hirdetés
hirdetés
hirdetés

Digitalizációs kihívások

Hová tűntek az adatrögzítők... és kikre lesz szükség helyettük?

A pénzügyi szektor digitalizációja nyomán jelentősen megváltoznak a benne dolgozókkal szemben támasztott igények, akár tízezrével csökkenhet egyes pozíciókban a foglalkoztatottak száma. Ugyanakkor, akiben megvan a hajlam és a felvértezettség a változásra, annak nem lesz félnivalója – így foglalhatók össze annak a meetupnak a tanulságai, melyet a Codecool Programozóiskola szervezett vezető pénzügyi szakemberek részvételével. A beszélgetésen azt is körbejárták, mely készségek értékelődnek fel, és miben van felelőssége a vezetésnek.

Észrevette, hogy már alig van hirdetés az állásportálokon, amiben adatrögzítőt keresnek? Még a bankkártyák diadalmenetének hajnalán is éjszakánként emberek százai gépelték be nap végén a beérkező bizonylatokat, ma viszont már a tranzakciók eleve digitalizáltan történnek. Egykoron a bankok egyik legfelelősségteljesebb osztálya volt a postázó, ahonnan bizalmas dokumentumokat juttattak el azokhoz, akik aztán feldolgozták azokat. Az értéktári becsüsök olyan alkalmazottak voltak, akik meg tudták mondani, hogy a nagypapa matraca alól előkerülő birodalmi kötvényeknek mi az értéke. A dematerializált értékpapírok világában viszont már alig maradt fizikai szerepe az értéktáraknak, és az abban tartott dokumentumok, kötvények vagy színesfémek szakértőinek.
De nem csak a papíralapú irodai dokumentumok eltűnéséből következően szűntek meg állások. Azelőtt a bankfiókba befáradó ügyfél kéréseit és adatait a fiókalkalmazott a legjobb tudása szerint írta össze, és ez alapján készített előterjesztést az előadó. Mára a bankfiókokban a front office ügymenetet támogató rendszerek tökéletesen kisegítik a fiókmunkatársat, előre kidolgozott algoritmusok alapján.
A digitalizáció munkaerőpiaci hatásait elemző MeetUp-sorozat első alkalmán a Codecool által felkért szakértő vendégek a pénzügyi szférát vették górcső alá.

A vállalatvezetés felelőssége: az új elvárásokhoz igazodást elősegítő vállalati kultúra teremtése

A magyar piacon a negyvenezer biztosításközvetítőnek eltűnt körülbelül a fele, és további csökkenésre számít Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. A biztosítónál történt átalakulások pedig a vezetői szinten dolgozók háromnegyedének kicserélődésével jártak. Ugyanakkor meggyőződése, hogy ezek az emberek mind találtak máshol állást, mert felkészültségükre máshol, más pozícióban igenis van és volt szükség. Kurtisz Krisztián szerint a vállalatvezetésnek abban van felelőssége, hogy olyan vállalati kultúrát teremtsen, amely ösztönzi a hagyományos rendszerben szocializálódott munkatársakat, hogy akár átmeneti diszkomfortérzet mellett is igazodjanak az új elvárásokhoz. Példaként saját „kétarcú” struktúrájukat hozta: az Uniqa mellett nemrégiben elindított Cherrisk egy startup-attitűddel működő egység, az online biztosításközvetítés totális újragondolásával, és ehhez igazodó személyzeti politikával és infrastrukturális feltételekkel. „Biztonságosabb, ha magunknak építünk konkurenciát, mielőtt a piac hoz minket ilyen helyzetbe” – vallja az Uniqa első embere.
Ugyancsak a kísérletező hozzáállásban hisz Hetényi Márk, aki az MKB digitális átállási stratégiájának kialakításáért és végrehajtásáért felel. A psd2 bevezetésére számítva azon dolgoztak az MKB-nál, hogy kinyissák rendszereiket, megreformálják az „ősrendszert”. Együttműködnek fintech cégekkel, emellett saját fintech lab-bel is rendelkeznek. A nyílt bankolási paradigma segítségével egyre jobban fogják kiszolgálni az ügyfeleiket, az inkubált cégek mellett a saját fejlesztéseikkel. Ami az átalakulás által érintett munkahelyeket illeti, Hetényi a közvetítői szerep eltűnését prognosztizálja: a begyűjtés és kihelyezés aktusa kiváltható lesz, akár mesterséges intelligenciával.

Továbbra sem halnak ki a bankfiókok, de egyre több IT-szakemberre lesz szükség

Becsei András, az OTP Bank Nyrt. Budapesti Régiójának vezetője, a Magyar Bankszövetség alelnöke arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az évezredfordulón már megélhettünk hasonló túlzásokat, mikor a telebanki és online banki szolgáltatások térnyerésekor mindenki a fiókok rohamos kihalását prognosztizálta. Véleménye szerint most sem eszik olyan forrón azt a kását, és nem kell egyik pillanatról a másikra lezajló tragikus történésektől tartani a szektorban. Éppen, hogy több szakértői poszt megjelenését tapasztalja, persze elsősorban IT-orientációjú emberekre mutatkozik igény.
„Egy tőzsde a mai világban profi IT-beszállítókra hagyatkozik: outsource-olja a kereskedési rendszerét, az adatbiztonságot, a kereskedett termékek nyilvántartását, és szinte csak a marketingben vagy az irányításban van személyes jelenlét” – csatlakozott Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde üzletfejlesztési és marketingigazgatója.

Felértékelődő soft skillek és a programozói készségek fontossága minden területen

Nyíri József, a BnL Growth Partners cégtársa, a Codecool Programozóiskola társalapítója emlékeztette vitapartnereit, hogy a beszélgetés helyszínét biztosító Codecool alapítását is éppen az a megfigyelés fűtötte, hogy a hagyományos oktatással nem feltölthető mennyiségű állás fog keletkezni különböző iparágakban, és az lesz bennük a közös, hogy programozói készségekre lesz szükség mindenhol. Ezek mellett pedig az úgy nevezett soft skillek, mint az önállóság, az önfejlesztésre mutatott igény, vagy a csapatban dolgozás képessége is felértékelődik, hiszen ez biztosítja a rugalmasságot az új munkahelyi kultúrákba való gyors beilleszkedésre. Beszélgetőtársai mind egyetértettek abban, hogy a repetitív, robotizálható, szabályokon alapuló, alacsony elköteleződéssel és érzelmek nélkül is művelhető feladatokat vagy teljesen, vagy nagy mértékben felváltja majd a robotika, illetve a mesterséges intelligencia. Ugyanakkor a kreativitást, emberi hozzáállást, érzelmi elköteleződést, újító gondolkodásmódot igénylő feladatkörök védettsége magasabb, ezeknél inkább segítség lesz a mesterséges intelligencia részvétele, semmint fenyegetés. Ma még nem teljesen megjósolható, hogy milyen szakmák lesznek a jövőben, de az biztos, hogy ezekkel a jellemzőkkel fognak bírni a benne dolgozók, ezért ezeket a készségeket kell oktatni a jövő generációinak.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés