hirdetés
hirdetés
hirdetés

Employer branding és AI

3 HR feladat, amit kiválthatsz mesterséges intelligenciával!

Alig lehet olyan nagyvállalatot találni ma Magyarországon, amely ne küszködne munkaerő-megtartási vagy épp toborzási kihívásokkal. Ezek feloldásában az employer branding lehet a legjobb eszköz. Azonban a munkavállalói márkaépítés pontos és releváns adatok nélkül meddő próbálkozás.

Itt jön képbe az AI: rávilágít azokra a jelenségekre, amelyekre alapozott employer branding stratégiával sikeresen kiiktatható a HR szakemberek rémálma: a fluktuáció jelensége.

Az employer branding végigköveti a teljes munkavállalói életciklust, aminek minden lépése támogatható vagy kiváltható mesterséges intelligencia megoldásokkal (azaz a toborzás, a bekerülés, az integrálás, a lekövetés és a kilépés folyamata). Azzal, ha a repetitív munkafolyamatokat a HR szakemberek kiválthatják, ténylegesen idejük jut hivatásuk lényegi, gépekkel nem pótolható feladatuk ellátására: foglalkozni az emberekkel minőségi időt eltöltve velük.

HR és employer branding tekintetében három kiemelt területen nyújthat segítséget az AI: a vállalati értékek azonosításában, a munkavállalói hálózat feltérképezésében, valamint a fejlesztendő területek beazonosításában.
 
1. EVP, azaz a vállalati értékek
Sok nagyvállalat beleesik abba a hibába, hogy egy sor érdekes, izgalmas, hasznos lojalitásnövelő aktivitást szervez a munkavállalóinak, de azt utána nem követi le: melyik programon ki vett részt, meddig, milyen ponton lépett be (vagy ki), mi volt népszerűbb, mi volt kevéssé az. A bevett vezetői magatartás szerint abból válik vállalati érték, amit a menedzsment annak kikiált, holott egy szervezet való magatartását a dolgozók viselkedése mutatja. Ezeknek a beazonosításában az adatok elemzése hatalmas segítséget jelent – amit egy modern vállalatnál az AI elvégez.
 
2. A hálózatok ereje
Kitől kapja adott kolléga a legtöbb e-mailt? Kinek küldi? Milyen pozícióban vannak a legerősebb kapcsolatai? Aki sűrű kapcsolatokkal, intenzíven kommunikál, vajon tovább marad, lojálisabb, mint aki minimalizálja a kommunikációt? Megannyi kérdés, amely alapján egy reális hálózat alkotható, és amely alapján a valódi kulcsemberek és a leszakadó kollégák beazonosíthatók – és amely alapján időben be tud avatkozni egy tájékozott HR-es, már ha rendelkezésére áll a megfelelő technológiai feltétel.
 
3. Rejtett mintázatok
Egy-egy gyáregység egy fokkal jobban teljesít, mint a vállalat többi része, esetleg egy értékesítő csapat eredménye maga mögé utasítja az éves célokat már a másidik negyedév végén. Az is előfordulhat, hogy a logisztika csapatnál évek óta nem volt távozó kolléga. Ezekre az összefüggésekre magunkról lehet, hogy nem is gondolnánk, azonban ha adatainkra ráeresztünk egy jól bekalibrált AI algoritmust, értékes jelenségek bukkanhatnak elő. Olyanok, amikre nem biztos, hogy külön figyelmet szentelt volna korábban a vezetőség. Ugyanakkor ezek a rejtett mintázatok olyan best practice-t hordozhatnak, amelyek segítenek a cégműködés egyéb szegmensében is javítani a teljesítményt.
 
Összefoglalva: a mesterséges intelligencia – a Facebook hírfolyamot elárasztó nap mint nap látott hírekkel ellentétben – sokkal egyszerűbb, kézenfoghatóbb eszközt jelent, elsősorban a vállalati adatkezelések javítására, fejlesztésére alkalmas. Használati területe egyelőre megbecsülhetetlen, jelen állás szerint a vállalatok működésének optimalizálását, értékesítési mechanizmusát, hálózatait, HR folyamatait tudja fejleszteni azáltal, hogy a rendelkezésre álló és a folyamatosan érkező adattömegeket szüntelenül összeveti, és keresi a bennük előforduló mintákat.
 
 
 
 
 
(forrás: Spark Institute)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés