hirdetés
hirdetés
hirdetés

Autonómia

A robotmunkatárs, akit mindenki a szívébe zárt

A Ford valenciai üzemében szorgoskodó önvezető robot, Survival kiváló kollegiális viszonyt ápol a karosszériagyár hús-vér alkalmazottaival.

Ugyan az önvezető autók világszintű térhódítására feltehetőleg még hosszú évekig várni kell, zárt területeken az autonóm módon furikázó gépek már nem számítanak ritka madárnak. A Ford valenciai (Spanyolország) karosszériaüzemében szorgoskodó Survival például éppen egy ilyen masina, és állítólag a humán kollégái egyre inkább a szívükbe zárják.

A robot a becenevét onnan kapta, hogy ügyesen alkalmazkodik a környezetéhez, és a rengeteg felbukkanó akadállyal sikeresen megbirkózik, vagyis „túlél”. A Ford mérnökei által kifejlesztett meglehetősen kicsi, de magas szerkezetnek nincs szüksége útmutatóra a gyár területén való navigációhoz, a fejlesztői ugyanis a létesítmény alaprajzát már a kezdetek kezdetén belétáplálták. Ezek az ismeretek a fejlett szenzoraival kombinálva már rendkívül gördülékeny közlekedést tesznek lehetővé a Survival számára.

Survival (Forrás: Ford Media Center)

A robot munkaköre éppenséggel nem nevezhető bonyolultnak; a dolga, hogy a gyár egyes részlegeit folyamatosan ellássa pótalkatrészekkel és hegesztőanyagokkal.

Az emberi munkatársak először görbe szemmel néztek a jövevényre, de miután kiderült, hogy egyáltalán nem akadályozza őket a munkában, hamar megkedvelték. Mi több, működésének hatékonysága és zökkenőmentessége egyenesen elbűvölte őket. Megtanulták, hogy az üzembeállítása kedvez nekik, mivel a „futár” unalmas szerepének átvállalásával rengeteg érdekesebb feladatra fordítható energiát szabadít fel bennük.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés