hirdetés
hirdetés
hirdetés

Out of the box thinking

Mit tanulhatunk a hackerektől?

Milyen egy valódi kiberkalóz? Profi szakember, a digitális korszak mintapolgára, kreatív és kitartó, a problémákban kihívást lát. Mit tanulhatunk tőle?

Milyen egy valódi kiberkalóz? Nem bűnöző, hanem profi szakember, sok szempontból a digitális korszak mintapolgára. Kreatív és kitartó, a problémákban kihívást lát, és megvan a tudása ahhoz, hogy biztonságosabbá tegye a világot – legalábbis a kibertérben. De ami a legfontosabb: egy hacker egészséges bizalmatlansággal közelíti meg a számítógépes rendszereket és tisztában van vele, hogy minden rendszerben vannak hibák és biztonsági rések, amiket kihasználva komoly károkat okozhat az, aki észreveszi őket. Bármilyen területen is dolgozunk, a hackeri szemléletmód új gondolatokra sarkallhat.

Valamennyire mindenkinek IT-snak kell lenni

A hackerekéhez hasonlóan körültekintő gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk a munkavállalóknak is, ha kíváncsibbá és találékonyabbá akarnak válni, ezzel felkészülve arra a jövőre, ahol megkerülhetetlen mesterséges intelligencia és az automatizálás. Íme néhány olyan módszer, amivel bármely szervezet ösztönözheti munkavállalóit a hacker-szemlélet elsajátítására.

Vegyél részt egy hackathonokon!

Egy-egy hackathonon, azaz üzleti ötletversenyen való részvétel lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy egy pillanatra maguk mögött hagyják mindennapi munkájukat és kreatívan gondolkodjanak valamilyen probléma megoldásán, ami egyéb területeken is ösztönözheti őket. Nem számít, hogy ezek az események termékhez, üzlethez vagy bármi máshoz kapcsolódnak, a lényeg, hogy kimozdítsa a résztvevőket a komfortzónájukból és arra biztassa őket, hogy a megszokottól eltérő módon gondolkodjanak. Így a csapatok több nézőpontot is megismernek.

Az információk hatékony megosztása

Amikor valami nagy változás (Akár egy kibertámadás) történik a szervezet iparágában, a különböző területeken dolgozó munkavállalók számára természetesnek kéne lennie, hogy megosszák egymással a benyomásaikat, információikat. Persze nem több tucat oldalas jelentések formájában, hanem csupán néhány kulcsgondolat is elég ahhoz, hogy lebontsa a csapatok közt húzódó láthatatlan falat és elősegítse a hatékony közös munkát.

Kulcsfontosságú, hogy az ilyen alkalmakkor kialakított gyakorlatokat az egész szervezettel megosszák és lehetőség szerint nyílt kérdezz-felelek beszélgetések formájában tájékoztatva legyen mindenki.

Több szem többet lát

Az osztályokon és csapatokon átívelő munka nemcsak a hatékonyabb kommunikációt, hanem új perspektívák figyelembe vételét is segíti. A legjobb biztonsági csapatban is előfordulnak hibák és mulasztások, így “több szem többet lát” alapon érdemes alkalmanként külső szemlélőket is bevonni a munkába. Egy-egy termék fejlesztésénél legjobb a korai szakaszban bevonni másokat, hogy még azelőtt rámutathassanak egyes hiányosságokra, melyektől sebezhetővé válik egy termék.

Az elkövetkezendő években mindannyiunknak meg kell tanulnunk hackerként gondolkodni: körültekintően és kihasználva egymás adottságait. Csak így tarthatunk biztonságosan lépést a számítástechnika gyors fejlődésével.

 

Lukács Tímea
a szerző cikkei

(forrás: www.hbr.org)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés