hirdetés
hirdetés

Data driven HR, I. rész

Mi a HR jövője a game changerek világában?

Data driven HR címmel a Spark Institute egy izgalmas és inspiráló estet szervezett. A három előadó közül elsőként Frankó Csuba Dea arról a transzformációról beszélt, ami az üzleti világban zajlik, beleértve a szervezetek és ezen belül is a munkaerőpiacok átalakulását.

Transzformáció – honnan jön és hová halad?

Kihangsúlyozta, hogy a digitalizáció fejlődési sebessége olyan gyors, hogy mire felfognánk az egyiket, már jön is a másik. Ez az oka annak, hogy mindenki a digitális transzformációról beszél. A humán erőforrás történeti fejlődése azonban már jobban elkülöníthető szakaszokra osztható: fizikai erő fejlesztése, a ráció vagy bal agyfélteke és napjainkban a jobb agyfélteke, vagyis az érzelmi intelligencia kap hangsúlyosabb szerepet.

Game changerek világa

A mai oktatás fókuszában még az áll, hogy hogyan lehet emberek egy csoportját rávenni, hogy jól kontrolláltan, jó minőségben együtt dolgozzanak, annak ellenére, hogy ez az iparosodás korára volt jellemző. Ezzel szemben a digitalizáció új szabályokat hoz be a játékba. A technológia világa lehetővé teszi, hogy a nagyvállalatok piacán akár négy-öt tehetséges fiatal felforgassa a világot.

Érték jelenben és jövőben

Az új típusú működés a kíváncsiságot és a kreativitást erősíti. A napjainkban folyó képzésekben pedig még nem erre vagyunk bedrótozva…. Nem tanultunk meg együttműködni, azonban már eljött az idő, amiben ezt gyakorolni kellene. Ehhez azonban tisztába kell kerülni a digitális transzformáció folyamatával és jellemzőivel.

Ez a folyamat teljesen felforgatja a munkaerőpiacot is: ma már az az érték, ha a pénzedből értékteremtő dolgot alkotsz, ami egy nagyobb közösség számára kedvező. Ilyen tekintetben a HR szakma jó helyen áll, hogy ebben a folyamatban részt vegyen. Ehhez azonban szükséges a piac megértése, ami pedig adatokon és számokon keresztül valósulhat meg.

A szervezetek sem azt jelentik ma már, amit régen. Mára már egy szervezet értékteremtő hellyé alakult és alakul át folyamatosan, és ebben a HR lassan összeolvad a marketinggel és az innovációval.

Szirtes Hajnalka, vállalati pszichológus, coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés