hirdetés
hirdetés
hirdetés

VR technológia

Légy forradalmi HR-es! Virtuális valóság az iroda falain belül

Virtuális valóságról valószínűleg a „kockák” és különféle videójátékok jutnak elsőre az eszünkbe, pedig az innovatív technikának már számos felhasználási területe létezik. Alkalmazható terápiában, különféle fóbiák esetén, készségfejlesztésben vagy akár a munka világában is. Lássuk, hogyan!

A technológia mára már teljesen átszövi a mindennapjainkat. Ha szeretnénk, ha nem, egyszerűen muszáj lépést tartanunk a digitális változásokkal, még akkor is, ha ez az idősebb korosztály képviselői számára sokszor nehézséget okozhat. A virtuális valóság (VR) az egyik legsokrétűbben felhasználható technológia, mégis hajlamosak lehetünk csak a videójátékok kapcsán említést tenni róla. Tévesen. A VR technika lehetővé teszi, hogy valóságos, ugyanakkor jól kontrollálható körülmények között tapasztaljunk meg szimulált, mégis életközeli helyzeteket. Többek között ezért olyan eredményes az alkalmazása a fóbiák esetében.

Hogyan forradalmasíthatja a munkahelyeket a VR?

Egyrészt közelebb hozhat egymáshoz különféle helyeken dolgozó személyeket. Rengeteg vállalat rendelkezik globális kiterjedéssel, ami egyrészről színesíti a cég tevékenységét, másrészről azonban megnehezíti a különféle divíziók közötti kommunikációt és találkozási lehetőségeket. Nyilván minden cég számára költséges folyton üzleti utakat szervezni, a skype pedig többször is beadhatja az unalmast. Ugyanakkor, a VR technológiával lehetőségünk lehet virtuális meetingeket tartani a világ bármely pontjáról. Ilyen értelemben a virtuális valóság összehozhat minket, annak ellenére, hogy fizikailag többszáz vagy ezer kilométer választ el egymástól.

Tökéletes terepe lehet a betanításnak és a tréningeknek

Mindannyian ismerjük, mennyi idő, energia és pénzbefektetést igényel egy-egy új munkatárs képzése. Rengeteg szervezést igényel, továbbá leköti a régebb óta foglalkoztatott dolgozók idejét is. Bár több szempontból is a költséges, a nem megfelelő képzés, vagy annak teljes hiánya még több kockázatot rejt magában, így csak a felelőtlen cégek választják ezt az opciót. A többieknek sok esetben marad a tréning mint egy „kötelező rossz”, amin minél hamarabb túl kell esni. A VR segítségével azonban kontrollált, a valóság alapján lemodellezett helyzetekben sajátíthatják el az új munkavállalók a munkavégzéshez szükséges készségeket. Ezek a virtuális tesztelések nemcsak fejlesztő hatással bírnak, de rávilágítanak a folyamatok esetleges kockázataira pl. sebészek, vagy pilóták esetén.

Megkönnyítheti a tehetségek felkutatását

Eddig arról esett szó, hogyan könnyítheti meg a VR munkavégzést. De vajon segíthet abban is, hogy minket válasszanak ki egy adott pozícióra? A tehetségek felkutatására is megbízható megoldást nyújthat a VR. A jelöltek már a kiválasztás alatt belekóstolhatnak abba, milyen feladatok várnak rájuk a későbbiekben. Ez egyrészt segít nekik is reálisan látni, hogy valóban meg tudnak-e felelni az adott pozíció követelményeinek, másrészt a vezetők és hr szakemberek felmérhetik az egyes jelöltek rátermettségét.

A VR technológia beépítésével könnyen lépést tarthatunk a fiatalabb generációk igényeivel, akik már sokkal többre vágynak a munkájuk során, mint divatjamúlt számítógépekre. A VR nemcsak játék, hanem gördülékenyebbé teheti a munkavégzést és megkönnyítheti a kiválasztást. 

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés