hirdetés
hirdetés
hirdetés

Jelen vagy jövő?

Blockchain, Bitcoin - mi köze ezeknek a HR-hez?

Nem vagy egyedül, ha pontosan nem tudod, hogyan is működik a blockchain. Cikkünk segítségével képbe kerülhetsz. 

Egy technológia fejlődése - legyen az a könyvnyomtatás, gőzgép vagy az internet - magával hozza a gondolkodás kereteinek bővülését. Az adott technológiát pedig - az eredeti funkciót meghaladva - számos új helyzetben is sikerrel alkalmazzuk. Így lehet ez a blockchain rendszerekkel is.

A technológia adott, sokan már most paradigma váltásról beszélnek. Az elmúlt hónapok pénzügyi világban mutatott szereplése pedig felkeltette a többi szektor érdeklődését is. Így a cégvezetés és a HR is részese lehet a nagy változásnak.

 Mi is az a Blockchain? Dióhéjban a rendszerről

Nem célunk a technológia teljes feltárása, hisz anélkül is tudjuk használni, hogy a háttérben meghúzódó működési mechanizmusokokat tökéletesen értenénk. A komplexitás számunkra értékes része ez esetben a felhasználás során jelentkezik.

A blokklánc (angolul blockchain) egy elosztott adatbázis, amely folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a hamisítást és a módosítást kizáró módon.

 Vagyis a négy fogalom amely a technológiát alapjaiban jellemzi:

  1. Decentralizált
  2. Kooperáción alapul
  3. Hiteles
  4. Titkosított

Üzleti előnyök és a HR

Egyes becslések szerint a blockchain technológia az üzleti világ számára körülbelül 4 billió dollárt fog megspórolni. Mindezt annak az elvnek köszönhetően, hogy nem kell az egyes elemek, feljegyzések, dokumentumok eredetét vizsgálni, nem kell a bizalom építésébe komoly energiákat fektetni.

Felmerül a kérdés, hogy melyik az az üzleti szektor amely a leginkább érintett az adminisztráció mértéke miatt, ahol a bizalom kérdése központi és ami gyakran a legnagyobb emberi ráfordítást igényli. A válasz szinte magától értetődő: a vállalati menedzsment és HR.

Ami ez esetben a legfontosabb, hogy lehetőség van arra, hogy az információ megosztásakor ne vonjunk be harmadik felet. Megszüntetjük a közbülső elemeket, nagyfokú gazdaságosságot és hatékonyságot teremtve ezzel.

 Néhány példa, hogy milyen előnyöket hozhat az új technológia alkalmazása a HR világában

 Toborzás és felvétel

Képzeljünk el egy olyan toborzási eljárást, ahol a jelentkezők és a pozíció betöltésére alkalmas személyek száma megsokszorozódik köszönhetően annak, hogy adatokat kooperatívan, ugyanakkor adatvédelmi szempontból biztonságos módon tudjuk megosztani.

Hasonló előnyöket hozhat jelentkezők, illetve már a cégünk által alkalmazottak körében egy egységes és jól nyomon követhető egyéni képesség adatbázis. Az illetékes felek hozzáférnek a munkavállaló kompetenciáinak, korábbi képzéseinek és tréningjeinek listájához és munkahelyi teljesítményének értékeléséhez. Mindezt úgy, hogy nem kell a CV-t és egyéni profilokat böngészni, hisz a rendelkezésre álló adatokat az érintett felek kölcsönösen verifikálták.

 Bérek kezelése

A szenzitív és nagy mennyiségű adat kezelésében, mint amilyen a bérek és juttatások rendszere is jelentős változásokat hozhat a blockchain rendszerek használata. A ma még csak részben automatikusan kezelt információk feldolgozása jelentősen átalakulhat.

A blockchain rendszerek felhasználási módjának feltárása még napjaink kihívása. Találkozni fogunk a jövőben számos olyan vállalkozással, melynek célja az optimalizálás, eszköze pedig az említett technológia. Nem állíthatjuk, hogy a HR ezen területek közül az első lesz, de érdemes szemünket nyitva tartani!

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés