hirdetés
hirdetés

Digitális nomád életmód

Nem tudunk pletykákat egymásról, ezért kénytelenek vagyunk érdekes dolgokról beszélgetni

A távmunka ismertsége és elfogadottsága folyamatosan nő a munkaerőpiacon. A távmunkások között speciális szubkultúrát képeznek a digitális nomádok – őket mutatjuk be alábbi cikkünkben.

A távmunkának számos válfaja létezik, ezekről itt írtunk korábban. A távmunka legújabb változatában a digitális nomádok folyamatos mozgásban vannak, képesek akár ezer kilométereket is megtenni, miközben ugyanúgy dolgoznak, mint mások.  Érdemes kicsit jobban megismerni őket, hiszen a munka jövőjének egyre fontosabb szereplői lehetnek.

5 fontos tudnivaló a digitális nomádokról:

1. A digitális nomádok úgy valósítják meg önmagukat, hogy közben keményen dolgoznak az ehhez szükséges anyagi javak megteremtéséért. Munka, magánélet, rekreáció, önképzés az eddigiekhez képest még inkább összekeveredik, a határok elmosódnak. Egy-egy cselekvés az ő esetükben akár egyszerre lehet pénzszerzés, ismeretszerzés és kikapcsolódás.

2. Sok esetben a megismert helyekből merítenek inspirációt, háttéranyagot vagy más erőforrást (munkatársakat, beszállítókat) munkájukhoz.

3. Laptopon és wifin kívül tulajdonképpen nincs szükségük másra az eredményes munkavégzéshez, eszközparkjuk az évek során inkább csökken, mint nő. Koncentrált funkciókkal, kompakt eszközökkel dolgoznak.

4. Bár az utazás folyamatos az életükben, az évek elteltével a digitális nomádok szeretnek kialakítani egy bázist, ahova hazatérhetnek.

5. A családdal, otthoni barátokkal lévő kapcsolataik fenntartása mellett az évek során kialakulnak mikroközösségek a digitális nomádok körül, ebben életre szóló barátságokat kötnek egy-egy szociális igényükhöz – megbízói és beszállítói viszonyok, útitársaság, sport, szállás, magánélet – kapcsolódóan, többnyire olyanokból, akik ugyanúgy látják a világot, mint ők.

A továbbiakban ismerkedjünk meg néhány olyan személlyel, akik digitális nomádokat foglalkoztatva a téma szakértőivé váltak, illetve akik maguk is évek óta ezt az életvitelt folytatják!

„Életforma, nem vállalkozási, vagy munkavállalási forma”

Filep Szilvia

A digitális nomád eszközparkja nem sokban különbözik egy átlagos dolgozóétól, ugyanúgy laptopra és wifire van szükségük munka közben. Innentől kezdve viszont minden egyedi, valaki közösségi irodában, kávézóban dolgozik, más otthonról.

„A helyfüggetlen életmód, ahogyan a nevében is benne van, egy életforma, nem vállalkozási vagy munkavállalási forma. Ismerek sok alkalmazottat, akinek a munkája, a céges kultúra és a technikai feltételek megengedik, hogy rendszeresen, vagy akár 100%-ban otthonról dolgozzon. Az, hogy ő földrajzilag pontosan hol van, nem szempont: végezze el jól a munkát, legyen akár a Balatonon, akár az Indiai-óceán partján” – mondja Filep Szilvia, a Freelancer Festival alapítója.

„Európában már szinte mindenhol dolgoztam”

Majsai Richárd

Majsai Richárd egy freelancer kollektívának egyengeti útját, ez a Majsair Design. A tavalyi évben pedig megnyerte az Év Szabadúszója címet is. Célja, hogy mindenhol népszerűsíteni tudja a szabadúszó kultúrát, a helyfüggetlen életmódot, emiatt is csatlakozott egy ezzel foglalkozó startuphoz. „Európában már szinte mindenhol dolgoztam, emellett többet között Afrikában, Panamában, Dél-Amerikában, Brazíliában, a Kanári-szigeteken is voltam már. Nagy vágyálmom, hogy eljussak Ázsiába is, ami úgy tűnik, már idén meg fog valósulni.”

Már korántsem csak a fejlesztők vállalhatják be

Kun Estela

Néhány év elteltével viszont a digitális nomád életmódot élő emberek is szeretnek kiválasztani egy bázist maguknak, de ez nem feltétlenül a szülőhelyük. Kun Estela, a Freedom Summit ötletgazdája és a Freedom Experience alapítója először 18 évesen ment ki az USA-ba tanulni, és 15 éve éli a nomád életformát a világ különböző tájain. Az elmúlt években egy marketing-sales ügynökség vezetője lett, emellett Freedom X eseményeket szervez többekkel a „location independent” életmóddal kapcsolatban „Pár évvel ezelőtt még csak fejlesztőkről, programozókról lehetett elképzelni ezt a fajta életmódot, akik amúgy is csak online dolgoztak, de manapság könyvelők, biztosító cégek is bevállalhatják az utazó életvitelt” – meséli Estela, aki Balin alakította ki bázisát.

Újrafesteni a vásznat

Vigh Bori

Blogolás, influencerkedés, motivációs beszédek, workshopok, táborok szervezése és még egy saját social média cég is – Vigh Borinak (blogger, influencer) nincsen ideje unatkozni. Már régen nem hisz a szakosodásban, pedig jól fizető, biztos állását hagyta el egy multicégnél azért, hogy új életet kezdhessen, vagy ahogy ő meséli, szerette volna újrafesteni a vásznat. Emellett a Nomad Cruise szervezésében is részt vesz, amelyről korábban már mi is írtunk, itt. Ez egy kéthetes utazás az Atlanti-óceánon át számos digitális nomáddal a fedélzeten, ahol megosztják egymással tapasztalataikat, és kapcsolatokat építenek.

Hogyan lehet fenntartani az emberi kapcsolatokat digitális nomádként? Bori szerint éppen hogy erősödnek a kapcsolatai ezáltal. A nomádság által sokan megismerhetik azokat embereket, akik hasonlóan gondolkoznak, mint ők, és mély barátságok alakulhatnak ki. A párkapcsolat-keresés is csak felfogás kérdése, hiszen könnyebb egy óceánjárón ismerkedni, mint a Tinderen. „Az átlagos kérdések a digitális nomádok között már kihaltak, nem tudunk pletykákat a másik ismerőséről és nem is ez érdekel minket, ezért kénytelenek vagyunk érdekes témákról beszélgetni, mint például a világ dolgairól” – meséli Bori.

Egy hónapnyi síoktatással kereste meg a pénzt ahhoz, hogy Goára utazhasson fotósnak

Bánkuty Nóra

A fotósként dolgozó Bánkuty Nóra (NeKoPix) viszont úgy látja, hogy az embereknek hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy sok ember lemorzsolódik róluk, és hogy inkább jelenségek, mint állandó résztvevők valaki életében. Nóra 24 évesen egy német ösztöndíjnak köszönhetően utazott ki Norvégiába, ami a bázisává vált, és innen ingázott Berlinbe, illetve Párizsba. „Egy éven belül úgy hozta a sors, hogy egy teljes hónapra Goára látogathattam. Vicces volt, hogy előtte egy hónapig síoktatással kerestem meg rá a pénzt az Alpokban. Elég kemény váltás volt!”– idézi fel Nóra.

Ugyanúgy tudnak egy adott cégnek dolgozni, mint mások

Németh Kinga
Németh Kinga, a T-Systems Magyarország Zrt. üzleti versenyképességi szakembere szerint a T-Systems észrevette a munkaerőpiaci változásokat, és támogatja a sokszínű foglalkoztatást. A Telekom – T-Systems új, közös székházának érdekessége többek között éppen az, hogy kevesebb munkaállomást alakítottak ki, mint az ott dolgozók száma, ezzel elősegítve a távmunka lehetőségét. „Fejlesztéseink révén a nagyvállalatok, a közigazgatás és a KKV-k digitalizációját támogatjuk. A T-Systemsnek dolgozók jelentős része nem belsősként, hanem alvállalkozóként, partnerként vagy egyetemistaként dolgozik egy-egy projekten, és vannak digitális nomádok is a holdudvarunkban. Projektjeink tagjai bárhol, bárhogy, bármikor részt vehetnek a munkában” – mondja Németh Kinga. – „A technológiai megoldásaink biztosítják azt, hogy ők otthonról, kedvenc kávézójukból vagy akár külföldről dolgozhassanak, bármikor, amikor jó nekik, akár hajnalban vagy akár éjjel.” 

Azzal minden hozzáértő egyetért, hogy a digitális nomádok egyik legfőbb jellemzője a minimalizmus. A tárgyak és eszközök már nem jelentek annyit, mint régen, hanem az évek során rajzolódnak ki azok a dolgok, amikre igazán szükségük van.

Aki szeretne még többet megtudni a digitális nomád életmódról, annak érdemes lehet ellátogatni az áprilisban negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Startup Safarira, ahol külön beszélgetést szerveznek ezzel a speciális életmóddal kapcsolatban.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja a VIII. HR szakmai randit.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

hirdetés