hirdetés
hirdetés

Álláskeresés félelmeink tükrében

Veszélyesebb az egészségre, ha utálod a munkádat, mint ha egyáltalán nincs munkád

A kutatások szerint az emberek 80%-a nem szereti a munkáját, de mégsem mernek váltani. Azért, hogy eltarthassák a gyerekeiket, kijöjjenek a fizetésükből vagy egy bizonyos életszínvonalon éljenek, néha a munka örömével, a boldogságukkal és az elégedettségükkel kell fizetniük. Mégis milyen áldozatokat követel, ha valaki egy olyan munkában ragad, amely nem tölti el élvezettel? Miért fontos szembenéznünk a félelmeinkkel és nekivágni az álláskeresésnek, ha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön?

Az, hogy hol dolgozunk, vagy hogyan viszonyulunk a munkánkhoz, nemcsak az életminőségünkre, hanem az életünk szinte minden területére kihat. A kutatások szerint ha utáljunk a munkánkat, az éppolyan rossz – vagy még rosszabb – hatással van az egészségünkre, mint ha egyáltalán nem lenne munkánk. Azoknak az embereknek ugyanis, akik nem érzik jól magukat a munkahelyükön, esetenként magasabb a depresszió- és szorongásszintjük, mint a munkanélkülieknek.

Ráadásul a gyerekek sokkal jobban érzik magukat olyan szülők mellett, akik sokat dolgoznak, de élvezik, amit csinálnak, mint akik mindig rosszkedvűen térnek haza – derül ki a Boston College által készített felmérésből.

Azonban ha ez még nem lenne elég indok a váltásra, akkor a kutatók arra is fényt derítettek, hogy évente 1%-kal keresnek többet azok, akik szívesen váltanak munkahelyet. Vagyis ha valaki csak azért marad ott egy rossz munkahelyen, mert kényelmesebb, mint új állás után nézni, akkor az hosszú távon a pénztárcájára is káros hatással van.

De mégis hogyan lehet kitörni ebből az önpusztító állapotból?

1) Válj önmagad első számú szakértőjévé!

Ha nem tudod, mit keresel, soha nem is fogod megtalálni. Ha ismered önmagad, akkor tudod, hogy melyek az erősségeid, és milyen irányba indulj el. Mi az, amit akkor is hajlandó lennél csinálni, ha nem fizetnének érte? Ez az egyik legfontosabb kérdés, amire tudnod kell a választ. Tisztában kell lenned azzal, hogy mi fontos a számodra, és hol van arra a képesség-tapasztalat-végzettség csomagra szükség, amivel te rendelkezel.

2) Ismerd meg a rejtett munkaerőpiacot!

Az állások 80%-a még azelőtt betöltésre kerül, hogy meghirdetnék őket. Ezek az állások alkotják a rejtett munkaerőpiacot. Mégis az álláskeresők 95%-a csak olyan állásokat céloz meg, amelyek meghirdetésre kerülnek. Ennek köszönhetően hatalmas a verseny egy-egy pozícióért, és nagy tömegen keresztül kell átverekedned magad, ha labdába akarsz rúgni a „jól látható” munkaerőpiacon.

Hogyan kerülj közelebb a rejtett állásokhoz?

Például mozgósítsd a kapcsolataid. Járj el szakmai rendezvényekre, és ismerkedj. Csatlakozz hazai és nemzetközi szervezetekhez. Vedd fel a kapcsolatot toborzókkal. Keresd fel közvetlenül azokat a cégeket, ahol te is szívesen dolgoznál. Legyél aktív a LinkedInen, amely a világ első számú szakmai közösségépítő portálja, és a toborzók 94%-a használja a potenciális jelöltek felkutatására.

3) Ne becsüld le az önéletrajz erejét!

Ezen az apró papírdarabon múlik, hogy behívnak-e állásinterjúra vagy sem. Ma átlagosan 250 önéletrajz érkezik egy meghirdetett pozícióra, és csak egy ember kaphatja meg az állást. Ebből következik, ha ugyanolyan az önéletrajzod, mint a többi pályázóé, akkor az olyan, mintha nem is jelentkeztél volna az állásra. Minden egyes pozícióra, amit megpályázol, külön rá szabott önéletrajzot kell elküldened.

Összefoglalva, tehát ha csak azért mész be minden reggel a munkahelyedre, mert félsz, hogy elveszíted vagy rettegsz az álláskereséstől, és elfogadod, hogy az élet neked ezt a lapot osztotta, akkor az olyan, mintha egy roskadozó híd felé tartó vonatban ülnél. Mégpedig egy olyan vonatban, ami rendszeresen megáll, mielőtt a vesztébe rohan, de te sehol sem mersz leszállni. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy olyan munkája legyen, amit örömmel végez, és te sem vagy ez alól kivétel. Ez nem luxus, ami csak a kiválasztottaknak jár.

Itt megtekintheted a szerző TEDx-előadását a témában:

Bóné Ágnes, közgazdász, álláskeresési tanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés