hirdetés
hirdetés
hirdetés

Brain Bar 2018

Jövő a jelenben: ilyen volt a Brain Bar

Műfüves padló, hihetetlen mennyiségű szobanövény, ülőpárnák, babzsákok, mindent felülmúló vetítéstechnika, elképesztő mennyiségű érdeklődő fiatal, előadások a jövőről és mindenki angolul beszél. Nagyjából ezzel a felsorolással le lehet írni, hogy milyen volt a 2018-as Brain Bar konferencia, amit a szervezők idén a Corvinus Egyetem épületébe és környékére költöztettek az Akváriumból.

Két éve voltam utoljára Brain Baron és ha jól emlékszem, az első egy órában akkor is tátott szájjal kóvályogtam az elképesztően jól kinéző helyszíneken. Engem már a csomagolással meg lehet venni, amit a Brain Bar tökéletesen csinál. A rendezvényarculat, a belső dizájn után meggyőző a vetítéstechnika, működnek a tartalomformátumok, amik keretet adnak a színpadi eseményeknek és annak is, hogyan lesz a tartalom része a közönség. Ez a user generated content nem kis részét jelenti az eseménynek, a formátumok többsége lehetőséget ad arra, hogy a babzsákokon ülő arcok kérdezzenek, véleményt mondjanak, és a magyar szokásoktól messze elrugaszkodva meg is teszik. Talán ez az egyik olyan tényező, ami miatt akárhányszor hozzá kell szólni valakihez a Brain Baron, alapból angolul kezdem. A Brain Bar egy olyan Budapesten játszódik, amelyik az elmúlt száz évet valahol nyugatabbra töltötte.  

Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója is valami ilyesmire gondolhatott, amikor a hivatalos program előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azért szereti ezt a rendezvényt és azért támogatja a MOL a Brain Bart, mert Budapest olyan arcát mutatja meg, amilyennek ő és sokan mások látni szeretnék. (Román Balázs)

Egy ilyen eseményről részletes tudósítást írni feleslegesen hosszadalmas lenne, ezért csak pár mondatot írunk néhány maradandóbb sávról.

Kino MacGregor: Can yoga help to envision what’s to come?

Ezt azért néztem meg, mert nagyon érdekel a boldogságbiznisz, főleg az a része, ami az utóbbi években egyre inkább szivárog be az üzleti eseményekre. Ebben az esetben a programfüzet szerint az Egyesült Államok legnépszerűbb jógatanára tartott húszperces előadást arról, hogy a jóga, illetve a meditáció mennyire sokat segített neki és segíthetne mindenkinek. Az előadás fő üzenete az volt, hogy ha a Föld összes embere naponta akár csak öt percet meditálna, akkor a bolygó egy sokkal békésebb hely lenne.

Mint sok előadás, ez is a Turning Point nevű formátummal ért véget, amikor a közönség kérdező kedvű emberei leülnek a színpadon az előadóval szemben egy székre és feldobhatnak neki egy-egy kérdést. Itt döbbentett meg először, hogy sorban álltak a lehetőségért a jellemzően húsz-huszonöt közötti angol akcentus alapján eldönthetetlen nemzetiségű arcok. (R. B.)

The Robot Job Robber: Can you future-proof your job?

A címben feltett kérdésre a választ Shamus Rae, a KPMG Head of Digital Disruption vezetője adta meg. Ahogy ez várható volt, arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok drasztikusan fogják átírni a munkaerőpiacot és vége annak az időszaknak, amikor valaki egy életen át ugyanazt a karriert építheti.

Szerinte alapvetően három olyan irány van, amely a robotizált világban is munkahelyet jelenthetnek az emberiségnek. Az egyik a kreativitással összefüggő munkák, minden olyan, amihez kreatív, alkotó energiára van szükség. A másik ilyen terület a technológia, programozás, IT és minden olyan munkakör, ami ezzel függ össze. A harmadik terület a KPMG vezetője szerint az emberi, társas kapcsolatokkal függ össze. Szerinte bármennyire is fejlett technológia vesz körbe minket, alapvetően szeretünk kapcsolatba lépni egymással személyesen is, így minden olyan munka, ami ezeket a társadalmi kapcsolatokat lehetővé teszi az valószínűleg nem lesz áldozata a robotok foglalkoztatásának. (R. B.)

Miért szeretünk lövöldözni a videójátékokban?

Három „életszimulátor” fejlesztője a videójátékok tartalmának morális kérdéseiről. Ryan Sumo a Political Animal című politikai kampányszimulátort képviselte. Azt szerették volna elérni, hogy az emberek betekinthessenek egy politikai kampány működésébe és abba, hogy milyen kompromisszumokat kell kötni ilyen helyzetben. Elismerte, ő maga is jóval kevésbé naiv már, mióta kipróbálta a játékot.

Francis Tseng „The Founder” (Az alapító) címmel készített böngészőben játszható „disztópikus üzleti szimulátort”, amely révén a Szilícium-völgy működésébe élhetjük bele magunkat. Különböző termékeket hozhatunk létre a nagyszobából induló cégünkkel, majd a nyakunkba szakadnak a HR és a cégvezetés egyéb problémái.

David Oreilly elvontabb oldalról közelítette meg a játékfejlesztést, hiszen ő elsősorban 3D-s művészettel, animációval és filmkészítéssel foglalkozik. A „The External World” című játékában egy egész univerzum szimulálására tesz kísérletet. Azt kívánja bemutatni, milyen kölcsönhatásban vannak egymással az élőlények. Kikényszerített célok nincsenek, a játékosnak csupán azt kell eldöntenie, hogy „kicsi vagy nagy” akar lenni a játékban.

Ami a felelősséget illeti, Oreilly szerint „művészeten keresztül nem lehet kikényszeríteni erkölcsi szabályokat. Az emberekről lepereg a rájuk kényszerített ideológia”. Hozzátette, hogy a játékok önálló világában saját törvények uralkodhatnak, az viszont a fejlesztők felelőssége, hogy abban a világban mi történik. Tseng bár így nem mondta ki, arra utalt, hogy a játékok révén az emberek az empátiára való képességüket fejleszthetik, mert a szerepjáték révén döntési helyzetekbe kerülnek, így jobban megérthetik a mások döntéseit befolyásoló tényezőket. Sumo egy korábbi kerekasztal beszélgetésre utalva megjegyezte, szerinte a könyvek is segíthetnek a gonoszság legyőzésében, a játékok pedig egy újabb médiumon lehetnek alkalmasak ugyanerre. (A. V.)

Részletesebb beszámolót a Kreatív Online-on olvashattok!

Pál Zsombor, főszerkesztő, Kreatív
a szerző cikkei

Adorján Viktor
a szerző cikkei

Román Balázs, kreatív tartalmi vezető, Starski
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés