hirdetés
hirdetés
hirdetés

Jövő

Leválthatják-e a robotok a HR-eseket?

Egy friss kutatás szerint nem kell aggódiuk a jövőjük miatt a HR szakembereknek.

Egyre több munkavállaló aggódik amiatt, hogy a jövőben elveszik a robotok a munkájukat. Kutatók és milliárdos vállalkozók – mint Mark Zuckerberg vagy Bill Gates –arra figyelmeztetnek, hogy a robotok megjelenésének nagy vesztesei az alacsony képzettségű munkavállalók lesznek.

Martin Ford neves jövőkutató viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozóknak, szerelő szakmunkásoknak nem kell félniük, mert a kézügyességet, mobilitást és nagyfokú problémamegoldó képességet igénylő, kevéssé standardizálható szaktudásukra a jövő társadalmának is szüksége lesz.

Ugyanakkor szerinte a szoftverautomatizálás és az algoritmusok fejlődése miatt egy nap rengeteg diplomás értelmiségi ébred majd arra, hogy nem sokat ér a munkája.

A robotok miatti aggodalom a HR-szakmát is elérte: egyre több érv és ellenérv jelenik meg arról, hogy a mesterséges intelligencia fenyegeti-e a HR-esek és toborzó szakemberek munkáját.

A Joblift nevű cég éppen ezért nemrég keresőmotorral elemeztette, hogy az Egyesült Királyságban a digitalizáció mennyire befolyásolja a munkaerőpiaci toborzást. Az eredményeket a brit Business Cloud is ismertette.

Eszerint a HR-eseknek egyáltalán nem kell aggódniuk, mivel egy állásinterjú során éppen azokat a szociális készségeket, amelyeket robotok nem képesek figyelembe venni.

Például az elmúlt 12 hónapban megjelent álláshirdetéseket kutatva kiderült, hogy azok 45 százaléka kiemelte a kommunikáció és az emberek képességeinek fontosságát – éppen azokat a területeket, ahol a mesterséges intelligencia nem tud versenyezni.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés