hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mit kezdjünk velük?

A véleményvezérek az igazi főnökök?

New work, agilis cégek, transzformáló vezetők – valljuk be, elsőre mérsékelten hozzák lázba az embert ezek a szavak, hr-konferenciákon járva repkednek az ehhez hasonló kifejezések, Bodó Péter azonban teljesen kézzel fogható tartalommal töltötte fel e szavak jelentését az idén több mint 2000 fős Personal Hungary-n megtartott előadásában.

Induljunk a kályhától: Bodó Péter Ausztriában élő coach, nemzetközi szervezetfejlesztő tréner a finn és – ehhez szellemiségében közel álló – osztrák iskolarendszerről mesélt fia tapasztalatain keresztül a Personal Hungary-n megtartott előadásában. A beszámoló egybevág a hazai alternatív iskolai rendszerek szellemiségével, melynek rövid lényege, hogy a gyerekeknek nem „leadják” az anyagot, hanem felkeltik az érdeklődésüket annyira, hogy maguktól szülessen meg bennük az igény a tanulásra, a fejlődésre. A tanulás szerves része pedig a közös csapatmunka és az önállóan, kreatív módon kidolgozott projektek. Tehát a gyerekeket felelős, kritikus és önálló gondolkozásra ösztönzik, egyáltalán gondolkozásra. Sajnos ez az, amit a magyar állami rendszer (általánosságban és tisztelet a kivételnek) még nem egészen hoz. Hogy kapcsolódik ez a new workhoz? A végére kiderül.

Legfontosabb az ember. Most már tényleg?

Régebben sok cég fogalmazta meg, hogy számára az ott dolgozók jólléte a legfontosabb. A sok cég jelentős részénél azonban ezek leginkább csak üres szavak voltak, az ott dolgozók jólléte nem igazán volt a topon, mégis maradtak. Volt ez így addig, míg meg nem fordult a munkaerőpiaci helyzet, és a dolgozók valóban megengedhették maguknak azt a luxust, hogy a jóllétük mentén is döntsenek egy-egy vállalat mellett vagy ellen. Így történhetett meg, hogy a Dr. Bodó Tréning and Consulting Kft. egyik ügyfelénél, egy csehországi autógyárban leálltak a gyártósorok, mivel már nem maradt ember, aki odaállt volna. Intő jelek ezek, melyek arra figyelmeztetnek, hogy ideje végre komolyan venni a dolgozók lelkét, motivációját, és a céghez való hozzáállását. Ez persze növeli a hr szerepét. De hogy néz ez ki a mindennapokban?

Mit kezdünk az önjelölt vezetőkkel?

Bodó Péter úgy látja, hogy a fent vázolt igényen kívül más is változófélben van, ez pedig a cégek hierarchia rendszere. Az IT szektorban már világosan látszik, hogy a laposabb, informális hierarchia rendszerek jellemzőek inkább. Tehát szintén felerősödik az emberi tényező, hiszen egyre több olyan szituáció adódik, amit a dolgozók informálisan oldanak meg. Magyarul olyan emberek szava a döntő, akik nincsenek formálisan vezetőnek kinevezve, mégis nagy hatással vannak a többiek hangulatára, hozzáállására.

„Úgysem fog sikerülni ez a projekt.” „Nézd meg, az új munkatársak nem fognak tudni beilleszkedni” – ilyen és ehhez hasonló destruktív mondatok szinte minden szervezetben elhangzanak. Csak épp nem mindegy, hogy kinek a szájából... Mert ha az úgynevezett véleményvezérek azok, akik nem hisznek a változásokban, úgy meg vannak számlálva a változások napjai. Ugyanakkor ez pozitív irányba is működik: minden cégnél vannak kollegák, akik nem csak a pénzért vannak ott, hanem fontosnak tartják a céget. Őket még jobban meg kell becsülni, ha úgy tetszik, használni kell őket a többiek befolyásolására.

Itt jön a képbe a hr, ugyanis a hr-eseknek fel kell ismerniük, hogy kik azok a munkavállalók, akik erős hatással vannak a többiekre, és azokkal bizony kezdeniük kell valamit. Akár pozitív, akár negatív hatásokról beszélünk, ők külön bánásmódot, extra figyelmet, coachingot érdemelnek, és rajtuk keresztül kell elérni, hogy a többiek hozzáállása is pozitív legyen a munkához. Transzparenssé kell tenni ezt a rendszert, mert erre nincs befolyása senkinek, azon áll vagy bukik egy szervezet jövője, hogy hogyan kezeljük ezt a jelenséget.

Az ÜGY a fontos

És most kanyarodunk vissza a bevezetőben említett iskolai rendszer hozadékára: azaz a haladó szellemű iskolákban a gyerekek maguk fedezik fel a bennük lakó igényeket, és a saját érdeklődésük hajtja őket, mert az ÜGY a fontos számukra. Ugyanígy egy munkahelynél is ez vezet sikerre, ha a munkatársak nem a saját karriercéljaikkal és harcaikkal vannak elfoglalva, és nem végrehajtó módon tudják le a munkát, hanem azonosulni tudnak a cég értékeivel is céljaival. Ebből adódóan érnek el sikereket, melyek természetesen a karrierjüket is előrelendíti. Ez a new work, vagy agilis folyamatrendszer lényege, és ugyanúgy, ahogy az oktatásban is nyomokban található meg itthon ez a hozzáállás, úgy a céges világban sem ez a legjellemzőbb.

Nem beteg, hanem páciens!

Az ún. agilis cégeket egy megbecsülésen, együttműködésen alapuló cégkultúra jellemzi. Bodó Péter ezt egy orvosi példával világítja meg: nem mindegy, hogy az orvos betegnek vagy páciensnek hívja az általa kezelt embereket. Egyrészt magából az emberből is más érzéseket vált ki, ha betegnek van titulálva, másrészt a páciens szó azt sugallja, hogy az orvos partneri, nem pedig fölérendelt viszonyban áll a másikkal. Ausztriában nincs is a „betegnek” megfelelő titulus a páciensre. Tehát mindebből az következik, hogy a vezetőknek, munkatársaknak kölcsönösen kell éreztetniük a megbecsültséget a kollegáik iránt, és a cég előremenetelében mindenki egyformán részt vesz. Mondani sem szükséges, hogy mindez milyen mértékben növeli a teljesítőképességet is.        

Ennek az ideális szervezetnek az élén pedig a transzformáló vezető kell, hogy álljon. Mit tud ő?

  1. Hiteles, azaz nem csak beszél, de példát is mutat mind szakmailag, mind emberileg.
  2. Inspirál és motivál, azaz jövőképet fest.
  3. Bátorítja a munkatársakat, hogy merjenek változtatásokat kezdeményezni, és elfogadja, sőt várja a kritikát.
  4. Coaching típusú vezető, azaz egyénileg is törődik a munkatársakkal.

Tehát összefoglalva a hr jövőbeli szerepét: egy jó hr szakember támogatja, működteti az informális hierarchikus rendszert és segít a vezetőnek transzformáló vezetővé válnia – foglalja össze az előadás lényegét Bodó Péter.   

  

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés