hirdetés
hirdetés

SAP The Future of Work Now

Az 5 tektonikus elmozdulás a munka világában, avagy így formáljuk sikeresen a jövőt

Az agilis HR nem házat épít, hanem kertet gondoz – hangzott az SAP "The Future of Work Now" című egész napos workshopjának egyik elgondolkodtató állítása. A HR-szakma Mérő Lászlójaként is emegetett dr. Steve Hunt felhívta a figyelmet a munka világában jelenleg zajló tektonikus elmozdulásokra, melyek hatásai már szabad szemmel is jó láthatók. Az SAP SuccessFactors vezető humánerőforrás-menedzsment kutatójaként dolgozó szakember előadásában öt fontos változásra helyezte a hangsúlyt, rávilágított ezek okaira, és beszélt az ezekhez való alkalmazkodás lehetőségeiről.

Előadásából megtudhattuk, milyen faktorok változtatják meg a munkaköröket, a szervezeteket és a társadalmat, hogyan lehet agilissá válni, kinek a felelőssége a fejlődés, és mihez kezdjünk a teljes transzparenciával, valamint az inkluzivitással.

Az elmozdulások nem egyik évről a másikra zajlanak le, hiszen a humánerőforrás-menedzsment emberekől szól, és az emberek viszonylag lassan változnak. Hosszú távon viszont hatalmas változások figyelhetők meg.

Hunt öt, jelenleg zajló jelentős elmozdulást emelt ki, ezek a következők:

1. szervezetek agilissá válása,
2. azért dolgozunk, hogy tanuljunk,
3. külső munkaerő bevonása (gig economy – haknigazdaság),
4. teljes transzparencia,
5. teljes inkluzivitás.

Szervezetek agilissá válása

"Az egyetlen állandó dolog az, hogy a dolgok egyre gyorsuló ütemben változnak" – mondja Hunt, ebben a közegben pedig a  vállalatok túlélése az adaptációs készségüktől függ. Azonban nem azt a kérdést kell feltennünk, hogyan képezzük ki az embereket az adaptivitásra, mivel ez valójában velünk született készség. A kisbaba magától tanul és alkalmazkodik, nem mi tanítjuk meg rá – mi legfeljebb csak a kedvét vesszük el idővel ettől a tevékenységtől. A valódi kérdés az, hogy milyen körülmények közt lesz élvezetes a változás, és az ahhoz történő alkalmazkodás. Az emberek nagyon sok változást képesek tolerálni akkor, ha megértik, miért jó ez, ha egy csoportba tartozónak érezhetik magukat (ami a reziliencia egyik alapja), ahol értékelik a hozzájárulásukat, és ha biztonságban érezhetik magukat a munkahelyükön egy támogató, törődő közegben.

Dr. Steve Hunt előadása

A tanulásért dolgozni

Ma a technológia elsősorban az alacsony szintű képesítést igénylő munkakörök megszűnését idézi elő, miközben a képzett és a szakképzetlen munkaerőt igénylő munkák száma növekeszik. Például a kamionsofőr munkáját – ami egy tipikus alacsony szintű képesítést igénylő munkakör – meg fogja szüntetni az automatizálás, ellenben a szállítás megszervezéséhez és az áruk fel-, valamint lepakolásához rengeteg magasan képzett, illetve betanított munkásra lesz szükség. Ez azt is jelenti, hogy a változó munkakörökkel a tanulás szerepe felértékelődik. Míg a fejlődést korábban a munkavállalók felelősségének takintették, addig a jövőben egyre inkább a vállalat felelőssége lesz, hogy át- és továbbképezze a dolgozóit. Az élethosszig tartó tanulás ma már nem lehetőség, hanem szükséglet.

Teljes transzparencia

Ez az egyre növekvő konnektivitás miatt jön létre, ide tartozik a fizetések nyilvánossá tétele, az online visszajelzések megjelenése, valamint a közösségi média szerepe. Ma már azonnal értesülünk arról, ha a dolgozóknak valami nem tetszik – és jó eséllyel csakhamar az egész világ értesül a vállalati ballépésekről. A fizetést illetően a vállalatoknak a jövőben muszáj lesz tudniuk megmagyarázni, miért fizetnek többet az egyik munkavállalónak, mint a másiknak. Ehhez azonban legelőször saját maguknak kell megérteniük, tulajdonképpen mi is az, amiért megfizetik az embereiket (például: az elért teljesítményért vagy a lojalitásért jutalmaznak?). A teljes átláthatóság nem azt kell, hogy eredményezze, hogy mindenki ugyanannyit kap, hanem hogy munkáltatóként tudjuk: ki miért kap annyi fizetést, amennyit, és ezt kifelé is meg tudjuk magyarázni.

The Future of Work Now

Teljes inkluzivitás megvalósulása

A világban zajló változásokhoz (mint például Európa előregedése és Afrika ezzel párhuzamosan zajló fiatalodása) a munkahelyeknek is alkalmazkodniuk kell, és sokkal diverzebbekké kell válniuk. Fontos tudatosítani, hogy a diverzitás számos előnnyel jár. Ennek érdekében újra kell tervezni a munkaköröket és újra kell gondolni a toborzást, ami azt is jelenti, hogy teljesen le kell számolni a rejtett előítéletekkel.

Mindezen változásoknak a technológia egyszerre előidézője és megoldása: az agilitást, az életen át tartó tanulást, a külső munkaerő foglalkoztatását  az átláthatóságot és az előítéletekkel való leszámolást is nagyban segíteni tudják az olyan legújabb technológiai megoldások, mint (csak hogy egy-kettőt említsünk) az online tréningek, a döntéshozatal megtámogatása vagy a toborzásban működő előítéletek kiszűrése a big data és a machine learning segítségével.

Ugyanakkor fontos tudatosítani magunkban, hogy az emberierőforrás-menedzsment jó gyakorlatai sohasem lehetnek elég jók. Helyesebb, ha nem házépítőkként gondolnak tehát magukra az ezzel foglalkozók, hanem úgy, mint akik egy folyamatosan gyarapodó kertet művelnek, lenyesegetve annak vadhajtásait és újra meg újra alkalmazkodva folyamatos változásaihoz.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés