hirdetés
hirdetés
hirdetés

HR Fest @Debrecen

Vidd magaddal a kutyádat az irodába!

Mit keres a kutya a munkahelyen, zavar vagy inspirál? Korábban már mi is cikkeztünk arról például ittitt és itt, hogy miért is érdemes magunkkal vinni a négylábúakat, azonban ezúttal a kutyabarát iroda előnyeiről és kihívásairól Korom Gábor, a Tükör Módszer Magyarország és a dogz@work alapítója osztotta meg tapasztalatait és javaslatait az első debreceni HR Festen. 

A jövő generációjára és a szinte már családtagként kezelt kisállatokra gondolva, a legnagyobb amerikai cégek, a Google és az Amazon után itthon is egyre több vállalat ösztönzi arra a munkavállalókat, hogy magukkal hozzák az irodába kutyájukat. Ez egyáltalan nem idegen magatartás tőlünk, hiszen korábban is vittük magunkkal vadászni kutyánkat, ha nem is irodai környezetbe.

Vissza a gyökerekhez!

Napjainkban egészen más „kutyás kultúra” jellemző, mint őseink idejében. „Évezredekkel ezelőtt a kutya hűséges társunként mindenhol ott volt. Szoros társkapcsolat kötötte össze a kutyát és az embert. Aztán ahogy egyre jobban átalakult az életünk, a természetből a városba szorultunk, a kutyát is kizártuk az életterünkből, vagy legalábbis nagyon lekorlátoztuk azt számára” – világított rá a szakértő.

Pedig számos kutatás támasztja alá, hogy az irodai kutyatartás nemcsak a kisállatra, hanem a munkatársakra is pozitív hatással van. Az állatok jelenléte ugyanis csökkenti a stresszt, növeli a kreativitást, közösségépítő hatása van – sőt, még az employer branding egyik alapköve is lehet.

Miért is jó, ha négylábúak elkísérnek a munkába?

  • Te és a munkatársaid is sokkal produktívabbak lesztek,
  • csökkentik a stresszt,
  • javítják a gazda munka-magánélet egyensúlyát,
  • közösségépítő hatásuk van,
  • javítják a gazdi hangulatát és elkötelezettségét,
  • a kutyabarát jelző egyre nagyobb előnyt jelent a munkaerő toborzásban,
  • a kutyák kiválóan bevethetők a marketingkommunikációban.

„Manapság nagy piaci presztízst jelent, ha egy vállalat kutyabarát. Sokan, főleg a nagy kutyabolondok már eszerint választanak munkahelyet" – emelte ki az előadó.

Azonban a felelős kutyatartáshoz hozzátartozik, hogy bizonyos elveket figyelembe vegyünk, ha úgy döntünk, kiskedvencüket a munkahelyünkre is magunkkal visszük.

Ezekre figyelj kutyásként!

  • Ne vigyük magunkkal a kutyát mindennap! A munkahelyünk mégsem az a biztos közeg, ahol nyugodtan le tudnak pihenni a kutyák. Bár nyugalomban maradnak, mégis készenléti állapotban vannak, hiszen bármikor történhet valami, amire gyorsan reagálniuk kell (és meg kell védeniük magukat vagy a gazdit). Ez a folyamatos készenlét pedig nem engedi, hogy az idegrendszerük olyan mértékben pihenjen, mint az otthon melegében.
  • Az vigyen magával kutyát, aki le is tudja pihentetni! Nem, nem lefektetni, hanem pihentetni. Ha a kutya lefekszik, attól még szakadatlan figyelemmel pásztázza a környezetét, azonban a lepihentetésnél elér egy nyugalmi állapotot, azzal a bizonyos figyelmi készenléttel, amit az előzőekben tekintettünk át.

  • Fontos, hogy a munkahelyen legyenek szabályok a kutyákkal kapcsolatban. Legyen meghatározva, hogy mikor és hol tartozkódhatnak kutyák. Érdemes kutyás és nem kutyás zónákat kialakítani. Mindezekhez figyelembe kell venni adott munkahely adottságait, valamint a dolgozók preferenciáit.

Végül az előadó kiemelte, hogy nem kell attól tartani, hogy bizonyos munkavállalók félnek a kutyáktól. Megfelelő támogatással és tréninggel még az is képes lesz megszeretni az irodai négylábúakat, aki korábban rettegett tőlük! Mindehhez ahhoz az kell, hogy a kutyabarát irodává való válás felelős döntés legyen, ne pedig puszta hóbort vagy marketingfogás...

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre!

hirdetés