hirdetés
hirdetés

Rövidebb munkaórák

A finn miniszterelnök bevezetné a 6 órás munkanapot

Sanna Marin finn miniszterelnök felvetette az ötletet, hogy a jövőben 8-ról 6 órás munkanapra kellene átállniuk a cégeknek a munka-magánélet egyensúly megőrzése, illetve javítása céljából. Mint egy hétfői pártkonferencián kifejtette: a termelékenység növekedéséből nemcsak a tulajdonosoknak és befektetőknek kellene profitálniuk, hanem a munkavállalóknak is.

Ugyanazért a bérért kevesebb munkaórában dolgozni nemcsak lehetséges, de egyenesen kívánatos is a finn miniszterelnöknő szerint. Egy párttagoknak tartott vitaindító előadásában Marin kifejezte támogatását az elképzelés iránt, hogy a nyolcórás munkanapokat hatórásra kurtítsák meg a jobb munka-magánélet egyensúly elérése érdekében.

Azt mondta: a pandémia következtében változtak az emberek prioritásai, a magánéleti feladataikra nagyobb hangsúly helyeződött, és olyan kutatások eredményeit említette fel, amelyek szerint a rövidebb munkaórák a produktivitás növekedéséhez vezetnek. A rövidebb munkanap azt jelentené, hogy az alkalmazottak ezentúl éppúgy profitálhatnának a megnövekedett produktivitásból, mint a tulajdonosok és a részvényesek.

Egy svéd kutatás szerint a hatórás munkanap megnövelheti a produktivitást és csökkenti a betegszabadságok miatti költségeket, a kritikusok ezzel szemben azt állítják, hogy a rövidebb munkaórák túl sokba kerülnek, megnehezítik a vállalkozást, és kizárólag a több műszakos munkarend esetén kedvezőek.

(forrás: LinkedIn Pulse)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés