hirdetés
hirdetés
hirdetés

4 tanács

Hogyan készülj az álláspiaci forradalomra?

„Tudjuk, hogy drámai változás jön a munkaerőpiacon. Csak a többség azt gondolja, hogy ez őt nem érinti. Pedig 2‒3 éven belül már Magyarországon is érezni fogjuk” – fogalmaz Paulovics Éva, a munkaerő-közvetítéssel, outplacementtel és coachinggal foglalkozó Jobsgarden ügyvezetője. Milyen folyamatok zajlanak Nyugaton? Hogyan készülhetnek erre a magyar munkavállalók, a hr-esek és a szülők?

A változás irányát jól jelzi a LinkedIn Workforce Report pár hónappal ezelőtt megjelent elemzése az Egyesült Államok feltörekvő szakmáiról. Csupa olyan foglalkozás szerepel itt, amelyek az automatizáció fejlesztéséhez kötődnek. Ilyen például a gépi tanulást fejlesztő mérnök (machine learning engineer), a nagy adatbázisok kezelője és abból összefüggések keresője (data scientist) vagy az ügyfélélmény fejlesztésének szakértője.

E folyamat jelentős élőmunka kiváltásával jár. A korábbi technológiai forradalmakkal ellentétben azonban ezek már nemcsak a fizikai dolgozókat, hanem a szellemi munkát végzőket is érintik. A World Economic Forum Jövő munkái című előrejelzése szerint 2020-ig 4,7 millió irodai adminisztratív állás szűnik meg a világban, míg a kékgallérosok „csak” 2,2 millió munkát veszítenek el (ebből 1,7 millió gyártáshoz, 500 ezer építőiparhoz kötődik). Magyarországon az üzleti szolgáltatóközpontok kis hozzáadott értékű munkái, az adatrögzítéssel kapcsolatos munkakörök lehetnek a leginkább érintettek, de kevés szakma lesz, amelyben nem avul el pár év alatt a versenyképes tudás. A World Economic Forum kutatása egyenesen azt állítja, hogy a mai kisiskolások 65 százalékának felnőttként olyan munkája lesz, amely ma még egyáltalán nem létezik.

Hogyan lehet erre az új helyzetre készülni?

1. Legyen más viszonyunk a változáshoz és a biztonsághoz!

„Munkavállalóként két dolgot kell elfogadnunk: nem lesz meg a korábbi biztonság a munkában, és folyamatosan változnunk, tanulnunk kell” – jegyzi meg Paulovics Éva. Hozzáteszi: bármennyire is nehéz, bárki fejlesztheti ezt az attitűdjét. Akinél ez nem belülről fakad, ők is előre léphetnek – például külső tanácsadó, coach támogatásával csodákat lehet elérni.

2. Nyissunk a rugalmas munkaformák felé!

Az Egyesült Államokban erős trend a rugalmas munkavállalási formák terjedése. Ott a legnagyobb bővülés az egészségügyben, a kiskereskedelem/fogyasztói cikkek terén és a személyzeti tanácsadásban várható 5 éves távlatban. Szabadúszók között végzett kutatás szerint 20 százalék már legalább 100 000 dollár (26 millió forint) éves bevételre számít ebből az életformából. „Nálunk is növekszik a projektmunkások száma, és a cégek is egyre inkább támaszkodnak erre az erőforrásra” – teszi hozzá Paulovics Éva. Különösen a 40 feletti generációknak lehet ez megoldás, akik egy-egy álláspályázatnál a munkaadói előítéletek miatt hátrányból indulnak.

A szabadúszó léthez mindannyiunknak meg kell tanulni alkalmazkodni. A munkavállalóknak hozzá kell szokniuk, hogy a bevétel több helyről érkezik, elindulnak és megszűnnek együttműködések, nem lesz egyenletes a munkaterhelés, más-más munkatársakkal dolgoznak együtt. Jó indulás lehet, ha valaki fix munkahely mellett mellékállásban kezd egy más iparágban, majd bizonyos ügyfélkör kialakítása után vált a vállalkozói életformára. Hr-esként is fel kell készülnünk arra, hogy nyissunk a rugalmas munkaformák felé.

3. Keressünk új tanulási formákat!

Forradalom zajlik az oktatási piacon is, amiből Magyarországon egyelőre keveset érzünk. Pedig netkapcsolattal, nyelvtudással (és némi anyagi befektetéssel) a legjobb kurzusokat hozhatjuk el a nappalinkba vagy a munkahelyre. Megfigyelhető, hogy a hosszabb, személyes jelenlétet igénylő tanfolyamok helyett egyre inkább rövidebb, célirányosabb online kurzusok sorából áll össze az éppen versenyképes tudás. Az ember számára ajánlott tanfolyamokat pedig már számos esetben algoritmusok állítják össze vagy segítik a választást.

4. Fejlesszük a soft skilleket!

Nem csupán saját, hanem gyermekeink jövője miatt is résen kell lennünk. „A magyar iskolarendszer a lexikális tudás átadására épít, a gyermekeket egyre inkább gondolkodásra kell tanítani. Éppen ezért érdemes a személyes képességeket iskolán kívül fejleszteni” ‒ mondja Paulovics Éva. Melyek is a jövő kulcsképességei? A komplex problémák megoldása, a kritikus gondolkodás, a kreativitás, az emberekkel való bánásmód, a másokkal való együttműködés, az érzelmi intelligencia, a helyzetfelmérés és döntésképesség, a szolgáltatóközpontúság.

Paulovics Éva szerint azért is fontos az új világhoz alkalmazkodó attitűd elsajátítása, mert sokkal szélesebbre nyílik az olló a keresett és a lemaradó munkavállalók között. A magukat folyamatosan képzők előtt újabb és újabb piaci rések nyílnak meg, a másik csoport pedig kiszolgáltatott helyzetben találja magát.

Karácsony Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés