hirdetés
hirdetés

Brain Bar 2018

Hogyan lehet jövőálló a munkád?

Magyarország jó eséllyel indul, hogy a robotika térnyerése után is megállja a helyét a világban, mert az ország jó matematikai alapképzéséről ismert – mondta Shamus Rae a KPMG diszruptív technológiákért felelős partnere a Brain Bar konferencián. De a világ többi országához hasonlóan Magyarországnak is szembe kell néznie a digitalizáció és a robotika kihívásaival, amihez mindenek előtt az oktatás reformjára, és nyitott közszolgáltatásokra van szükség.

Magyarország jó eséllyel indul, hogy a digitalizációs forradalom és a robotika térnyerése utáni világban is megállja a helyét, mert az ország kiváló matematikai alapképzéssel rendelkezik, és magyar matematikusok, informatikusok és mérnökök a világon mindenütt megállják a helyüket. Nem elég azonban ráülni az eredményekre, a Magyarországnak a világ többi országához hasonlóan fel kell készülnie a digitalizáció kihívásaira – hangzott el Budapesten, Európa legnagyobb jövőfesztiválján, a Brain Bar-on.

Ilyen kihívás mindenekelőtt a ma ismert munkakörök jelentős részének megszűnése. „Minden olyan munkakör, amiben az elvégzett tevékenység jól leírható, és alapvetően szabályokra épül automatizálható, ha nem 2025-re, akkor 2040-re. A ma ismert mesterséges intelligencia nagyjából az egyéves gyermek agyi kapacitásait éri el, de 2045-re várhatóan arról beszélünk majd, hogy milyen emberi jogokat kapjanak meg a robotok is.” – mondta Shamus Rae, a KPMG szakértője.

Gondoljuk végig, milyen haszna van az emberi tényezőnek

Márpedig a robotok nagy előnye az emberekkel szemben, hogy nem tévednek, és akármennyi ideig fenn tudják tartani a figyelmüket. Ez pedig az élet minden területén olyan versenyelőnyt jelent a munkáltatók szemében, amivel nem lehet vetekedni. Az emberek jól teszik, ha végiggondolják, hogy személyes részvételüknek milyen előnyei vannak a társadalom számára abban, amivel foglalkoznak, mert minél nagyobb ez a haszon, annál tovább tudják megőrizni munkahelyüket. Ezt a legjobban úgy lehet elképzelni, mintha egy olyan világban gondolkodnánk, ahol nem találták fel a „pénzt”. Ha valaki olyan tevékenységet tud végezni, ami hasznos a társadalom számára, annak lesz tere a jövőben is. Ez lehet akár egy kávézó is, ahol az emberek elindítják a napjukat és találkozhatnak az ismerőseikkel is.

A piszkos munkát bízzuk a robotokra

Ugyancsak jól tesszük, ha a robotokkal szemben nem egy erős ellenérzést építünk fel magunkban, hanem meglátjuk az előnyeiket is – például az élet minden területén elvégzik a piszkos és monoton munkákat – és ez alapján ítéljük meg őket. Ezt a pozitív gondolkodást fontos lehet minden országnak fejleszteni és támogatni, mert a digitális technológiákhoz való attitűd versenyképesség szempontjából is kritikus tényező, többek között ezen múlhat, hogy lesznek-e olyan technológiai részterületek, melyek például Budapesthez kötődnek, koncentrálódnak-e itt innovatív vállalatok és szakemberek.

Ne írtsuk ki a kreativitás csíráját

Magyarországnak a világ többi országához hasonlóan fel kell készülnie ezekre a kihívásokra, aminek legfontosabb záloga a képzés átalakítása. Az oktatás ma a világon mindenütt a megszerzett és elraktározott ismeretek megszerzésére irányul, holott a jövőben a legfontosabb tudás a problémamegoldás és a fantázia lesz. „Kísérletek bizonyítják, hogy egy ötéves gyerek legalább százféle felhasználási javaslattal rendelkezik, ha megkérdezzük, mi mindent lehetne csinálni egy gemkapoccsal, az oktatásból kikerülő felnőttek azonban már nemigen tudnak több példát hozni a papírok összekapcsolásánál, és ez az oktatási rendszer hibája, amely megöli a kreativitást." – mondta Shamus Rae.

A fiatalok kezében kinccsé válhat bármi, amiről még álmodni sem merünk

A másik terület, ahol minden országnak előre kell lépnie, az a közszolgáltatások nyitottá tétele – véli a KPMG partnere. A kormányoknak mindent meg kell tenniük, hogy kinyissák a kapukat a fiatal elmék és a startup vállalkozások előtt. A szakértő példaként az adatgazdálkodást említettre, szerinte a kormányoknak a lehető legtöbb rendelkezésükre álló adatot meg kell osztaniuk, és elő kell mozdítaniuk, hogy ugyanezt tegyék az állami vállaltok és a vállalkozások is. „Nem tudjuk, mi lesz belőle, de pont azért kell szabadon felhasználhatóvá tenni őket, mert fiatal és rátermett szakemberek kezében kinccsé válhat bármi, amiről mi még álmodni sem merünk.” – mondja a KPMG partnere.

Dojcsák Dániel, Tartalom- és médiastratéga, KPMG
a szerző cikkei

(forrás: KPMG)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés