hirdetés
hirdetés

A fenntarthatóság jegyében

Ez nem zöldség! Így legyél környezettudatos a munkahelyen is

Szerencsére egyre több területen kap kiemelt figyelmet a fenntartható fejlődés és a fogyasztás visszaszorítása. Ha otthon már igazi fekete öves vagy a környezettudatosságban, érdemes lehet a munkahelyeden is szem előtt tartanod a következő lépéseket.

#1 Két lábon/keréken az irodába

A környezettudatosság már a munkába járással elkezdődik. Az autó helyett, ülj fel a buszra,villamosra, metróra, hévre vagy akár a vonatra. Egyre nagyobb divatja van annak is, hogy kerékpárral, vagy rollerrel csapass be az irodába. Szerencsére ezeket már a közösségi közlekedés elvei alapján is használhatod, nem muszáj saját biciklivel vagy rollerrel rendelkezned. 

#2 Védd a fákat, egyél hódot...vagy legalábbis spórolj a papírral!

Elcsépelt tipp, és az egyik legkézenfekvőbb mégsem égett bele még eléggé a legtöbb ember fejébe. Minden iroda használ nyomtatót, de érdemes átgondolni, hogy mi az, amit feltétlenül szükséges kinyomtatni. Már nagyon sok ügyet intézhetünk online, e-számlát küldhetünk, de ha mindenképp szükséges nyomtatni, akkor használj újrahasznosított papírt, nyomtass kétoldalasan, kevesebb tinta felhasználásával.

#3 Lámpa OFF, környezetvédelem ON

Egy apró mozdulat, mégis rengeteget számít. Bár már gyerekkorunkban belénk nevelik, hogy ha egy szobából kilépünk, oltsuk le a villanyt magunk után, ez a jó szokás felnőttként kissé megkopik. Pedig azzal, ha a konyhából, mosdóból, tárgyalóból kilépve leoltod a villanyt, nemcsak a cég villanyszámláján spórolsz, de jót teszel a bolygónkkal is.

#4 Mindenhova vidd a sajátod!

Ha belegondolunk, az irodai étkezés során temérdek, főként műanyag hulladék halmozódik fel. Ezt viszonylag könnyű orvosolni, csak az életmódváltási folyamat elején kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Az eldobható műanyag dobozok helyett szerezz be néhány jó minőségű (lehetőleg üveg) tárolódobozt, és abba kérd az ebéded! Ezzel még spórolhatsz is, hiszen rengeteg helyen már plusz díjat számítanak fel az elviteles csomagolásért cserébe. A műanyag palackokat váltsd fel tartós ivókulacsokra, a papír kávéspoharak helyett pedig szerezz be néhány tartós, újrahasznosított anyagból, vagy porcelánból készült verziót. Ha leugrasz a boltba egy kis csokiért vagy nasiért, vidd a saját vászonszatyrod és abba pakolj!

#5 Szelektálj!

Az irodákban rengeteg hulladék keletkezik nap mint nap, de szerencsére ezek többsége gond nélkül újrahasznosítható, feltéve ha a megfelelő gyűjtőládában landol. A flakonokat, papírokat, szóróanyagokat bátran bedobhatod a szelektívbe, ám mindent tiszta vízzel kiöblített állapotban tegyél bele, és figyelj, hogy ne keveredjen bele kommunális hulladék!

#6 Tedd zöldebbé az irodát!

Nemcsak a hozzáállásod lehet zöldebb, hanem a szó szoros értelmében az iroda is. Szorgalmazd a felettesednél vagy irodavezetődnél, hogy vegyetek néhány cserepes növényt. Kisebbet-nagyobbat, amelyek az iroda legkülönfélébb pontjait varázsolhatják zöldebbé. Itt sem kell vagyonokat költeni, az IKEA-ban például már ötszáz forint alatt be lehet szerezni kellemes zöld növényeket, amik jól mutatnak az irodában. És ezt nemcsak a dolgozók fogják értékelni, hanem az ügyfelek is szívesebben teszik be a lábukat egy természetközelibb irodába, mint egy rideg, szürke és élettelen helyiségbe.

#7 Az asztaltól a tollig, minden a környezettudatosság jegyében

Napjainkban már irodabútort is választhatunk újrafelhasznált vagy természetes anyagokból. Az irodaszerek egy része újratölthető formában is elérhető, így érdemes ezeket választani. 

#8 Takarékosság mindenben

A mértéktelen fogyasztás a XXI. század egyik legnagyobb társadalmi betegsége. Menj ezzel szembe, és válaszd a takarékosságot mint mércét. Ne folyasd feleslegesen vizet, ne égesd feleslegesen a lámpát, ne használj feleslegesen áramot. Ezen túl, érdemes takarékos izzókra cserélni a hagyományosakat, a mosdókban pedig víztakarékos wc tartályokat és csaptelepeket felszerelni.

Sokan gondolják azt, hogy nem éri meg "zölden" élni, mivel drága, túlárazott, egy újabb "fancy" divatőrület. Azonban ez tévedés. A tudatos és fenntartható fogyasztás hosszú távon igenis megtérül, és sokkal több pénzt dobunk ki az ablakon a jelenlegi életmódunkkal, mintha zöldre váltanánk. ha pedig a drágaság tart vissza, gondolj csak bele, van-e drágább számodra az életnél? A gyermekeid, vagy unokáid jövőjénél? Ahhoz, hogy számukra legyen holnap, Neked még ma kell tenned!

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja a VIII. HR szakmai randit.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

hirdetés