hirdetés
hirdetés

A szociális távolságtartás következményei

Mi lesz emberi kapcsolatainkkal a járvány után?

A COVID-19-el kapcsolatos intézkedések megkívánták tőlünk a szociális távolságtartást. Úgy tűnik, erőfeszítéseink nem hiábavalóak: működik a járványgörbe ellaposítására tett kísérlet, ám érdemes feltenni a kérdést: milyen hatással lesz ez az időszak a jövőbeli szociális kapcsolatainkra? 

A félelem olykor láthatatlanul működik az életünkben. Megtalálja a sebezhetőség repedéseit bennünk, és ott elkezd növekedni. A COVID-19 egy láthatatlan ellenség, aminek hatására elkezdtünk félni a szociális kontaktusoktól. 

A biztonsági intézkedések gyakran még nagyobb félelmet szülnek 

A félelemre adott válaszunk gyakran paradox. Biztonságunk garantálására tett kísérleteink azt mutatják, hogy bármennyire is törekszünk, olykor ezek az intézkedések csak növelik félelemérzetünket. Az atombomba nem tette biztonságosabbá a világot és a védelmet szolgáló falak, amiket építettünk, csak gyengébbé tettek minket. A Facebook arra mutat rá, mennyire törékeny is kapcsolataink biztonsága.

Még erősebb lehet a közösségi média szerepe? 

Sokan úgy vélik, a járvány hatására még dominánsabb lesz a közösségi média szerepe a jövőbeli kapcsolattartásban, hiszen az emberek kezdetben a biztonságra törekvés miatt, később pedig esetlegesen megszokásból, vagy kényelemből fognak személyes találkozók helyett videochatben beszélgetni. Mivel azonban az online tér korlátozottan teszi lehetővé a kapcsolódást, azaz hiányoznak a metakommunikációs, nonverbális elemek (érintés, valódi szemkontaktus), valószínűbb, hogy az emberek még inkább felértékelik majd a személyes találkozókat és a közelséget. 

Egymás számára jelentjük a biztonságot

Életünk legkorábbi pillanataitól kezdve az interperszonális kapcsolódások tesznek minket igazán emberré, ezek adnak számunkra biztonságot. Ennek a kapcsolatnak a sebezhetőségét nem elkerülni kell, hanem inkább megünnepelni.

Az igazi ellenség nem te vagy én vagyunk, és nem is a vírus, hanem a FÉLELEM. Többünk érezheti magát furcsán, hogy az eddig oly természetesnek vett közelségnek ebben az időszakban gátat kell szabni. Ha érezted már azt, hogy szégyelled a maszkviselést, és hogy abszurd ez a helyzet, akkor nem vagy egyedül. Közös felelősségünk, hogy amellett, hogy vigyázunk egymás egészségére, ne veszítsük el értékes emberi kapcsolatainkat, melyek életünket értelmessé teszik. Ne hagyjuk, hogy a vírus eltávolítson minket egymástól, ellenkezőleg: ismerjük fel, mennyire fontosak is vagyunk egymás életében.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Medium)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés