hirdetés
hirdetés
hirdetés

HR Digital Meetup

A cv-k kora lejárt?

El tudnál képzelni egy olyan kiválasztási folyamatot, ahol nincs cv, sem motivációs levél? Vajon végig lehet vinni úgy a kiválasztást, hogy abban minden egyes lépés (félig) automatizált? A HR forradalmáról és jövőjéről beszélt Balázsik Péter (ügyvezető igazgató, GWS HUB) és Illés Kata (társalapító és ügyvezető, Indivizo) a HR Digital Meetup-on.

Az első önéletrajz még Leonardo da Vinci nevéhez köthető, és több mint ötszáz éve született. Hogy lehet, hogy mégis még mindig ennyire ragaszkodunk a CV alapú előszűréshez?

Azóta már rengeteget változott a világ, mégis az önéletrajz dominál. A legtöbb cégnél az első lépés a kiválasztásnál egy cv bekérése. Ragaszkodunk hozzá, mivel megszoktuk. Azonban a legtöbb recruiter és HR-es tudhatja, hogy a cv-k be is csaphatnak. Sokszor nincs mögöttük igazi tartalom. Azok az adatok, amik igazából a legmegbízhatóbban jelennek meg egy-egy önéletrajzban (végzettség, tapasztalat, nyelvismeret) most már egy rövid kérdőíves jelentkezés formájában is kiváltható lenne.

Leonardo da Vinci önélerajza (1482). Forrás: openculture.com

Felejtsük el az önéletrajz alapú kiválasztást!

Az YZ generáció jellemzően nem szereti az előszűrést, vagy csak néhány kérdésre válaszol szívesen a jelentkezés során. Kifejezetten igénylik a folyamatok digitalizációját, még akkor is, ha a HR-esek sokszor ellenállnak ennek. Balázsik Péter, a GWS HUB CEO-ja szerint a jelentkezés és előszűrés automatizálása kulcsfontosságú a jövőben. „A jelöltek átlagosan hét kérdésre válaszolnak szívesen a jelentkezés során, ennél a darabszámnál még nem kattinanakt el, azonban mi kapunk róluk egy átfogó képet. Ezen felül az automatizált videóinterjút és érdemes bevezetni, viszont maximum harminc percig tudjuk lekötni vele a jelentkezőket.” – tette hozzá Balázsik Péter.

Kiváló szakember béna önéletrajzzal

A videóinterjúk során kaphatunk egy első benyomást a jelöltről, amely sokkal hitelesebb, mint egy jól megszerkesztett cv. Hányszor fordult elő, hogy kiváló szakember adott be kifejezetten béna önéletrajzot, vagy egy teljesen alkalmatlan jelentkező villantott egyedi és lenyűgöző cv-t? Valószínűleg elég sokszor. Viszont a mai munkaerőpiaci helyzetben nagy luxus egy-egy félresikerült önéletrajz okán potenciális jelölteknek búcsút inteni. Továbbá, a videóinterjú a soft skillek megfigyelésére, valamint a nyelvi előtesztelésre is kiváló. Ezzel tehát nemcsak autentikusabban tudjuk ellenőrizni a jelölteket, de még időt is spórolunk, mivel az előszűrés után csak a legesélyesebb pályázók kerülnek behívásra személyes interjúra.

Kompetenciák feltérképezése játszva

„A munka szempontjából kulcskompetenciák és a kognitív képességek tesztelésére pedig kifejezetten alkalmatlanok az önéletrajzok. Szinte kötelező elem feltüntetni benne magunkról a legfőbb erősségeket, azonban sok esetben ezek köszönőviszonyban sem állnak a valósággal.” – emelte ki Illés Kata. Minden egyes emberben benne van a törekvés arra, hogy jobb színben tüntesse fel magát annál, ami valójában. Az egyre népszerűbb serious games alkalmazásával azonban a kulcsfontosságú kompetenciákat direkt módon tudjuk tesztelni és mérni a jelölteknél, bármiféle torzítás nélkül.

Fel kell tennünk a kérdést hogy bár jól bevált és megszokott gyakorlat a cv-kre hagyatkozni, biztos, hogy képesek vagyunk általuk jó jelölteket találni? Az adatvezérelt kiválasztással négyszer nagyobb beválás mutatkozik. Illés Kata elmondta, hogy előfordult, hogy egy jelöltet a hagyományos önéletrajzalapú kiválasztás során háromszor is kiszórtak a recruiterek, azonban az új eszközök és szoftverek segítségévél végül bizonyíthatott és három hónap alatt elérte a legjobb munkavállaló szintjét. Ami hatalmas eredmény.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés