hirdetés
hirdetés
hirdetés

Autonómia

A robotmunkatárs, akit mindenki a szívébe zárt

A Ford valenciai üzemében szorgoskodó önvezető robot, Survival kiváló kollegiális viszonyt ápol a karosszériagyár hús-vér alkalmazottaival.

Ugyan az önvezető autók világszintű térhódítására feltehetőleg még hosszú évekig várni kell, zárt területeken az autonóm módon furikázó gépek már nem számítanak ritka madárnak. A Ford valenciai (Spanyolország) karosszériaüzemében szorgoskodó Survival például éppen egy ilyen masina, és állítólag a humán kollégái egyre inkább a szívükbe zárják.

A robot a becenevét onnan kapta, hogy ügyesen alkalmazkodik a környezetéhez, és a rengeteg felbukkanó akadállyal sikeresen megbirkózik, vagyis „túlél”. A Ford mérnökei által kifejlesztett meglehetősen kicsi, de magas szerkezetnek nincs szüksége útmutatóra a gyár területén való navigációhoz, a fejlesztői ugyanis a létesítmény alaprajzát már a kezdetek kezdetén belétáplálták. Ezek az ismeretek a fejlett szenzoraival kombinálva már rendkívül gördülékeny közlekedést tesznek lehetővé a Survival számára.

Survival (Forrás: Ford Media Center)

A robot munkaköre éppenséggel nem nevezhető bonyolultnak; a dolga, hogy a gyár egyes részlegeit folyamatosan ellássa pótalkatrészekkel és hegesztőanyagokkal.

Az emberi munkatársak először görbe szemmel néztek a jövevényre, de miután kiderült, hogy egyáltalán nem akadályozza őket a munkában, hamar megkedvelték. Mi több, működésének hatékonysága és zökkenőmentessége egyenesen elbűvölte őket. Megtanulták, hogy az üzembeállítása kedvez nekik, mivel a „futár” unalmas szerepének átvállalásával rengeteg érdekesebb feladatra fordítható energiát szabadít fel bennük.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés