyelmünket, amennyiben meg akarjuk tartani a jelenlegi életkörülményeinket, bolygónkat. Ideje lenne a fontos dolgokkal foglalkozni, nem pedig szellemileg ellustulni.” – mondja a világhírű történész.

Törvényszerű, hogy egy filmben a szex és az erőszak ragadja meg a néző figyelmét, a politikában pedig a gyűlöletkeltéssel lehet hatást elérni. Ám mindig elfelejtjük, hogy a nézők és szavazók mi vagyunk! A mi döntésünk, hogy beérjük-e ennyivel, vagy vesszük a fáradságot, hogy a dolgok mögé nézzünk. Ez a mi szabad döntésünk. És ebben kíván az emberiség javára tenni munkájával Yuval Noah Harari.  

  

Gábor Fanni, főszerkesztő, Üzlet és Pszichológia - hrpwr.hu
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés