hirdetés
hirdetés
hirdetés

Automatizáció

A te munkádat vajon mekkora eséllyel veszik el a robotok?

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása alapján több iparágat érinthet az automatizáció, mint azt korábban gondoltuk. Azonban nincs okunk kétségbe esni: olyan sosem lesz, hogy teljesen feleslegessé válik az ember.

Berobbantak az önvezető autók, és ezen felbuzdulva egyre több területen égnek automatizáció lázban. Ez érthető is, mivel az előre programozott automatizált gépek használatával a cégek kiválthatják a monoton munkákhoz szükséges emberi munkaerőt. Ezzel egyrészt sokkal hatékonyabb és pontosabb munkavégzést tesznek lehetővé, másrészt sikerül kiiktatniuk az emberi sajátosságokból eredő kifáradást is.

A munkavállalók félnek

Ez a trend munkavállalói oldalról nem tűnik kifejezetten pozitív változásnak, hiszen így bizonyos munkakörökben teljesen feleslegessé válnak az emberek. Gondoljunk csak arra, hogy évekkel ezelőtt még nyoma sem volt annak, hogy egy boltba belépve, megúszhatjuk az egész vásárlási procedúrát nulla emberi interakcióval. Azonban már itthon is – külfüldön meg különösen – nagy divat lett az önkiszolgáló pénztárak bevezetése. Már van olyan bolt, ahol több a gép, mint az ember.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss kutatás alapján azonban sokkal több területre törhet be az automatizáció, mint azt korábban feltételeztük. A The Economist által készített diagram jól szemlélteti, mely iparágakban félhetnek leginkább a munkavállalók, hogy éveken belül gépek veszik át a helyüket:

A legnagyobb veszélyben a szolgáltatóipar, a mezőgazdaság és a gyártószektor dolgozói vannak, ezeken a területeken már napjainkban is számos folyamatot automatizáltak.

Olyan sosem lesz, hogy teljesen feleslegessé válik az ember

Megnyugtató lehet azonban, hogy a mai robotok (egyelőre) nem tudják leváltani az emberi munkaerőt minden területen, hiszen híján vannak bizonyos fundamentális emberi készségeknek és kompetenciáknak. Ilyen a szociális intelligencia (másokra való érzékenység), a kognitív intelligencia (kreativitás és összetett érvelés), valamint a percepció és a manipuláció képessége, amely lehetővé teszi, hogy strukturálatlan környezetben is elvégezzük a feladatunkat.

Ebből következve, kevésbé van okuk félni az egészségügyben, oktatásban és a vezető pozíciókban dolgozóknak. De mi a helyzet a HR-esekkel?

Felmérések szerint a legtöbb recruiter szakember tisztában van vele, hogy a technológiai újítások teljesen átszabják a munkájukat, azonban nem tartanak attól, hogy feleslegessé válnának. Az előszűrési folyamatok, a sourcing, az első interjúk azonban nagy eséllyel hárulnak majd a robot munkaerőre, mint a húsvér recruiterekre. Ezeket a folyamatokat könnyű automatizálni és a kiválasztási szakemberek válláról leveheti a repetitív feladatok terhét. Így például az energiáikat a jelöltélményre, vagy egyéb kreatívabb és nagyobb szociális érzékenységet igénylő feladatra csoportosíthatják át. 

Ide kattintva százalékos becslést kaphatsz arról, hogy a pozíciódat mennyire fenyegeti a robotok inváziója!

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: LinkedIn)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés