hirdetés
hirdetés

HR Digital Meetup

Elérkezett a forradalmi HR ideje!

Jövőbeni megoldások a jelenben. Ez jellemezte a PPH Media által szervezett HR Digital Meetup konferenciát, ahol a legújabb IT-megoldásokat mutatták be HR-esek és cégvezetők számára. Ha te sem szeretnéd, hogy elmenjen melletted a világ, olvasd el a HR technológia gyakorlati alkalmazásairól szóló összefoglalónkat!

Dönget a digitalizáció a HR kapuján, mégis sokan még mindig félnek kinyitni neki az ajtót, vagy egyszerűen nem is tudják, hogyan tegyék. A HR Digital Meetup konferencián széleskörű gyakorlati megoldásokat és praktikákat mutattak be a HR technológia legnagyobbjai kezdve a feltörekvő startupokkal egészen nagyvállalatokig. Segítünk eligazodni a HR technológia útvesztőiben.

Merjünk kísérletezni!

Egy-egy új HR technológia bevezetése nehézkes és hosszadalmas folyamatot igényel. Az idő- és pénzköltség sok céget eltántorít attól, hogy keresse az innovatív megoldásokat, és megragad a jól ismert Excelnél. „A digitalizáció maximális kihasználásához szemléletváltásra van szükség. Átalakulóban van a HR, ha tetszik, ha nem és aki nem lép időben az komoly piaci hátránnyal számolhat.” – mondta Balogh Péter, az NNG alapítója. A HR forradalom idején új megoldásokat kell kereseni a kihívásokra. A HR Digital Meetup-on ezek közül a forradalmi megoldások közül ismerhettünk meg jó néhányat.

Balogh Péter, NNG alapító, HR-Tech befektető

Fehér unikornis helyett félszarvú kecske

A recruiterek mindannyian a fehér unikornist keresik egy új pozícióra, de aztán – valljuk be –, beérik végül egy félszarvú kecskével is. A mai munkaerőpiaci helyzet azonban megköveteli a cégektől, hogy ők maguk váljanak fehér unikornissá a jelöltjeik számára. Ez nemcsak az employer branding minél tudatosabb kiépítésére értendő, hanem arra is, hogy kreatív és innovatív megoldásokkal kell felkutatni a jelölteket. Józsa Dorottya (SocialTalent) szerint a legfontosabb a csábítás. Egy mai hr-esnek már komoly sales és marketing kompetenciákkal kell rendelkeznie, ha el akarja adni a jelölteknek a céget. A Boolean keresés a legtöbb recruiter munkájában kiemelt fontosságú. A Sourcehub automatikusan generál keresést könnyítő kifejezéseket, amiket aztán különféle keresőmotorokba (LinkedIN, Google, Facebook) beilleszthetünk, így könnyítve meg a jelöltek felkutatását.

Józsa Dorottya, SocialTalent, Customer Success Manager

Önkiszolgáló étterem, önkiszolgáló HR?

Ha a vendéglátás területén nagy népszerűségnek örvendenek az önkiszolgáló éttermek, a kereskedelemben pedig az önkiszolgáló boltok (lényegében a napjainkban ismert boltok mindegyike ilyen – a szerk.), miért ne lehetne önkiszolgáló a HR? Lehetne, és kellene is, hogy az legyen, mivel az emberek szeretik, ha felelősséget kapnak, és kézbe vehetik az ügyeik intézését. Hunyady Lajos (Nexon) az önkiszolgáló HR felület előnyei között említette, a 24/7 elérhetőséget, az egyszerűsített standard folyamatokat, az idő- és pénzmegtakarítást, valamint a hatékonyság növelését. A HR oldaláról az önkiszolgáló megoldással több idő jut a szakembereknek a valódi értékteremtésre, a vezetők válláról is lekerülnek a feladatok, valamint a dolgozók bevonásával növelhető a lojalitás és az elköteleződés.

Hunyady Lajos, Nexon, értékesítési és üzletfejlesztési menedzser

Ne csak csináld, mérd is!

A számokkal jóban kell lennie egy HR-esnek, különben honnan tudhatná, hogy amit csinál, jól csinálja-e? Úgy, hogy visszaméri! A adatvezérelt HR-rel jobb döntéseket hozhatunk, hiszen konkrét adatalapú információkra támaszkodhatunk, amelyek semlegesítik a döntési torzításokat. Magos Anna, szervezetpszichológus (Corporate Values) szerint a mérés ma versenyelőnyt jelent. A folyamatos kérdőívezéssel real-time megismerhetjük a munkavállalóink véleményét, a badge-k követése a csoportdinamikai jellemzőket tárhatja fel, az e-mailek szövegének tartalomelemzésével pedig a szervezeti kultúrára és az általános vállalati légkörre következtethetünk. Egyszóval méréssel és számokkal rengeteg értékes információhoz juthatunk a munkavállalóinkkal kapcsolatban. A fejlesztő céllal tartott tréningek eredményességét is érdemes utánkövetni. Statisztikák szerint a tréningeken tanultak kilencven százalékát elfelejtjük, ha nincs a tréninget követően utánkövetés. Komoly pénzeket ölnek a vállalatok a tréningekbe és kiderül, hogy a munkavállalókban nem marad meg semmi. Mi értelme az egésznek így? Utánkövetés nélkül valóban ablakon kidobott pénz a tréning, azonban, ha van follow-up akkor a tréningen résztvevők nyolcvanöt százaléka nemcsak, hogy nem felejti el, de alkalmazza is a tanultakat!

Magos Anna, Corporate Values, szervezetpszichológus

Turbózd fel a folyamatot!

A gamification vagy játékosítás igazi hot topic az újgenerációs HR-ben. Élvezetesebbé, színesebbé és úgy általában jobbá tesz rengeteg folyamatot. Már megjelentek a piacon kiválasztást segítő gamifikált játékok, amik a jelölteket bizonyos kompetenciák mentén vizsgálják. A szervezeten belül a leggyakoribb játékelemek (pontok, badgek, ranglisták) növelik a dolgozók motivációját és teljesítményét. A játékokat emellett még számtalan területen érdemes felhasználni, a lehetőségek adottak, az élménynek csak a fantáziánk szabhat határt. Sárosi Róbert, a Duelbox CEO-ja szerint a gamifikáció számos folyamatot támogathat: elősegíti a csapatmunkát, felhasználható csapatépítő programok során, továbbképzések folyamán a tanultak játékosított felidézése segíti az emlékezeti megatrtást, valamint szórakoztatóbbá tesz alapvetően unalmas folyamatokat is. „A gamifikációt bár előszeretettel alkalmazzák a cégek, nem használható minden esetben. Egy alapvetően rossz folyamatot nem tud varázsütésre megjavítani a játékosítás. Érzékeny témáknál is kerülendő a játékelemek beemelése, mivel bagatellizálhatja az adott problémát. Csak azért, mert a gamifikáció újdonság és felkapott, nem lehet mindenben használni és nem univerzális megoldás.” – emelte ki Sárosi Róbert.

Sárosi Róbert, Duelbox , CEO, Founder

Mindezek ismeretében…

Te mit próbálsz ki idén? 

További beszámolók a konferencia tartalmából később.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés