hirdetés
hirdetés

Rövidebb munkaórák

A finn miniszterelnök bevezetné a 6 órás munkanapot

Sanna Marin finn miniszterelnök felvetette az ötletet, hogy a jövőben 8-ról 6 órás munkanapra kellene átállniuk a cégeknek a munka-magánélet egyensúly megőrzése, illetve javítása céljából. Mint egy hétfői pártkonferencián kifejtette: a termelékenység növekedéséből nemcsak a tulajdonosoknak és befektetőknek kellene profitálniuk, hanem a munkavállalóknak is.

Ugyanazért a bérért kevesebb munkaórában dolgozni nemcsak lehetséges, de egyenesen kívánatos is a finn miniszterelnöknő szerint. Egy párttagoknak tartott vitaindító előadásában Marin kifejezte támogatását az elképzelés iránt, hogy a nyolcórás munkanapokat hatórásra kurtítsák meg a jobb munka-magánélet egyensúly elérése érdekében.

Azt mondta: a pandémia következtében változtak az emberek prioritásai, a magánéleti feladataikra nagyobb hangsúly helyeződött, és olyan kutatások eredményeit említette fel, amelyek szerint a rövidebb munkaórák a produktivitás növekedéséhez vezetnek. A rövidebb munkanap azt jelentené, hogy az alkalmazottak ezentúl éppúgy profitálhatnának a megnövekedett produktivitásból, mint a tulajdonosok és a részvényesek.

Egy svéd kutatás szerint a hatórás munkanap megnövelheti a produktivitást és csökkenti a betegszabadságok miatti költségeket, a kritikusok ezzel szemben azt állítják, hogy a rövidebb munkaórák túl sokba kerülnek, megnehezítik a vállalkozást, és kizárólag a több műszakos munkarend esetén kedvezőek.

(forrás: LinkedIn Pulse)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés