hirdetés
hirdetés

Ipari forradalom 4.0

3 hasznos tanács, hogy megtaláld a helyed a digitalizált világban

Újabb ipari forradalom korszakát éljük, amely alapjaiban alakítja át a munkaerőpiaci viszonyokat és a lehetséges karrierutakat. Milyen következményekkel jár a technológiai fejlődés a munka világában, és mire kell figyelned, hogy képben maradj? A Piac&Profit összefoglalója, a téma szakértőjének tollából.

Az élet minden területén érezzük a technológiai fejlődést. Önvezető autók? Gondolkodó és egymással kommunikáló háztartási gépek? Néhány éve még csak egy sci-fi moziban tudtuk volna elképzelni őket, ma pedig már karnyújtásnyira vannak. Olyan kutatási területeken születnek áttörések, mint a nano- és biotechnológia, a robotika vagy a mesterséges intelligencia. A technológiai innovációk, a digitalizáció és az automatizálás átalakítják a gazdaság szerkezetét, ami alapvetően formálja át a munkaerőpiacot és az oktatást is.

Az automatizálás révén sok munkahely és munkatípus megszűnésére lehet számítani. Tóth Réka, a Perfekt szakértője ugyanakkor optimista: ezeknek a technológiáknak a megjelenésével új szakmák és munkahelyek jönnek létre. Annak érdekében, hogy szűkebb szakmádban te is lépést tarts a változásokkal, sőt, akár fejlődésre, karrierugrásra is ki tudd őket használni, fogadd meg az alábbi tippeket!

1. Figyeld a legújabb trendeket!

Olvass, gyűjts információt azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet, melyek a legújabb trendek a szakmádban. Milyen területeken van hiány, hol van lehetőség kiemelkedésre, melyek a sikeres megoldások? Ha képben vagy, az már fél siker: nem érhet meglepetés, fel tudsz készülni az újdonságokra.

2. Ne félj változtatni!

A digitalizáció korszakában minden a változásról szól: miért Te lennél az, aki állandó marad? Akár továbblépésről, akár szakmaváltásról van szó, fontos, hogy ne a félelmeid vezéreljenek, hanem gondolj a lehetőségekre. A jelenlegi munkaerőpiacon sok a nyitott pozíció, és lehetséges, hogy mostani munkahelyeden is nyitottak a változásra. A lényeg, hogy ne ragadj benne olyasmiben, amiről azt érzed, hogy nem fejlődsz, miközben a szakmád elhúz melletted!

3. Képezd magad!

Nem elég persze az elhatározás és a félelmektől való megszabadulás, fontos az új tudás megszerzése is. A folyamatos tanulás nem csupán naprakész ismereteket ad számodra, hanem biztosítja azt is, hogy a munkád során felmerülő kihívásokkal könnyedén megbirkózz, vagy éppen te találj ki valamilyen újszerű megoldást a hatékonyabb munkavégzésre. A megszűnő és az újonnan létrejövő munkahelyek más-más kompetenciákat igényelnek. Általánosan elmondható, hogy a digitális világban a problémamegoldás, a kritikai gondolkodás és a kreativitás különösen fontos szerephez jut, ezért érdemes ezeket fejlesztened.

Nézz körül: lehet, hogy van olyan megoldás a szakmádban, amelyet még nem használnak – például egy új módszer vagy friss szoftver, és legyél ebben úttörő! Jó megoldás egy OKJ-s képzés elvégzése is, hiszen a nagyobb nevű képzőhelyeken olyan friss szemléletet és tudást szívhatsz magadba, amely felkészültté tesz a legújabb kihívásokkal szemben. A Perfekt szakértője szerint ezek a képzések gyakorlatorientáltak, és rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, ezért különösen hatékonyak lehetnek a tudásbővítésben, tudásfelzárkóztatásban. Megismerkedhetsz a legújabb trendekkel, és így már reálisan értékelheted a saját helyedet, valamint a lehetőségeidet egy digitalizálódó világban!

HR-ESKÉNT A 2. PONT IGAZ RÁTOK? VAN EGY ÚJÍTÓ HR-KOMMUNIKÁCIÓS MEGOLDÁSOTOK, AMELYET SZÍVESEN MEG IS MÉRETTETNÉTEK SZAKMAI ZSŰRI ELŐTT?

Harmadszor is elstartolt a HR-szakma versenye, a HRKOMM Award!

Már most írjátok be a naptárba: a nevezési határidő 2019. augusztus 30.

Megújult kategóriákkal indul a hrpwr.hu és az Üzlet és Pszichológia közös versenye, amire ismét várjuk az elmúlt év legkiválóbb HR-kommunikációs megoldásait! A megmérettetésre nevezhetnek a különböző cégek HR-rel és kommunikációval foglalkozó szakemberei, illetve ilyen tevékenységeket végző szolgáltató szervezetek, ügynökségek legjobban sikerült munkáikkal.

A kategóriák teljes listája és leírása ide kattintva böngészhető.  

PR Toplista
A HRKOMM Award nyertesei (arany, ezüst, bronz) és finalistái pontszerzők a Kreatív PR Toplistán, a különdíjak azonban nem. 

Különdíjak
A különdíjakat a zsűritagok közös megegyezés alapján oszthatják ki az arra érdemes pályázatnak.
A legvállalkozószelleműbb HR-osztály
A versenyre történt nevezések alapján választjuk meg azt a HR-osztályt, amelyik munkájával a legjobban építette a vállalati kultúrát, és bátor, egyedi intézkedéseivel a HR folyamatokat kiemelkedő stratégiai szintre emelte. 
A legkreatívabb HR-kommunikációs ügynökség
Várjuk bármilyen kreatív ügynökség pályázatát egy (vagy több) kiemelt projektjükkel, mely HR célokat szolgált, és a hatékonyságon kívül a kreativitás is fontos szerepet kapott.

A versenyről a szükséges információk ide kattintva találhatóak.

További kérdés esetén fordulj a szervezőkhöz:
Tóth Jázmin,  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , +36 1 430 4544  

(forrás: Piac&Profit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

hirdetés