hirdetés
hirdetés

A munkaerőpiac jövője

2025-re a munkafolyamatok felét robotok végezhetik

97 millió új álláshelyet hoz létre a robotok forradalma, de közel ugyanennyit el is pusztít, ami komoly fenyegetés egyes közösségek számára – derült ki a World Economic Forum (WEF) új jelentéséből, amely háromszáz, összesen 8 millió embert foglalkoztató óriáscég vizsgálatán alapul. A jelentést a WEF október 20-a és 23-a közötti munkaerő-piaci témájú találkozóján mutatták be szerdán - írja a Qubit.

A legnagyobb munkaerő-piaci szűkülés az adminisztráció és az adatfeldolgozás területén várható, ahol a ma részben kézzel végzett rutin feladatokat könnyedén átveszik az algoritmusok. Ugyanakkor a gondozásban, a big data területén és a zöld gazdaságban ugyanennyi új munkahely létesülhet a WEF kutatása szerint. 

WEF számításai szerint 2025-re az összes létező munkakör felét gépek fogják elvégezni, és ez a fordulat nagy valószínűséggel növeli az egyenlőtlenséget. (Alább a riport fő megállapításait bemutató videó látható.)

Mélyülő szakadék 

A megkérdezett cégvezetők 50 százaléka számít arra, hogy vállalatuknál felgyorsul egyes munkakörök automatizációja, 43 százalékuk pedig leépítésekre is készül a technológiai fejlődés miatt. A világjárvány is felgyorsította az új technológiák alkalmazását, mivel a cégek a krízis miatt fokozottabban keresik a költségcsökkentés lehetőségét. A jelentés arra figyelmeztet, hogy a dolgozók egzisztenciája a gyorsuló robotizáció és a COVID-19-világjárvány miatt kettős fenyegetésben van. 

Ezek a tényezők tovább mélyítették a társadalmakat szétfeszítő egyenlőtlenségeket a munkaerőpiacon a 2008-as pénzügyi világválság óta – mondta Saadia Zahidi, a WEF ügyvezetője, aki szerint egyre szűkülnek a lehetőségek arra, hogy ezt a munkaerő-piaci változást proaktív cégirányítással orvosolni lehessen. 

Éppen a legrosszabbul fizetett és képzett dolgozók látják el azoknak a rutin és kézzel végzett feladatoknak a nagy részét, amelyeket feleslegessé tesz a negyedik ipari forradalom. Így tehát emberek millióit kellene átképezni, hogy átvészelhessék a változást, miközben a kormányoknak erősebb szociális hálóval kellene gondoskodniuk a talajvesztett munkavállalókról.

(forrás: Qubit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés